Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü işbirliği ile uygulanmakta olan "Ergan (Beyaz Altın) Kuru Fasülyesi'nin Tanıtılması ve Yaygınlaştırılması Projesi", Türkiye genelinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunulan 256 proje arasında ilk 9 proje arasına girerek, onay almıştı. 2016 yılı başından bu yana uygulanmakta olan proje kapsamında değişik köylerden seçilen ve fasülye üretimi yapan çiftçilere yönelik olarak saha gezisi düzenlendi.
20 kişilik çiftçi grubunun katıldığı teknik geziye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin de katıldı. Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme parsellerinde gerçekleştirilen gezide Proje görevlisi Ziraat Mühendisi Selçuk Yılmaz, çiftçilere teknik konularda bilgiler sundu.
Proje ile ilgili bilgi veren Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projeleri kapsamında, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Başkanlığa sunulan "Ergan (Beyaz Altın) Kuru Fasülyesi'nin Tanıtılması ve Yaygınlaştırılması Projesi" çalışmalarının projede tasarlandığı gibi devam ettiğini söyledi.
İl Müdürü Murat Şahin açıklamasında "Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü işbirliği ile uygulanacak olan projemiz, Türkiye genelinde Bakanlığımıza sunulan 256 proje arasında ilk 9 proje arasına girerek, Bakanlığımızca onaylanmıştır. "Ergan (Beyaz Altın) Kuru Fasülyesi'nin Tanıtılması ve Yaygınlaştırılması Projesi" ile Ergan Kuru Fasulyesinin yaygınlaştırılması, markalaşması ve piyasada talebinin arttırılarak üreticimizde gelir artışı sağlanması hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesindeki amaç Ergan kuru fasülye çeşidinin tanıtılması ve üreticilerce benimsenmesinin sağlanmasıdır. "Ergan Kuru Fasulye (beyaz altın) Çeşidinin tanıtılması ve yayım Projesi 2 yıl sürecek olup, proje kapsamında bu yıl tanıtım faaliyetleri ve yayım çalışmaları öne çıkarılmıştır. 2017 yılında ise 3 pilot bölgece demonstrasyon alanları kurulacak ve çiftçilerimizin ergan fasulyesini birebir görmesi sağlanacaktır. Bu proje ile de araştırma-yayım-çiftçi işbirliğinin daha etkili bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlanacaktır. Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak böyle bir proje uygulamamızdaki asıl amaç, Erzincan'ın öne çıkan tarımsal ürünleri arasında yer alan ve gerek kalitesi gerekse lezzeti ülkemizin birçok köşesinde bilinen kuru fasulyemizin ekim alanlarını ve üretimini artırarak Erzincan'a sağlanan katma değerin artırılmasıdır. 2015 yılı sonu itibarıyla 60 bin dekar civarında olan kuru fasülye ekim alanlarımızı önümüzdeki 5 yıllık süreçte 100 bin dekarın üzerine çekmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Ben projemizin hem Erzincan hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyor, projelerin hazırlanmasında ve uygulanmasında emek harcayan gerek Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve gerekse İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarına teşekkür ediyorum" dedi.
Projede araştırıcı olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Selçuk Yılmaz ise çiftçilere Ergan kuru fasulyesinin üstünlüklerini ve Erzincan için sağladığı avantajları anlattı. Ziraat Mühendisi Yılmaz, Ergan kuru fasulyesinin erkenci bir çeşit olduğunu ve bölgede gerek üretici gerekse tüketici nezdinde farklı bir yere sahip olduğunu söyledi.
Yorum Yazın