Ege Bölgesi tarımının geleceğine yön verecek olan "Tarımsal Fırsatlar Çalıştayı" Karahayıt Richmond İnternational Otelde yapıldı.
Ege Bölgesi tarımının geleceğine yön verecek olan "Tarımsal Fırsatlar Çalıştayı" Karahayıt Richmond İnternational Otelde yapıldı.
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü evsahipliğinde yapılan ve ege bölgesinin 8 İl'inden katılımın olduğu çalıştay'da sektörün önünde bulunan engeller ve çözüm yolları tartışıldı.
Ege Bölgesi Tarımsal Yatırım Fırsatları Çalıştayı'na Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Selçuk ve Stratejik Yönetim Dairesi Başkanı Ahmet Antalyalı'nın katılımlarının yanısıra Daire Başkanları, Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Ege bölgesi İl Müdürleri, Kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, Yerel yönetim ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve çeşitli sektör paydaşları katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Selçuk yaptığı açılış konuşmasında "Gıda arzı, arz güvenliği, gıda güvenliği, kaynakların verimli kullanılması, korunması, üretim ve tüketim alışkanlıklarındaki değişim gibi etkenler doğrultusunda, tarımda geleceği yeniden planlamak durumunda olduklarını söyledi.
Ülke ekonomisi açısından önemli sektörlerin başında yer alan tarımın, etkin, istikrarlı ve kararlı politikalar sonucunda stratejik bir sektör haline geldiğini belirten Selçuk, gündelik programlar yerine gerçekçi planlamaların önemsendiğini, verimin öne çıkarıldığını ve topyekûn kalkınmanın esas alındığını vurguladı. Bunun sonucunda üretim ve ihracatta büyük artışlar sağlanan dinamik bir dönem yaşandığını ifade eden Selçuk, "Bu yapısal gelişmeler çerçevesinde gıda arzı, arz güvenliği, gıda güvenliği, kaynakların verimli kullanılması, korunması, üretim ve tüketim alışkanlıklarındaki değişim gibi etkenler doğrultusunda tarımda geleceği yeniden planlamak durumundayız Bizim de marka yaratmamız elzem.
Tarımda markalaşmanın ve markaların tanınırlığının artırılmasının önemini vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti: "Sattığı suyun litresi 1 lira, içinde şeker ve su var. Şimdi biz niye böyle bir marka yaratamıyoruz? Bizim de marka yaratmamız gerekiyor. Pazar hangi malı istiyor, nasıl bir ürün talebinde bulunuyorsa araştırmamızı, incelemelerimizi yapıp ona göre üretim yapmamız gerekiyor. Mesela Denizli'de kekikle ilgili çok güzel bir çalışma var. Tıbbi bitkiler gibi yeni fırsat alanları olabilir. Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım. Dökme üründen vazgeçmemiz lazım. Üzüm satıyoruz. 12-15 kiloluk kutularda üzümü satıyoruz. Bir başkası onu götürüp üzerine kendi etiketini basıyor, dünyaya satıyor. Yıllarca bizim zeytinyağımız İtalyan ve İspanyol markaları ile satıldı dünyada. Bizim bunlarda kendi markamızla dünya raflarına girmemiz gerekiyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Stratejik Yönetim Dairesi Başkanı Ahmet Antalyalı da 2023'te hedeflenen 150 milyar dolarlık tarımsal gayri hasılaya ulaşmak için yeni stratejiler geliştirmek gerektiğini vurguladı. Antalyalı, Stratejik Yönetim Daire Başkanlığı olarak merkezi düzeyde planlama hazırladıklarını ancak yerelin katkısını önemsediklerini belirterek, "İlk olarak Ege Bölgesi'ni seçtik. Bu çalışmayı bütün Türkiye genelinde yapacağız. Başkanlığımıza bağlı Tarımsal Yatırımcı Ofisi yerli ve yabancı yatırımcıya danışmanlık hizmeti vermektedir. Tarım alanında Türkiye'ye 13 yılda 7,5 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım girişi olmuştur." dedi.
İl Müdür Sezgin Kutlu " Bu yıl içerisinde Denizli'mizde düzenlenen 2.Çalıştay. Her Çalıştay'dan alnımızın akı ile çıkıyoruz. Bakanlığımızın teveccühü ve Denizli'ye verdikleri önemden memnunuz. Umarım düzenlemiş olduğumuz bu çalıştay İl'imize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olur." Dedi.
2 gün süren Çalıştay'da "1.Çalışma Grubu "Yatırımın Önündeki Engeller ve Çözüm Yolları", 2. Çalışma Grubu Ege bölgesi Tarımsal Gayri Safi Hasılasını Arttırmaya Yönelik Yatırıma Yönlendirilecek Sektörler" ve 3.Çalışma Grubu ise "Yatırıma Yönelik verilen Destek ve Teşviklerin Etkinliği" konularında sorunlar ve çözüm yollarını tartışıldı.
Çalışma gruplarının bitiminde hazırlanan Çalıştay Raporu ise daha sonra kamuoyuna açıklandıktan sonra hayata geçirilecek.
Yorum Yazın