Ekmek yiyip yememek son yılların en büyük tartışma konusu olmuşken bu konuda bir görüş de Hollanda'dan geldi. Hollanda Maastricht Üniversitesi’nden insan biyolojisi konusunda uzman dünyaca ünlü Prof. Dr. Fred Brouns, ekmeğin düşünülenden daha faydalı olduğunu, tüketicinin özellikle tam tahıl tüketiminden uzaklaşmasına neden olan iddiaların ise toplum sağlığı açısından zararlı olduğunu ifade etti.
Hollanda Maastricht Üniversitesi’nden insan biyolojisi konusunda uzman dünyaca ünlü Prof. Dr. Fred Brouns tahıllar ve ekmek hakkında son dönemde çıkan söylentileri ve olumsuz haberleri değerlendirdi. Brouns tahıllar konusunda yapılan yanlış bilgilendirmelere dikkat çekerek çeşitli somut örneklerle tahıllar ve ekmeğin faydalarını anlattı.
“AYNI BUĞDAYLA BESLENEREK YETİŞEN YÜZLERCE SAĞLIKLI NESİL VAR”
Son dönemde popülerlik kazanan Grain Brain (Tahıl Kafası), Wheat Belly (Buğday Göbeği) gibi kitaplar ve Paleo diyeti gibi tahıllardan uzak durmayı salık veren uygulamalara dikkat çeken Brouns aslında buğdayla beslenerek yetişen yüzlerce sağlıklı nesil olduğunun altını çizdi.
Bu kitaplarda ve tahılları karalayan bazı makalelerde bulguların yanlış yorumlandığını söyleyen Brouns iki değişken arasında görülen bağıntının neden sonuç ilişkisine işaret etmediğini, genel olarak yapılan hatanın bu olduğunu vurguladı.
“SAÇLARINIZI BOYAYARAK OSTEOPOROZU TEDAVİ EDEMEZSİNİZ”
İlerleyen yaşlarda saçların beyazladığı, aynı dönemde osteoporoz görülme riskinin de arttığı örneğini vererek bu iki durum arasında neden sonuç ilişkisi kurulamayacağını ifade eden Brouns, tahıllarla ilgili iddia ve tavsiyeleri osteoporoz tedavisi için saç boyamaya benzetti. Brouns benzer bir örnek olarak diyet içecek tüketiminin fazla kilolu insanlarda arttığını, bunun da diyet içeceklerin şişmanlığın sebebi olarak alınamayacağını söyledi.
Hollandalı profesör günümüz buğdayı hakkındaki olumsuz iddialara kaynak olan genlerin kadim buğday türlerinde de bulunduğunu ifade ederek iddiaların çürütüldüğünü belirtti.
HASTALIK RİSKLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN GÜNDE 40 GRAM TAM TAHIL
Fred Brouns tam tahıl içeriğinde yer alan bileşenlerin birbiri ile sinerji içerisinde çalıştığını, bu sayede kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, bağırsak kanseri gibi rahatsızlıkların riskini azalttığını, yapılan güncel araştırmalardan verdiği örneklerle açıkladı. Brouns’un sözünü ettiği çalışmalardaki bir diğer önemli bulgu ise, tam tahıl liflerinin hastalık risklerini azaltma konusunda sebze ve meyve kaynaklı liflerden daha fazla etki gösterdiği oldu.
Rafine unun tam buğdayda yer alan bazı besin öğelerinden mahrum olduğunu belirten Prof. Dr. Fred Brouns, açıklamalarının sonunda çeşitli hastalıkların riskinin düşürülmesi için günde 40 gram tam tahıl tüketilmesinin tavsiye edildiğini vurguladı.
FRED BROUNS KİMDİR?
Prof. Dr. Fred Brouns doktora derecesini Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nden yiyecek ve içeceklerin sporcular üzerindeki etkileri konusunda yaptığı çalışma ile aldı. Sporcuların enerji ve su ihtiyacı konusuna ışık tutan bu çalışma sonucu ayrıca Hollanda Sporcu Tıbbı Ödülü’ne layık görüldü.
Sağlık ve beslenme konusunda 25 yıldan uzun bir deneyime sahip olan Brouns beslenme ve ilaç sektörlerinde çeşitli önde gelen firmalarda beslenme araştırmaları konusunda görevler aldı. Prof. Dr. Brouns’un araştırma konuları halen beslenme ve egzersiz, obezite, diyabet ve bağırsak sağlığına odaklanmaktadır. ILSI Avrupa, IDACE gibi sektörel ve akademik organizasyonlarda başkanlık görevlerinde bulunmuştur.
Yorum Yazın