TEKİRDAĞ İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ ZEKERİYA SARIKOCA SÜNE İLE MÜCADELEDE ERKEN DÖNEMDE YAPILAN KİMYASAL MÜCADELENİN YANLIŞ OLDUĞUNU BELİRTEREK, “ERKEN DÖNEMDE YAPILAN İLAÇLAMALAR, DOĞADA SÜNE İLE BİYOLOJİK SAVAŞ HALİNDE OLAN BİRÇOK FAYDALI BÖCEĞİN ÖLMESİNE DE YOL AÇIP BİYOLOJİK DENGEYE ZARAR VERECEKTİR. ERKEN DÖNEMDE SÜNE ERGİNİNE KİMYASAL MÜCADELE YAPANLARA 5996 SAYILI KANUNA GÖRE 3 BİN TL PARA CEZASI VERİLECEKTİR. “DEDİ.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, süne ile mücadelede erken dönemde yapılan kimyasal müdahalenin yanlış olduğunu belirterek, "Erken dönemde yapılan ilaçlamalar, doğada süne ile biyolojik savaş halinde olan birçok faydalı böceğin ölmesine de yol açıp biyolojik dengeye zarar verecektir. Erken dönemde süne erginine kimyasal mücadele yapanlara 5996 sayılı kanuna göre 3 bin TL para cezası verilecektir" dedi.
Süne arazi çalışmalarına yerinde inceleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, eş zamanlı olarak 104 teknik personel ile hububat arazilerinde çalışmalara başladıklarını ifade etti. Tekirdağ’daki tüm buğday ve arpa alanlarında süne miktarının tespiti, yumurtalarının parazitlenme oranları ve nimf döneminde arazide çalışmalar yapılacağını belirten Sarıkoca, "SMS sistemimizde kayıtlı tüm çiftçilerimize de bilgilendirme mesajı gönderilmiştir. Hububat üreticilerimizden erken dönemde ve gereksiz yere kimyasal mücadeleye başlamamalarını talep ediyoruz. Erken dönemde yapılan ilaçlamalar, doğada süne ile biyolojik savaş halinde olan birçok faydalı böceğin ölmesine de yol açıp biyolojik dengeye zarar verecektir. Erken dönemde süne erginine kimyasal mücadele yapanlara 5996 sayılı kanuna göre 3 bin TL para cezası verilecektir. Bu nedenle üreticilerimizin mağdur olmaması ve süne zararından etkilenmemesi için il ve ilçe müdürlüklerimizin duyurularını dikkate almaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın