Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar: "Üreticilerimize 26 azotlu gübre kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu gübre iki aşamada Nisan ve Haziran ayı içerisinde toprağa atılmalıdır"
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Etem Kibar, üreticileri toprak tahliline göre gübreleme yapmaya davet etti.
Kibar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın bu sene az verim vereceğini savunarak, "Alan bazlı desteklemelerin yatırıldığı şu günlerde, üreticilerin gözü kulağı meteorolojide. Yaşanabilecek don olayından dolayı endişeli. Bölgemizde 600 rakıma kadar bölgelerde don olmadı. Fındık yapısı itibarıyla bir yıl fazla, diğer yıl az ürün veren bir bitkidir. Geçen yıl fındığın verimli olduğu bir seneydi ama bunlar yandı. Bu sene fındığın az verimli olacağı sene. Bu da rekolteyi ciddi yönde etkileyecektir" dedi.
Bazı üreticilerin "don gerçekleşti" düşüncesiyle bahçelerine gübre atmayı ihmal ettiklerini dile getiren Kibar, şunları söyledi:
"Bu kesinlikle yanlış bir davranıştır. Don olayı olsun ya da olmasın bahçemizin ihtiyacı olan gübresini atmamız lazım. Bu memlekette yıllardır alışagelmiş bir tarım sistemi var. Toprağa bilinçsiz şekilde gübre atılması hasta olmayan insana iğne yapmakla aynı durumdur. Gübreyi, toprağımızı analiz ettirdikten sonra atmalıyız. Tüm üreticilerimizi sonbahar aylarında topraklarını Fatsa Ziraat Odası Toprak Analiz Laboratuvarında tahlil yaptırmaya davet ediyorum. Laboratuvarımızda yıllık 5 bin toprağın analizini yapabilmekteyiz. Birçok üreticimiz tahlil öncesi ocak başına iki kilogram gübre atarken tahlil sonucuna göre 1 kilogram gübre atmaya başladı. Fazladan gübre atarak gerek toprağa gerekse de bütçemize zarar vermeye gerek yok. Üreticilerimize 26 azotlu gübre kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu gübre iki aşamada Nisan ve Haziran ayı içerisinde toprağa atılmalıdır."
Kibar, üreticinin geçen sene yaşanan dondan dolayı alım gücünün düşük olduğunu ifade ederek, "Bu yıl herkesin üzerine düşen ayrı bir sorumluluk var. Üreticilerimizin alan bazlı destek ödemeleri aldığı şu günlerde bunu fırsata çevirmek isteyenler var. Şu an piyasada bir tonu 800-850 lira arasında değişkenlik gösteren 26 azot gübreyi odamızda 790 liraya satıyoruz ve üreticilerimize kredi kartına taksit yapıyoruz" diye konuştu.
Yorum Yazın