Şekerbank

Düzce Tarım İl Müdürlüğü 2017 Yılını Dolu Dolu Tamamladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Düzce Tarım İl Müdürlüğü 2017 Yılını Dolu Dolu Tamamladı

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2017 yılı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Bitkisel üretim destekleri kapsamında çiftçilere 75 milyon TL ödendi

2016 yılı üretim sezonuna ait yem bitkileri üretimi yapan il genelindeki 557 üreticimize 1 milyon 274 bin 243 TL,mazot gübre desteği ödemeleri kapsamında il genelindeki 26.766 üreticimize 5 milyon 559 bin 864 TL, fındık alan bazlı gelir desteği ödemesi kapsamında il genelindeki 24 bin 53 çiftçiye 67 milyon 533 bin 196 TL ve dane mısır desteği ödemesi kapsamında il genelindeki 543 çiftçiye 325 bin 632 TL destekleme ödemesi olmak üzere toplam 74.692.935 TL ödeme gerçekleştirildi.

Islah edilen mera alanları hayvancılığa açılıyor

2017 yılı mera ıslah çalışmaları kapsamında Düzce İli Merkez İlçesi Ballıca, Kuşaçması, Yenikaraköy ile Gümüşova İlçesi Elmacık Köylerinde bulunan toplam 947 dekar mera alanına 20 ton üre gübre atılarak ot verim kapasitesi artırıldı. Merkez İlçe İstilli, Cumayeri İlçesi Avlayan, Gölyaka İlçesi Aksu ile Kaynaşlı İlçesi Darıyerimengencik köylerinde mera ıslah çalışmaları tamamlandı. Islahı tamamlanan meralardan İlimiz Merkez İlçe Kuşaçması  Köyü merası törenle açıldı.

Fındık külleme hastalığı, Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ve bitki zararlılarıyla ilgili eğitim verilerek mücadele edilmesi sağlandı

Fındık külleme hastalığı, Amerikan Beyaz Kelebeği ve bitki zararlılarıyla mücadele kapsamında, fındık bahçesinde uygulamalı ilaçlama yapılarak 713 üreticiye eğitim verilerek bilgilendirme broşürü dağıtılmış ayrıca Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı 1. ve 2. döle karşı 545 adet ilaç dağıtımı yapılarak zararlıyla mücadele edilmesi sağlanmıştır.

Nitratlı gübrelerin satışı konusunda Gübre Dağıtıcı Bayileri bilgilendirildi

Nitratlı gübrelerin satışı ve kullanımı ile ilgili olarak, İl genelindeki muhtarlar ve gübre dağıtıcı bayileri bilgilendirilmeleri sağlanmıştır.

Kenevir bitkisinin tanıtımına yönelik eğitimler düzenlendi

Kenevir yetiştiriciliği ve kontrolü yönetmeliği kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak, 2017 yılında kaçak kenevir ekimi ve kontrolünde görev alacak 21 adet personele yönelik eğitim verildi. Ayrıca il genelinde 56 toplantı gerçekleştirilerek başta muhtarlar olmak üzere 1.816 kişiye eğitim verilmiştir.

Bitki Koruma Ürün Bayilerine yönelik eğitim düzenlendi

İl genelinde faaliyet gösteren toplam 32 adet Bitki Koruma Ürün bayisine yönelik olarak düzenlenen eğitimde; bitki koruma ürünleri stok takip sistemi başta olmak üzere bayilerin görev ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

Gübre ve Tohum Bayi Belgelerine yönelik denetimler gerçekleştiriliyor

2017 yılında 14 adet Gübre Bayi Belgesi, 3 adet Tohum Bayi Belgesi düzenlenerek, il genelinde faaliyet gösteren 84 adet gübre bayi ile 26 adet tohum bayisinin denetimi gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında 15 adet kimyevi ve organik gübre numunesi alınarak analiz laboratuvarına tahlil için gönderilmiş ve bunlardan 14 adedinin sonucu müspet, 1 adedinin sonucu menfi çıkmıştır.

Hasat öncesi pestisit analizi yapılıyor

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında domates, biber, hıyar ve mantar ürünlerinden alınan 12 adet numunede pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.

İyi Tarım Uygulamalarına yönelik eğitim düzenlendi

Akçakoca İlçemizde 61 üreticiye İyi Tarım Uygulamaları (İTÜ) eğitimi verildi.

