Şekerbank

Gaytancıoğlu: Tarımda Sorun Çok Çözüm Yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaytancıoğlu: Tarımda Sorun Çok Çözüm Yok
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde Bakan Ekrem Pakdemirli’ye sorular yöneltti.

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde Bakan Ekrem Pakdemirli’ye sorular yöneltti.

AKP’nin artık hiçbir soruya cevap verecek durumunun olmadığını söyleyen Doç. Dr. Gaytancıoğlu “ Sorularımıza cevap alamıyoruz. İlgisiz cevaplar, internet linkleri ya da hiç cevap vermemek. Yönetme kabiliyeti ve kapasitesi sıfıra inmiş, sıfırlayan bir iktidardan da bu beklenir. Onlar cevaplayamasalar da biz sormaya devam edeceğiz” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti: 

1. Çiftçilerimiz AKP döneminde uygulanan tarım politikası sonucu yüksek girdi fiyatları ve sürekli düşük tutulan ürün alım fiyatları nedeniyle borçlanmışlardır. Bu borç siz iktidara geldiğinizde 1 milyar TL iken bugün 160 milyar TL'yi aşmıştır. Çiftçimiz borçlarını ödeyememekte, tarlasını, traktörünü, ahırını ipotek ederek üretime devam etmektedir. Bu borçlar öyle bir duruma dönüşmüştür ki, çiftçimiz artık sadece borcun faizini ödeyebilir duruma gelmiştir. Bakanlık olarak çiftçimizin borçlarının faizini silmeyi, borçlarını uzun vadeye yayarak yeniden yapılandırmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mı?

2. Bütçe rakamlarını inceleyip 2020 ile karşılaştırdığımızda 2021 destekleme bütçesinin %4 yani sadece 1 milyar TL arttığını gördüm. Resmi enflasyonun %12, piyasadaki gerçek enflasyonun en az %40'larda olduğu ve Dünya ülkelerinin pandemi nedeniyle tarıma daha fazla destek vererek destekleme bütçelerini çok ciddi artırdığı bu ortamda çiftçi bütçesi neden artmaz. Devletin kanını emen 5 müteahhide milyarca para ödeyen, yandaşların vergi cezalarını affeden hükümetiniz destekleme bütçesini neden arttırmadı, bunu bize açıklar mısınız?

3. Türkiye'yi ithal ürünler cennetine çevirdiniz. Biz ne üretiyorsak siz aynılarını ithal ettirmeye çalışıyorsunuz. Buğday, ayçiçeği, soya, çeltik, mısır, tütün, mercimek, fasulye, pamuk, kırmızı et, canlı hayvan, ithalatına dövizin kıt olduğu, ekonominin bozuk olduğu bu dönemlerde 9-10 milyar $ para bulabiliyorsunuz da, neden bu parayı Türk çiftçisine bu parayı yönlendirmeyi düşünmüyorsunuz? İthal ettiğimiz, bizim topraklarımızda rahatlıkla yetişen bu ürünleri üretmeye yönelik bir planlamanız var mı?

4. Neden sürekli buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, canlı hayvan, kırmızı et, fasulye, mercimek ithalatında gümrük vergilerini sıfırlıyorsunuz? Dünyada artık fiyatlar daha pahalı bunun farkında değil misiniz? Örneğin daha bu sabah ayçiçeği gümrük vergisini 2021 Haziranına kadar sıfırladınız. Ne oldu biliyor musunuz? 560 $ olan ayçiçeği CIF fiyatı, şu anda 580 $'a çıktı. Kime para kazandırdığınızın farkında mısınız? Siz artık Türk çiftçisine para kazandırmayı bıraktınız, başka ülkelerin çiftçilerini destekliyorsunuz. Bu politikadan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

5. Tarımsal nüfus yaşlandı. Köylerde artık gençler durmuyor. Köylerde yaş ortalaması 55 civarında. Gençleri köyde tutmaya yönelik bir politikanız neden yok. Böyle bir çalışmanız olacak mı?

6. Çok açık ve net soruyorum. Çok açık ve net bir cevap bekliyorum. 2021 yılı için ne kadar Ziraat Mühendisi, Veteriner, Gıda Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi atamayı düşünüyorsunuz?

7. Tarımda sulama çok önemlidir. Edirnemize can verecek Çakmak Barajı başta olmak üzere, Hamzadere Barajının bağlantıları, İpsala Korucuköy Barajı, Çömlekköy Barajı, Suakacağı Barajı, Gölbaba Barajı, Kemalköy Sulaması gibi önemli yatırımlar adeta kaplumbağa hızıyla devam etmektedir. Bu barajlar ne zaman tamamlanacak. Bilgi verir misiniz?

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üreticilere Yüzde 70 Hibeli Yem Bitkisi Tohumu DağıtıldıÖnceki Haber

Üreticilere Yüzde 70 Hibeli Yem Bitkisi...

Kayseri Şeker’den İzmir’e Yardım EliSonraki Haber

Kayseri Şeker’den İzmir’e Yardım Eli

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar