Ünye Ziraat Odası’ndan 'Fındıkçılar Sitesi' Fikrine Tam Destek
Ünye’de fındık manavlarının bir araya gelip "Fındıkçılar Sitesi" kurma fikrine Ünye Ziraat Odası’ndan destek geldi.
Fındık üreticisi tarafından pazara emanet olarak indirilen ve fındık tüccarları tarafından bekletilen emanet fındığın, fabrikalar tarafından işlenmesi sonucu fiyatlardaki düşüş fındık manavlarını bir araya getirmiş ve yapılan açıklamada Fındıkçılar Sitesi kurulması kararlaştırılmıştı. Yapılan bu açıklamalara ise Ünye Ziraat Odası’ndan tam destek geldi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık tüccarlarının bir araya gelerek Fındıkçılar Sitesi kurma düşüncelerinin geç kalmış bir adım olarak gördüğünü ancak olumlu bulduklarını belirtti. Bu konuda her türlü bilgi birikimlerini paylaşabileceklerini ve destek olabileceklerini belirten Sarıkahraman, “Fındıkçılar Sitesi adımını geç kalınmışta olsa da olumlu bir adım olarak görüyorum. Bizim yıllardır olan çağrımıza yakın çevreler başka gözle baktı. ‘Ziraat odaları gitsin fındık fiyatı ile uğraşmasın, fındığın kalitesini arttırmayla uğraşsın’ dediler. Oysa biz fındık üreteni, fındık tüketeni, fındığı alanı, fındığı satanı, amelesinden gübre satanına kadar herkes bu geminin ortak yolcuları olduğumuzu söyledik. Biz fındıkta kaliteyi arttırma çalışmaları yaparken, bir yandan üreticinin alın terini de savunmak zorundayız. Bütün bunların savunuculuğunu biz yaparken, fiyatların düşmesi acıtınca onlar bir araya geldiler. Biz tüccarların haklarını da savunduk yıllar boyu. Fındık kanunu konusunda depolama konusunda özellikle emanete fındık bırakılmaması konusunda biz uyarılarda bulunduk. Şimdi üretici emaneti tüccara bıraktı, tüccar üreticinin verdiği emaneti kendi gücüyle bir şekilde depoladı. Satmadı, korktu. Sattığı yıllarda başına gelenleri gördüğü için tüccar kendi gücüyle almış olduğu fındığı büyük fabrikaya emanete bıraktı. Emanet silsilesi köylünün tüccara bıraktığı gibi tüccarda kendi sermayesi ile aldığı fındığı ilerisini düşündüğü için fabrikaya emanete bıraktı. Fabrikada o emaneti kullandı. Fabrika bu fındığı kullanarak koruması gereken kardeşinin başını bu şekilde koparmış oldu. Şimdi tüccarların bir araya gelmesi bu acının bir eseridir” dedi.
“TÜCCARLARIN EKONOMİK KAYBI BİZİ SEVİNDİRMEZ”
Her tüccarın ekonomik kaybı olduğunu belirten Sarıkahraman, “Bu bizi sevindirmez üzer. Bir tüccar bir fabrikanın kapanması demek 10 tane 100 tane evin ekmeğinin kapanması anlamına gelir. Dolayısıyla bir araya gelmeleri olumlu bir davranış. Bir fındıkçılar sitesinin kurulması çok güzel, bizimde olumlu baktığımız bir konudur. Bizimde telefonumuz açık, kapımız bugün olduğu gibi dünde açıktı gelecekte de açık olacak. Her türlü derdi üreticiden satıcısına kadar herkesle ortak bir payda da buluşmaya hazırız. Bilgi birikimimizi karşılıklı alış veriş yapma hazırız. Bu anlamda tebrik ediyorum, inşallah bir çare bulunur diye düşünüyorum. Bizde bölge oda başkanları olarak bir araya geleceğiz. 10 lira, 11 lira üreticimizin hak ettiği seviyeler değil, 10 liraya aldığınız fındığı 20 liraya satarsanız bir şey yok ama Ankaralarda ve çeşitli şehirlerde bu fındık 60 liraya satılıyorsa burada bir soru işareti vardır diye her zamanda bunu söylerim” diye konuştu.
Yorum Yazın