Gümüşova İlçemizde İyi Tarım Uygulamalarına başlayacak 140 adet üreticimize İyi Tarım Uygulamaları ( İTÜ ) hakkında bilgi verildi.

İyi Tarım ve Organik Tarım eğitimi ve denetimleri yapılıyor

İl/İlçe Müdürlüğümüzde görev yapan 148 personele İyi Tarım ve Organik Tarım Uygulamaları konularında eğitimler verilmiştir. Ayrıca ilimizde İyi Tarım yapan üreticiler 2015/001 sayılı genelge kapsamında, Organik Tarım yapan üreticiler 2016/09 sayılı genelge kapsamında Organik Tarım Birimi elemanlarınca denetlendi.

Fındık dip sürgünü temizliğinde yeni bir yöntem olan azotlu çözelti uygulaması tanıtıldı

19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ümit Serdar tarafından TÜBİTAK -19 Mayıs Üniversitesi iş birliği ile yürütülen Fındık Dip Sürgünü Temizliğinde Yeni Bir Yöntem: Azotlu Çözelti Uygulaması isimli proje hakkında il ve ilçe müdürlüğümüzde çalışan teknik personel, Ziraat Oda Başkanları, Fiskobirlik ve Ziraat odalarında çalışan tarım danışmanları ile önder çiftçilerimize bilgi verilmiştir. 

Meyve bahçelerinde budama eğitimi verildi

İlimiz Cumayeri, Gümüşova ve Merkez İlçesi'nde bulunan elma ve ceviz bahçelerinde, teknik elemanlar tarafından budama eğitimi uygulamalı gösterildi.

Fındık Entegre Mücadele çalışmaları devam ediyor

Fındık Entegre Mücadelesi kapsamında Akçakoca ilçesinde 36 üreticiye ve Boğaziçi Beldesi'nde 32 üreticiye, başta budama olmak üzere gübreleme, hastalık ve zararlılar ile mücadele ve toprak numunesi alımı konularında uygulamalı eğitim verildi.

Örtü altı ve Fındık Tarla Okulu düzenlendi

2017 yılı bitki sağlığı ve karantina çalışma program ve prensipleri gereğince yürütülen örtü altı entegre mücadele prensipleri doğrultusunda Darıcı Mahallesinde Mustafa DEMİR'e ait serada uygulamalı olarak anlatmak üzere 6 çiftçinin katılımıyla, başta fındık külleme hastalığı olmak üzere fındık hastalık ve zararlıları ile ilgili olarak 20 çiftçinin katılımıyla çiftçi tarla okulu düzenlendi.

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için yıl içerisinde toplam 1.519 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi.

Gece eğitimlerine devam edildi

Bitki sağlığı ve bitkisel üretim konularında düzenlenen gece eğitimleri ile çiftçiler bilgilendirildi. Merkez İlçe Çakırhacıibrahim, Aydınpınar, Kabalak, Eminaçma, Düverdüzü, Akbıyıklar, Yenitaşköprü ve Çilimli İlçesi Kırkharman köylerinde 176 çiftçiye; Fındık külleme hastalığı, fındık kurdu, fındık yeşil kokarcası, Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı, fındık yetiştiriciliği, organik ve iyi tarım konularında bilgiler verildi.

Buğday, mısır ve yem bitkileri hasadının kontrolleri yapıldı

Buğday ürününün biçerdöver ile hasadı sırasında, 5 adet biçerdöver kontrol edilerek dane kayıpları incelendi. Kontroller sorumlu teknik personeller tarafından yapılarak hasadın sorunsuz yapılması sağlandı. Ayrıca, ilimizin önemli ürünlerinden biri olan dane mısır, fiğ, yem şalgamı, İtalyan çimi ve yonca ürünlerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

Ahşap ambalaj malzemeleri üreten firmalar denetlendi

Ahşap ambalaj malzemeleri ile zararlı taşıma riskini azaltmak amacıyla  ışıl işlem yapan 7 (yedi) işletmenin denetimi yapıldı.

Fidan üreticileri denetlendi

Meyve ve süs bitkileri üreticilerinin ürettikleri fidanların söküm aşamasında ve pazarlarda satış aşamasında bitki sağlığı kontrolleri yapıldı.

Ot festivalinde çiftçiler bilgilendirildi

12-13-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen Düzce ot festivalinde açılan standımızı ziyaret eden misafirlere başta fındık külleme hastalığı olmak üzere Amerikan Beyaz Kelebeği, Fındık kurdu ve diğer hastalık ve zararlılar konusunda bilgiler verildi.

Ceviz Bahçesinde Tarla Günü düzenlendi

İlimiz Merkez İlçe Kazukoğlu Mahallesi'nde 2012 yılında sertifikalı fidan desteği verilerek tesis edilen, 52 dekarlık ceviz bahçesinde, ceviz hasadına başlanması nedeni ile tarla günü düzenlendi.

Fındık Araştırma Enstitüsü ziyaret edildi

Gümüşova İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ramazan Taran ile Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavli,  Fındık Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret ederek fındık tarımı hakkında fikir alışverişi gerçekleştirdi.

 Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları

Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında İl genelinde büyükbaş hayvanlara 101.568 adet şap, 44.273 adet sığırların nodüler ekzantemi, 341 adet sığıra şarbon ve 7.089 adet sığır brusellozu aşısı; küçükbaş hayvanlara 4.769 adet veba aşısı ve 1.725 adet küçükbaş hayvana koyun-keçi brusellozu aşısı, atlara 409 adet koruyucu aşı, kedi ve köpeklere 6.358 adet kuduz aşısı yapılmıştır.

İl Müdürlüğümüzce tavuk vebası (kuş gribi ) hastalığı için 280 numune, yalancı tavuk vebası (newcastle) hastalığı için 60 numune ve at hastalıkları için 68 numune alınarak ilgili laboratuvarlarda muayeneleri tamamlanmış olup, sevkler için de yapılan muayeneler dahil toplam 32.713.493 adet hayvanın sağlık taramaları yapılmıştır.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 26.351 adet büyükbaş hayvana ve 6.742 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılarak kayıt altına alınmıştır.

Safkan Arap ve İngiliz atları tanımlama kapsamında 30 adet ata mikroçip takılarak Türk soy kütüğüne kayıt edilmiştir.

2017 yılında İlimize ithal edilen 4.961 adet besilik ve 477 adet damızlık sığırın millileştirme işlemleri tamamlanarak ilgili sistemlerimizde kayıt altına alınmıştır.

Hayvancılık Denetimleri;

Hayvancılık işletmelerimizden 290 adet kanatlı işletmesi, 637 adet arılık, 25 adet veteriner kliniği ilgili mevzuat gereğince denetlenmiştir.

2017 kalıntı izleme programı kapsamında 23 adet kanatlı, 6 adet yumurta, 1 adet balık, 3 adet süt, 4 adet et ve 2 adet bal olmak üzere toplam 39 üniteden numune alınarak ilgili mevzuat gereğince denetlenmiştir.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 1.029 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarında denetimler gerçekleştirilmiştir. 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden hayvansal ürün ihracatında 353 adet Veteriner Sağlık Sertifikası düzenlenmiş olup, 3 adet sertifika ile yolcu beraberinde pet hayvanı, 345 adet sertifika ile 9.660 ton tavuk ayağı ve 5 adet sertifika ile 13 ton yumurta ve 78 ton peynir ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer İllere Veteriner Sağlık Raporu ile 3.963 adet büyükbaş, 1.089 adet küçükbaş, 22.875 adet arılı kovan ve 36.112.110 adet kanatlı hayvan sevki yapılmıştır.

İlimizden diğer illere 13 milyon adet yumurta, 142 ton sığır eti ve 13 ton sakatat sevki yapılmıştır.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 4.273 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 1.135 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

Hayvancılık Desteklemeleri kapsamında 2,8 milyon TL ödendi

594 arı yetiştiricisine 53.823 kovan için 528.230 TL, 15 süt üreticisine 9.408 ton süt için 161.673 TL ödendi, 94 manda yetiştiricisine halk elinde hayvan ıslahı amacıyla 1.518 manda için 1.075.800 TL, 1.512 yetiştiriciye 2.361 buzağı için 826.350 TL, 28 hayvancılık işletmesine 73 hayvan için 282.370 TL hayvan hastalık tazminat desteği olmak üzere 2.874.423 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Kanatlı Yetiştiriciliği Sektör ve Biyogüvenlik Toplantısı Yapıldı

30.01.2017 tarihinde İl Müdürlüğümüz tarafından ‘’Kanatlı Yetiştiriciliği Sektör ve Biyogüvenlik’’ konulu toplantı düzenlendi.  Düzce Valiliği Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Şen Piliç Genel Müdür Yardımcısı Mehmet İyneci, Birlik ve Dernek Başkanları, sektörü temsil eden firmaların üretim müdürleri ve veteriner hekimleri, Müdürlüğümüz Şube Müdürleri, sivil toplum kuruluş yöneticileri, ticari etlik ve yumurtacı işletme sahibi olan yetiştiriciler katılmış olup, sektörle ilgili geniş bilgilendirme yapıldı.

Yığılca’da Ana Arı Projesi Uygulamaya Başlıyor

Toplam proje tutarının 140 bin TL olduğu Arıcılık Projesi kapsamında, Yığılca İlçemizdeki ana arı üretimi potansiyeli bulunan 8 kişiye ruşet kovan, ana arı seti, işaret boyası, çerçeve arası yemlik, larva transfer kalemi ve ana arı kafesi gibi ana arı malzemeleri alınarak yetiştiricilere dağıtılmıştır.

Yığılca, arıcılıkta izole bölge oldu

Yığılca ilçemizin arıcılıkta marka olabilmesi ve ırk ıslahının geliştirilmesi amacıyla bölge dışardan arı girişine kapatıldı.

Diğer Çalışmalar;

İlimizde büyükbaş hayvanlara yapılan 7.410 adet suni tohumlamanın iş ve işlemleri tamamlanmıştır.

Su Ürünleri Faaliyetleri

İl genelinde 1.284 adet su ürünleri denetim gerçekleştirilmiş olup, 19 adet işyerine 21.257 TL. cezai işlem uygulanmıştır.

İlimizde, 4/1 numaralı ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğe dayalı olarak 21 kişiye Gerçek Kişi Ruhsat tezkeresi verilmiştir.

İlimizde, 4/2 numaralı amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğe dayalı olarak 171 kişiye Amatör Balıkçı Belgesi verilmiştir.

Alıcı ortam izleme programı kapsamında belirlenen 10 farklı istasyondan toplam 40 adet su numuneleri alınarak analiz işlemleri için laboratuvara gönderilmiştir.

1380 sayılı Su Ürünleri Kanuna dayalı avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde ağır metal izleme çalışması kapsamın da 10’ar adet numune alımı yapılmıştır.

İlimizdeki göletlerden Topukyayla, Kurugöl, Torkul ve Çamlıpınar göletlerine toplam 37.500 adet yavru sazan balığı bırakılarak balıklandırma çalışması yapılmıştır.

2017 yılı Su Ürünleri Yetiştiricilik Destekleme Tebliğ kapsamında 66.000 kg porsiyonluk alabalık için 49.500 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

İlimizde balıkçı teknelerini izleme cihazı takıldı

17 adet balıkçı teknesine Bagis cihazı takıldı.

Çift kabuklu yumuşakçalarda üretim alanlarının sınıflandırılması

Çift kabuklu yumuşakçalarda üretim alanlarının sınıflandırılması kapsamında 47 nolu istasyondan numune alımına başlanmış olup, numunelerin olumlu çıkmasını takiben bölge üretime açılacaktır.

Hasanlar Barajında su ürünleri denetimi gerçekleştirildi

Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından,  Bolu ve Ankara İl Müdürlüklerinden temin edilen 2 tekne ile 01 - 04 Ağustos 2017 tarihleri arasında çok sayıda Su Ürünleri Mühendisinden oluşan ekiple İlimiz Hasanlar Baraj gölünde, Efteni Gölü, Aksu Deresi ve Büyük Melen Çayında iç su denetimi ve İlimiz Akçakoca İlçesine Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli eşliğinde deniz denetimleri gerçekleştirilmiştir.

1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu çerçevesinde, Su Ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğler ile getirilen düzenlemelerin takip ve kontrolü amacıyla balıkçı barınakları, balıkçı gemileri, depolar, perakende satış yerleri, yol güzergahları ve nakil araçları denetlenmiştir.

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

5.415 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir. 

2017 yılı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 5.164 ile yem satışı yapan işyerlerinde 251 olmak üzere, toplam 5.415 adet denetim yapılmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 165 şikâyet incelenmiş olup, 162’si olumlu sonuçlanmıştır.

Yıl içerisinde 62 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 290.666 TL idari para cezası uygulanmıştır.

1.414 adet gıda numunesi alınmıştır

Gıda İhracatı için 1.151, izleme vb. programlar için 263 adet olmak üzere, toplam 1.414 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları uygun çıkmıştır. İzleme vb. nedenlerle alınan numunelerden 195 tanesinin analiz sonucu uygun çıkmıştır.

