Şekerbank

Fındık üretimine böyle destek verecekler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık üretimine böyle destek verecekler

Üreticilerin fındıkta yaşanabilecek ürün kaybı ve hasat öncesi harcamalarına destek için üzümsü meyvelerin yetiştirilmesi teşvik ediliyor.

Üzümsü Meyvelerin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Üreticilere Fındığın Yanında Ek Gelir Getirici Faaliyetler Projesi kapsamında ilk olarak il genelinde 35 üreticinin 70 dönüm alanda üzümsü meyveler dikmesi sağlandı. 

Üreticiler aronya, mavi yemiş, güz üzümü gibi meyveleri belirli bir alana dikerek ek gelir elde edebiliyor. Üzümsü meyveler haziran ve temmuz aylarında hasat edilmesi dolayısıyla satışından elde edilen gelirle ağustos ayındaki hasat için bahçe bakım ve iş gücü masraflarını da karşılama imkanı sunuyor.

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilere, fındığın yanında ek gelir olarak üzümsü meyveler üretimi yapmalarını teşvik etmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

En önemli çalışmalardan birinin üzümsü meyve çeşitleri aronya, mavi yemiş ve güz üzümü teşviği olduğuna dikkati çeken Kahya, meyvelerin toprak özelliği ve iklim özelliklerinin bölge şartlarına çok uygun olduğunu belirtti. 

Kahya, üreticilerin bu ürünleri yaygın şekilde yetiştirmesini sağlamak amacıyla İl Özel İdaresinin desteğiyle yaklaşık 70 dönüm bir alanda 35 üreticiyle bu ürünlerin dikimini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Fındığın, ağustos ayında hasadının yapıldığına işaret eden Kahya, şöyle devam etti: 

"Fındık, eylül ayından sonra da pazara sunulmaya başlıyor. Üzümsü meyvelerin 1 Haziran'dan itibaren hasadı gerçekleşiyor ve yaklaşık iki ay gibi bir süreçte hasat oluşuyor. Ayrıca eylül ve ekim ayında güz üzümünün hasadı gerçekleşiyor. Bu dönem içerisinde üreticilerimiz fındık haricinde gelir elde etmiş oluyor."

Kahya, bir süre önce 2016 yılı fındık rekoltesinin açıklandığını anımsatarak, "Giresun için geçen yıla göre rekoltede yarı yarıya bir azalma var. Üreticiler, fındığın yanında kendini belli bir alanda üzümsü meyveler gibi ek gelir getirici ürünlere yönlendirdiğinde fındıktan kaybettiği gelirin bir miktarını buralardan sağlayabilir." diye konuştu. 

Arif Kahya, fındık hasat dönemindeki ve diğer kültürel uygulamalardaki gerekli iş gücü harcamasının da belirli bir miktarının üzümsü meyvelerden karşılanabileceğini de dile getirdi. 

Üzümsü meyvelerin özellikle insan sağlığına faydalı olduğunun bilimsel ve tıbben açıklandığını aktaran Kahya, bununla ilgili ABD ve Rusya'da birçok bilimsel çalışma olduğunu kaydetti. 

Proje kapsamında Tirebolu ilçesi Özlü köyündeki bahçesinin bir kısmına üzümsü meyveler diken Aziz Gündüz, yeni ürünlere merakı olduğu için bu işe başladığını ifade etti. 

Emekli olmadan önce uluslararası sularda bir yolcu gemisinde çalıştığını anlatan Gündüz, şöyle konuştu: 
"Gemiye zaman zaman bu meyvelerden geliyordu, tabi pahalı olduğunu, sağlığa da faydalı olduğunu öğrendim. Emekli olunca da bu işe yatırım yapmayı kendime ilke edindim. Devlet de bu konuda destek verdi, bu işe başladım. Dikimini yaptığım arazi boş bir araziydi. Burada çay yapıldı, fındık yapıldı şimdi de üzümsü meyveler var." 

Gündüz, üzümsü meyvelerin yetiştiriciliğini genişletmeye gayret göstermeye çalıştığını belirterek, fındık kadar bu ürünlere çok önem verdiğini dile getirdi. 

Üzümsü meyvelerin bir ailenin yan geliri olacak potansiyelde olduğunu vurgulayan Gündüz, "Yeter ki uygun toprak olsun. Fındık için de hasat öncesinde destek oluyor. Bu yıl fındıkta rekolte düşük, üzümsü meyveler beni bir bakıma teselli etti." değerlendirmesinde bulundu. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Her derde deva balÖnceki Haber

Her derde deva bal

Orman Köylülerine Tarım Kredisi ŞartlarıSonraki Haber

Orman Köylülerine Tarım Kredisi Şartları

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar