Giresun İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantısı sona ererken meclis gündeminde bu sefer fındık üreticileri değil, fındık işletmeleri yer aldı.
İl Genel Meclisi Sanayi Ticaret Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Giresun ekonomisinin en önemli yapı taşlarından biri olan fındık işleme ve entegre tesislerinin sorunları gündeme geldi. Giresun’da fındık işletmelerinin finansman desteği konusunda sıkıntı yaşamasına rağmen 2 bin 500 kişiye istihdam sağladığı hatırlatıldı.
Sanayi ve Ticaret Komisyonu adına raporu okuyan AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Çetin Çakıroğlu “Dünyada rekoltenin en iyi olduğu dönemlerde 900 bin ton fındık üretilmektedir. Bu rekoltenin 600 bin tonunu ise ülkemizde üretilmektedir. Ülkemizdeki üretilen 600 bin tonun ise 100 bin tonu ilimizde üretilmektedir. Dünyada en kaliteli fındık Giresun’da üretildiği için fındığın başkenti olarak nitelendirilmektedir. İlimizde 45 adet fındık kırma,kavurma ve entegre tesisi bulunmaktadır. Buralarda 2 bin 500 kişi istihdam edilmektedir. Ancak sektörde yıllara göre değişken olan fındık fiyatı nedeniyle bankaların bu işletmelere finans sektörü olarak çok iyi bakmadığı gibi kredi bulmalarında da sıkıntılar yaşadığı belirtilmektedir. Hatta birkaç firma ise finans sıkıntısından dolayı kapanmak zorunda kalmıştır.Yine söz konusu işletmeler Organize Sanayi Bölgelerinde yer bulamadığından yeni bir yer arayışları söz konusudur. Ancak aynı işetmeler eleman ve personel bulmakta ham madde bulmakta sıkıntı yaşamamaktadır. Ayrıca fındıkla ilgili işletmelerimizin fındık tüketimini artıracak başka mamullerle ilgili AR-GE çalışmalarına da son birkaç yıldır ağırlık verilmektedir” dedi.
Çakıroğlu, Giresun Ticaret Borsası tarafından yapılmakta olan Lisanslı depoculuğun fındık işleme sektörüne katkı sunacağını da ifade etti.
Yorum Yazın