22.583 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; 2017 yılı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 22.583 ton iç fındık için 1.151; ihraç edilen 6.898 ton diğer gıda maddeleri için 275 olmak üzere; toplam 29.481 ton gıda ihracatı için 1.426 adet sertifika düzenlenmiştir. 

Gıda işletmelerine 569 adet kayıt/onay belgesi verilmiştir

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği; başvuran 569 işletmeye gıda, 4 adet bayiye yem kayıt/onay belgesi düzenlenmiştir.

İlimiz Merkez ve İlçelerdeki 158 adet İlkokulda 23.318 öğrenciye; 949.819 adet okul sütü ve 853.150 adet okul üzümü dağıtılmıştır.

21-27 Mayıs Süt Haftası dolayısıyla 8 ilköğretim okulunda 850 öğrenci ve 90 öğretmene,

16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında 9 ilköğretim okulunda 614 öğrenciye konuyla ilgili eğitim verilmiştir.

Ekmek İsrafını Önleme Eylem Planı kapsamında; yapılan eğitim çalışmaları sonucu sektöre yönelik 75 kişi bilgilendirilmiştir.

Kandillerde süt ve lokum ikram edildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kandillerde ve Kadir Gecesinde Türkiye genelinde gerçekleştirmiş olduğu süt ve lokum dağıtımı, İlimiz Düzce'de de gerçekleştirildi.

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri;

KKYDP 11. Etap kapsamında Besi Ahırı Projesi ile Teknoloji Yenileme ve Kapasite Artırımı projesi uygulayan toplam 2 işletmenin makine ekipmanlarının montajı yapılmıştır. Ayrıca, Teknoloji Yenileme ve Kapasite Artırımı projesi uygulayan 1 işletme ile Kırsal Turizm Yatırımları projesi uygulayan 2 işletme ve Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi kapsamında 2 işletmenin (Kümes) devam eden inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları yerinde kontrolleri yapılmıştır. 2017 Aralık ayı sonu itibariyle 1 proje tamamlanmış, 13 proje devam etmektedir

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

2017 yılında Genç Çiftçi Projesi kapsamında; Seracılık (1 çiftçi) ve Büyükbaş tesis yapımı + 3 adet erkek besi sığırı (9 çiftçi) konularından yararlanan toplam 10 çiftçinin 300.000 TL’lik ödeme icmali Bakanlığa gönderilmiş olup, Aralık ayı sonu itibariyle toplam 32 genç çiftçiye 960.000 TL. ödeme yapılmıştır. 30 genç çiftçiye 1.110 baş koyun dağıtımı, 2 genç çiftçiye 10 baş manda dağıtımı, 9 genç çiftçiye de tesis yapımı + 27 büyükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 123 genç çiftçinin ön ödeme icmalleri Bakanlığa gönderilmiş olup, hayvan dağıtımları beklenmektedir.

Düzce Ovası koruma altına alındı

Bazı ovaların büyük ova koruma alanı olarak belirlenmesine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 21/11/2016 tarihli ve 12636 sayılı yazısı üzerine, 03/07/2005 tarihli ve 5403 sayılı Kanunun 14 ncü maddesine göre Bakanlar Kurulu’nca 12/12/2016 tarihinde kararlaştırılmış ve 21 Ocak 2017 tarih 29955 Mükerrer sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2017 yılında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 660 adet parselin satışı, 229 adet intikal, 14 ifraz, 11 adet vasıf değişikliği, 33 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirme ve 3 adet elektrik aboneliği işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 200 adet numune alınmıştır.

Tarım Danışmanlarına 330 bin TL hak ediş ödemesi yapıldı

2016 yılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Desteklemesi kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti veren 7 kuruluşa danışmanlık hizmeti verdikleri 645 işletme için 330.000 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

2017 yılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Desteklemesi kapsamında İlimizde danışmanlık hizmeti veren 6 kuruluşa danışmanlık hizmeti verdikleri 470 işletme için 280.000 TL destekleme ödemesi başvuruları alınmış olup işlemler devam etmektedir.

Tabi Afet ve Tarım Sigortaları Uygulamaları;

2017 yılında Tarım Sigortalarının tanıtımı ve duyurulması amacıyla İl merkezi ve 7 İlçemizde "Devlet Destekli Tarım Sigortalarının İşleyişi ve 2017 Yılı Uygulamaları" hakkında geniş katılımlı bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

149 çiftçinin kredi borcu ertelemesi yapıldı

2017/10935 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında İlimiz Merkez ilçesinden 19 (ondokuz), Akçakoca İlçesinden 122 (yüzyirmiiki), Çilimli İlçesinden 8 (sekiz) olmak üzere İl genelinde toplam 149 (yüzkırkdokuz) çiftçinin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine karar verilmiş ve listeler ilgili kredi kuruluşlarına gönderilmiştir.

Kadın Çiftçi Eğitimleri

2017 yılı içerisinde Gümüşova Yıldıztepe Köyü ile Cumayeri Örenköy’de ikamet eden kadın çiftçilere yönelik olarak “Gıda Muhafaza” konusunda ve Sinirci Köyünde ikamet eden kadın çiftçilere yönelik olarak da “Gıda Muhafaza Yöntemleri” ile “Dengeli ve Sağlıklı Beslenme “konularında çiftçi toplantısı düzenlendi.

12’si İş-Kur destekli olmak üzere 33 çiftçi kursu açıldı

2017 yılında “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” projesi kapsamında İlimizde Cumayeri Örenköy’de ve Kaynaşlı Dipsizgöl’ de “Meyve Ağaçlarında Gübreleme” konusunda çiftçi kursu düzenlendi. Yığılca Merkez de “Arı Yetiştiriciliği”, Düzce K.Ömerefendi, Tokuşlar, Çilimli Merkez ve Gümüşova Yakabaşı’ nda “Fındıkta Budama”, Gölyaka Merkez de “Besi Sığırı Yetiştiriciliği”, Gümüşova Merkez de “Süt Sığırı Yetiştiriciliği”, Düzce Sinirci Köyü, Çilimli İlçesi Yukarıkaraköy Köyünde ve Merkez de “Bitki Zararlıları ile Mücadele” konusunda kurslar düzenlendi.

Ayrıca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle 21 adet çiftçi kursu düzenlenmiştir.

Düzce’li Kadın Çiftçiler Ankara’da Milli Tarım Ruhuyla Buluştu

Bakanlığımız tarafından Congresium ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık yetkilileri ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen kadınların katılımıyla düzenlenen "Bu Toprağın Kadınları Milli Tarım Ruhuyla Buluşuyor" etkinliğine İlimizden de 47 kadın çiftçi katıldı.

Çiftçi Eğitimleri

2017 yılında Onuncu Kalkınma Planı kapsamında "Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı çerçevesinde, tarımsal sulamanın bilinçli şekilde yapılması, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve modern sulama teknolojilerinin çiftçilere benimsetilmesi amacıyla İlimizde 2017 yılı içeresinde Merkez Fevziye ve Kadıoğlu Köylerinde ayrıca Akçakoca, Gümüşova, Çilimli, Kaynaşlı, Cumayeri ve Gölyaka İlçelerinde "Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri" Merkez İlçe, Gümüşova ve Kaynaşlı İlçelerinde "Süt Hijyeni Eğitimi” konularında çiftçi eğitimleri düzenlendi.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Gıda ve tarımsal ürün piyasalarında fiyatların üreticiden tüketiciye kadar takibinin yapılmasını sağlayacak Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS) Bakanlığımızca yetkilendirilen TÜFİS il ve ilçe sorumlularımızın günlük olarak ilimiz merkez ve ilçelerindeki market, hal, pazar, aracı ve üreticiden aldıkları verileri sisteme girerek piyasa fiyatlarının üreticiden tüketiciye kadar takibinin yapılmasını sağlanacaktır. Bu sistem sayesinde, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibinin ve istatistiki çalışmaların yapılabilecek; bu da doğru tarım politikalarının oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi hazırlandı

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri kapsamında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde ilimizde 2018 yılında uygulanması planlanan “Düzce İli İki Yeni Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench.) Çeşidi ile Tanışıyor Projesi” hazırlanarak bakanlığa gönderilmiştir.

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor

"Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Projesi kapsamında, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliğinde İlimizde 2018 yılında uygulanması planlanan "Yeni Brokoli Çeşidi Yenilikçi Kadınlar İle Yaygınlaşıyor Projesi" hazırlanmıştır.

Lahana Tarla Günü düzenlendi

2017 yılında Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde İlimizde 2017 yılı içerisinde “Düzce İlinde Kadın Eli İle Sarmalık Lahana Çeşidinin Yaygınlaştırılması” projesi uygulandı. Proje kapsamında Merkez, Gölyaka, Çilimli, Gümüşova ve Kaynaşlı İlçelerindeki köylerde demonstrasyon bahçeleri tesis edildi. Lahana çeşidi olarak Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen “Yalova Sarmalık” lahana çeşidi kullanıldı. Bu çeşidin sarmalık kalitesinin ve lezzetinin üstün olduğunun ilimiz çiftçilerine gösterilmesi amacıyla Gölyaka İlçesi Yazıpınar Mahallesinde tarla günü etkinliği gerçekleştirildi.

Kadın çiftçimiz ödül aldı

Bakanlığımız tarafından Dünya Kadın Çiftçiler Günü münasebetiyle düzenlenen Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreninde “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programı kategorisinde ilimizden katılan çiftçimiz Canan Kesici  ödül aldı.

2. Yerel Tohum Buluşmasına katıldık

Karadeniz bölgesi illerinin katıldığı "2. Yerel Tohum Buluşması" etkinliği 18 Mayıs 2017 tarihinde Samsun ilinde düzenlendi. 18 ilin katıldığı "2. Yerel Tohum Buluşması"na İlimizden 27 çiftçimiz katılarak il müdürlüğümüz adına stand açılarak yerel tohumlar, fidanlar ve yöresel ürünler sergilendi.

2017 Lider Çocuk Tarım Kampı düzenlendi

Çocuklarımızın tarım, doğal yaşam ortamları ve bu ortamların yok olmasının insan hayatına etkileri, doğa dostu üretim, ekolojik tarım, endemik canlıların korunması vb. konularında bilgilendirilmesi amacıyla Düzce İlinde “Lider Çocuk Tarım Kampı” adı altında 25 öğrencinin katılımıyla 3 günlük program gerçekleştirildi.

Düzenlenen kamp kapsamında 4. sınıf öğrencilerine İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda İl Müdürümüz Harun KABAOĞLU tarafından “Tarımın Önemi ve Ülkemizde Tarımın Durumu” konulu bilgi verildi.

Daha sonra Taç Tarım Ürünleri Hayvancılık Gıda San. Tic. Anonim Şirketine ait modern ahır, kümes, kuluçka odası ve seralar ziyaret edildi. “Kırsal Turizm ve Çiftlik Turizmi” konusunda bilgiler verildi. Öğrenciler arasında “Kırsal Turizm” temalı resim yarışması düzenlenerek dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.

İkinci gün Kaynaşlı Sazköy’de bulunan Tekir Köy Evi ile küçükbaş hayvan işletmesi ziyaret edildi. Çeşitli oyunların ve yarışmaların ardından program sona erdi.

Üçüncü gün Konuralp müzesi gezisi düzenlendi. Konuralp doğa yürüyüşünün ardından eyeA Eko Turizm çiftliğinde kampa katılan öğrenciler için ayrılan uygulama bahçesine domates, biber, patlıcan, salatalık ve karpuz fideleri dikimi gerçekleştirildi.

Lider Çocuk Tarım Kampı” etkinlikleri çerçevesinde Birleşmiş Milletler tarafından 2017 yılının “Kalkınma İçin Sürdürülebilir Turizm Uluslararası Yılı” ilan edilmesiyle kamp uygulamasına katılan öğrenciler arasında“Ülkemizde Kırsal Turizm” konulu kompozisyon yarışması düzenlendi ve il birincisi belirlendi.

Toprak Bayramı kutlandı

“Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu” çerçevesinde her yıl 11-17 Haziran tarihleri arasında kutlanan Toprak Bayramı Haftası etkinlikleri  kapsamında, çocuklara toprak sevgisini aşılamak ve toprak bilinci oluşturmak için 4. sınıf öğrencilerinin katılımıyla bir etkinlik düzenlendi.

Bu anlamda İlimiz Konuralp Mahallesi’nde bulunan eyeA Eko Turizm çiftliğinde “Toprağın Önemi ve Toprağın Oluşum Süreci” ile ilgili bilgilendirme yapıldı ve işletmeye ait bahçede sebze fidesi dikimi etkinliği gerçekleştirildi.

