EGE Bölgesi’nin en önemli tarımsal ürünü çekirdeksiz kuru üzümde bu yıl don, kırağı, dolu, fırtına gibi her türlü doğal afet nedeniyle rekolte neredeyse yarı yarıya düştü, fiyat iki katına yükseldi.
Geçen yıl stoklardaki üzümü eritmek için okullarda dağıtıma başlayan yetkililer yükselen fiyatlar nedeniyle kara kara düşünmeye başladı. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "Devlette devamlılık esastır. Üzüm bulabildiğimiz kadar dağıtım yapılacak, belki sınırlanabilir" dedi.
Ege bölgesi’nde 150 bin aile geçimini ’Sultaniye’ cinsi çekirdeksiz kuru üzüm üretiminden sağlıyor. Bu ailelerin 130 bini ise Manisa’nın Gediz Ovası’nda bulunuyor. Ancak bu yıl bahar aylarında yaşanan don, kırağı, dolu ve fırtına geçen yıl 247 bin ton olan rekolteyi Ziraat Odası’nın tahminine göre 135 bin tona düşürdü. Fiyatlar yükselirken, geçen yıl 2.5 TL avans fiyat açıklayan TARİŞ avans alım fiyatını 6 liraya yükseltti. Ancak Gediz Ovasının bazı bölgelerinde yüzde 80’e yakın kayıp yaşayan bağcılar yüksek fiyata sevinemedi.
DÜŞÜK REKOLTE YÜZÜNDEN FİYAT SEVİNDİRMEDİ
Manisa Hacıhaliller Mahallesi’nde çiftçilik yapan Cemal Çapan, "Bu yıl üzüm çok az. Geçen yıla göre yarıdan bile az. Üzümde fiyat 6.75 liraya çıktı ama bizim için önemli değil. Beş dönüm yerden geçen yıl iki ton üzüm alırken, bu yıl 300 kilo üzüm aldım" dedi. Bir diğer üretici Cavit Çapan, 10 dönüm bağdan bu yıl 600 kilo kuru üzüm aldığını kaydederek "Maalesef satacağımız üzüm, girdileri karşılamaz. Fiyatın yüksek olması üzüm üreticisini sevindirmedi" diye konuştu. 50 dönüm bağı bulunan üretici Halil Uçmak da şunları anlattı:
"Fiyatlar rekolteye göre değişiyor. Geçen yıl verim yüksekti ve fiyatlar da ona göre düşük oldu. Bu yıl verim düşük fiyatlar da ona göre yüksek oluyor. Fiyatın yüksek olması üretici için iyi. Ama aynı üzüm bağının bir kısmını kötü hava şartları yok etti. Kimi yerlere kırağı vururken, kimi yerlerde az tahrip oldu. Adam beş dönümlük yerde 150- 200 kilo üzüm aldıysa ona bu fiyatın pek fayda edeceğini zannetmiyorum. O üretici giderlerini nasıl ödeyecek. Koca Gediz Ovası’nda tarlasını kötü hava şartlarının etkilemediği üretici çıkarsa bu yıl iyi para alır."
ODA BAŞKANI DEVLETTEN DESTEK İSTEDİ
Bu yıl üzüm üreticisinin zor durumda olduğunu belirten Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire şunları söyledi:
"Eskiden bir kez don oluyordu. Arkadan bir iki lokal bölgelerde dolu oluyordu. Bu sene ise üretici, yılbaşından bu yana devamlı bağlarda ardı ardına don ve soğuklarla uğraştı. Büyük yağışlar, dolu ve fırtına hasarlarını yaşadı. Bu nedenle Manisa bölgesinde üzüm rekoltesi çok düşük. Bizim çiftçimiz azimli çiftçidir ve üretmeyi sever. Dalında kalan üzümü elinden geldiği kadar yetiştirmeye çalıştı. Bu sebepten dolayı da rekolteyi yükseltmeye çalıştı. İnşallah bu çiftçimize etken olur. Devletimiz zarar gören çiftçimize elinden geldiği kadar yardımda bulundu. Ama yapılan bu destekler yeterli değil. Çünkü çiftçimizin maliyetleri çok yüksektir. Rekoltemiz çok düşük. Tariş’in açıkladığı fiyat memnun edici olmasa da piyasayı hareketlendirdi. Üreticinin üzümünü depoda bekletmesini, ihtiyacı kadarını satmasını tavsiye ediyoruz."
OKUL ÜZÜMÜ DE ETKİLENECEK
Bu arada üzümde yok yılının yaşanması ilginç bir durum da ortaya çıkardı. Geçen yıl depolardaki stokları eritip, fiyatı yükseltmek için ortaya atılan ’Okul üzümü’ projesinin ne olacağı da merak konusu oldu. Halen televizyonlarda kamu spotu olarak dönen okullarda üzüm dağıtımı projesinin de darbe yiyeceği veya rakamların yükselmesi nedeniyle uygulanamayacağı da tartışılmaya başlandı. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk ÖZDAĞ bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
"Geçen yıl Bakanlar Kurulu kararıyla okulların bitimine yakın, 5 bin ton üzüm dağıtımı yapıldı. Bu yıl da yapılacak. Devlette devamlılık esastır. Üzüm bulabildiğimiz kadar dağıtım yapılacak. Okul öncesi ile ilkokul çocuklarına dağıtılacak. Belki rekolte düşüklüğünden alım az olursa; okul öncesi ve ilkokulun ilk üç sınıfı diye de sınırlandırabilir."
YAŞ ÜZÜMCÜLER DE KURUTMAYA YÖNELDİ
Bu yıl yaş üzüm üreticilerinin de kuru üzüme yöneldiklerini belirten Özdağ, "Rusya yaş üzüm alımını yavaşlattı. Kuru üzümde de fiyatlar yükseldi. Ürününü yaş sofralık olarak değerlendirenler kurutarak satmaya yöneldi. Bu yıl kuru üzümdeki rekolte açığı, yaş üzümden dönenlerle azalabilir" dedi.
Yorum Yazın