0
Roma - Uluslararası Kadınlar Günü 2015 (8 Mart) dolayısıyla , Birleşmiş Milletler'in Roma merkezli üç Gıda kurumunun liderleri, kadın çiftçilerin gıda ve beslenme güvenliğinin sağlanmasında hayati bir rol oynadığını dünyaya hatırlatmak için toplandı.
Roma'daki etkinlikte, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Dünya Gıda Programı (WFP) liderleri, kırsal kesimde yaşayan kadınları güçlendiren ve bu sayede onların gıda güvenliği ve beslenmeye olan katkılarının artmasını sağlayan yenilikçi girişimlerini paylaştılar. Ayrıca, kadın-erkek eşitliğinin desteklenmesi ve kadınların gücünün ortaya çıkarılması ile kırsal kesimdeki yoksuluğun önemli ölçülerde azaltabileceğini vurguladılar.
Ayrıca bu yılki etkinlik 1995 yılında Pekin'de düzenlenen Kadınlar üzerine 4. Dünya Konferansının (Pekin 20) 20. yıldönümü.
IFAD Başkanı Kanayo F. Nwanze gelişmekte olan ülkelerdeki erkeklerin daha iyi para kazabilecekleri işleri elde etmek amacıyla şehir merkezlerine göç etmeleri nedeniyle, neredeyse dünya genelindeki tarım iş gücünün yarısının kadınlardan oluşan bir "tarım feminizasyonu" oluştuğunu belirterek açılış konuşmasına başladı.
Nwanze, "Kadınlar kırsal kesimin omurgalarıdır çünkü gıdayı yetiştiriyorlar, işliyorlar ve ailelerinin iyi beslenmesini sağlıyorlar" dedi. Ayrıca, "Kırsalda yaşayan kadınlar çok sıklıkla yıpratıcı işler yapıyorlar. Kadınların sosyal ve ekonomik durumunu iyileştirmek için, kadınların kırsal ekonomide oynadığı hayati rolü daha iyi anlamamız gerekir. Kırsal kadınların yeneteklerini geliştirmeye, varlıklara ulaşabilmeye, tarımsal üretime ve pazarlara daha çok katılmaya, bunlarda daha çok rol almaya ihtiyacı var. Onların, ailelerinin ve topluluklarının iyiliği için, kadınların gıda ve beslenme güvenilirliğinde daha da güçlenmesi için gelin birlikte çalışalım." dedi.
Ertharin Cousin, WFP İcra Direktörü, küçük çiftçilerin pazarlara bağlantısı olan yenilikçi P4P (Purchase for Progress) teşebbüsünü vurguladı ve 5 yıl içinde 20 ülkde P4P destekli çiftçilerdeki kadın katılımının 3 katına çıktığını sözlerine ekledi.
Cousin, "WFP'nin pazar gücünü kullanarak, örgüt doğrudan ve olumlu olarak 300.000 kadının hayatını etkiledi," dedi. "WFP, kadınlarla birlikte çalışıldığı zaman, sıfır açlık hedefine ulaşmak için, fasulye ve soya gibi kadınlar tarafından geleneksel biçimde yetiştirilen ürünleri satın alarak, kadın çiftçilerin ne derece önemli bir rol oynadığını gösterdi. Uygulagığımız bu programın başarısını belirtmekle kalmayıp, daha çok kadına büyük olanaklar sağlamak için öğrendiğimiz dersleri daha çok arttırmamız gerekir."
Marcela Villarreal, FAO Ortaklıklar, Savunuculuk ve Kapasite Geliştirme Dairesi Direktörü, kadınlara erkeklere verilen olanakların aynısı sunulduğu takdirde, gıda güvenliğinin çok daha iyi mertebelere ulaşacağını vurguladı ve özellikle kırsal kadınların durumu hakkında uyarılarda bulundu.
Villareal, "Pekin Konferansından beri kadınların hayatlarında önemli gelişmeler olmasına rağmen, bütün göstergelerde, kırsal kadınlar hala hem şehirde yaşayan kadınların hem de kırsalda yaşayan erkeklerin çok gerisindedir." dedi. "Bu konferanstan bu yana 20 yıl içinde, gıda sağlayıcıları olarak önemli bir rol oynayan kırsal kadınların istenilen seviyeye henüz ulaşmış değiller. Bu tyüzden onların potansiyellerini tam olarak kullanabilmeleri için verdiğmiz uğraşıları daha da arttırmalıyız"
Kırsal kadınlar üretken kaynaklara ve hizmetlere erkeklere oranla genellikle daha az erişime sahip. Aradaki bu fark, tarımsal üretim, gıda güvenliği ve ekonomik büyüme açısından toplumlara ciddi maliyetler yüklemektedir.
Pekin 20 konferansından itibaren gerçekleşen olaylar, Roma merkezli BM kuruluşlarına, uluslararası topluluklara ve yerel hükümetlere, kadın-erkek eşitliği ve kadının güçlendirilmesi ile ilgili polıtikalarını yenilemelerini sağladı. 1995 yılında 189 hükümetler tarafından Pekin Eylem Platformunun eyleme geçirilmesine rağmen, dünyada hiçbir ülke cinsiyet eşitliğini henüz elde etmiş değil. Cinsiyete dayalı ücret farkı dünya kadınlarını etkileyen eşitsizlik için sadece bir örnektir.
Yorum Yazın