Tarım ve İnsan” Konulu Ulusal Fotoğraf Sergisi

Bakanlığımızın geleneksel hale getirdiği, teması 23 Nisan-30 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye’ de ilk defa düzenlenen EXPO 2016 Antalya’nın da teması olan “Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya” felsefesi “Çocuk ve Çiçek” olarak belirlenen, tematik kategorinin yanı sıra Genel, Çiftçi, Öğrenci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çalışanları ile Denizbank Çalışanları olmak üzere 6 farklı kategoride düzenlenen “Tarım ve İnsan” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan fotoğrafların sergilendiği “Tarım ve İnsan” konulu Ulusal Fotoğraf Sergisi, İlimizde Krempark Alışveriş Merkezi 2. Katta 05-06-07 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi

4 ürünün coğrafi işareti alındı, 5 ürünün incelemesi devam ediyor

İl Müdürlüğümüz tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına İlimizde üretimi yapılan, ünü ve belirgin nitelikleri itibariyle ilimizle özdeşleşmiş ürünler olan Konuralp Pirinci, Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pide, Düzce Şırası, Düzce Sirkesi, Düzce Fındıklı Tahin Helva ve Düzce Kestane Balı’nın coğrafi işaret alması için yapılan başvurular sonuçlanmaya başlandı

Söz konusu başvurulardan Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı ve Akçakoca Mancarlı Pide’nin Coğrafi İşaret Tescili alındı.

Konuralp Pirinci, Düzce Şırası, Düzce Sirkesi, Düzce Fındıklı Tahin Helva ve Düzce Kestane Balı için Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına yapmış olduğumuz başvurular ise değerlendirilmektedir. Ayrıca Düzce Kestane Kabağı’nın Coğrafi İşaret alması için de çalışmalara başlanmıştır.

7’den 70’e Bilim Şenliğinde “Damla Sulama Yöntemi Atölyesi” Kuruldu

Düzce Belediyesi Avrupa Birliği (AB) Proje Ofisi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK Bilim Şenlikleri “TÜBİTAK 4007”, Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı Proje Çağrısı kapsamında kabul edilen 7’den 70’e Bilim Şenliği kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından kurulan “Damla Sulama Yöntemi Atölyesi”nde, katılımcı öğrencilere sistemin nasıl kurulduğu, gerekli malzemelerin neler olduğu, diğer sulama yöntemlerine göre üstün özelliklerini içeren tanıtımlar yapıldı. Atölyede öğrenciler ile birlikte toprak, torf ve gübre kullanılarak bitki dikimleri gerçekleştirildi ve damla sulama sistemi ile sulamaları sağlandı.

Düzce’de Tarım Öğretiminin 171. Yılı Kutlandı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Düzce Şubesi işbirliğiyle Türkiye'de Tarım Öğretiminin 171. yılı kutlama programına il müdürlüğümüzden de geniş katılım sağlandı.

21 öğrenciye ücretli staj imkanı sunuldu

2017 yılında 21 öğrenci Müdürlüğümüz de staj yapmıştır.

Tarıma Değer Katanlar Yarışmasına Başvuruldu

Bakanlığımız tarafından Tarıma Değer Katanlar Ödülleri’nin verildiği üçüncüsü düzenlenecek olan yarışmaya Müdürlüğümüzden aday gösterilen bireysel çalışmaların ve projenin katılımla ilgili hususlara uygun olarak aday gösterme formları hazırlanarak ve çalışmalara ait görsel materyaller ilave edilerek yarışmaya başvurulmuştur.

Ulusal Ajans, Tübitak ve Kalkınma Ajansı Projeleri

İl Müdürlüğümüz tarafından, 2018 yılındaki teklif çağrılarına çıkılan Ulusal Ajans Erasmus+ KA2 Yenilik ve İyi uygulamaların Değişimi için İşbirliği programına, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programına ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Mali destek programına proje başvuruları yapılmak üzere çalışmalara başlandı.

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)

2016 yılı çiftlik muhasebe veri ağı sistemine kayıtlı olan 44 adet işletmeye, 2017 yılında 22.000 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Tarımsal İşletme Danışmanlığı (Tid)

TİD çalışmaları kapsamında 2017 yılında; Merkez İlçede 4.227, Akçakoca’da 698, Cumayeri’nde 793, Çilimli’de 794, Gölyaka 797, Gümüşova’da 2.428, Kaynaşlı’ da 317 ve Yığılca’ da 183 olmak üzere, toplam 10.237 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilerek, çiftçilere çeşitli tarımsal konularda bilgiler verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Genç Çiftçilerin Küçükbaş Hayvan Dağıtımları TamamlandıÖnceki Haber

Genç Çiftçilerin Küçükbaş Hayvan Dağıtım...

Babaoğlu: Çiftçi Buluşmaları İle Çiftçimizi DinliyoruzSonraki Haber

Babaoğlu: Çiftçi Buluşmaları İle Çiftçim...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar