İÇERİĞİNDE BOL MİKTARDA C VİTAMİNİ BULUNAN BEYAZ VE KARADUTUN FAYDALARI...
Dut pekmezinin faydaları neler? Dut pekmezi hangi hastalıklara iyi geliyor? Prof. Dr. Turan Karadeniz, dut pekmezinin faydalarını aktardı.
ORDU Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, beyaz ve karadut pekmezinin mide ve bağırsak hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde son derece faydalı olduğunu belirterek dut pekmezi tüketilmesini tavsiye etti.
Boğaz şişkinliğine ve soğuk algınlığına iyi geliyor
Prof. Dr. Turan Karadeniz, beyaz ve karadutta bol miktarda C vitamini bulunduğunu, bu meyvenin hoşaf, reçel ve pekmez olarak tüketilmesinin sağlık açısından birçok faydası olduğunu kaydetti. Karadutta şeker, organik asitler, müsilaj, tanen, boya maddesi, pektin ve C vitamini bulunduğunu, pekmez, hoşaf ve reçelinin kalp zayıflığının tedavisinde, mide ve bağırsak hastalığının tedavisinde son derece faydalı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Karadeniz şunları söyledi:
"Bu meyvenin sağlık açısından birçok faydası vardır. Guatr hastalığına iyi gelir, siyah dut aynı zamanda kan yapar. Böbreklerin yağını besler, boğaz şişkinliğine, çiçek ve kızamık hastalıklarına şifalı gelir. Mideyi ve bağırsakları güçlendirir, idrarı söktürücü etki yapar. Siyah dut sıvı ile yapılan gargara ağız içi iltihaplarına, diş eti iltihaplarına, diş eti şişmesine, bademcik iltihaplarına ve boğaz ağrılarına da iyi gelir. Soğuk algınlığından kaynaklanan boğaz ağrılarına çok fayda verir."
Vücudu kuvvetlendiriyor, iştahı açıyor
Beyaz dut meyvesinin ise karaciğeri kuvvetlendirip mide ve bağırsakları çalıştırdığını, idrar söktürücü etkisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karadeniz şunları anlattı:
"Beyaz dutun yaprağı kaynatılıp içilirse ateşi düşürür, böbrek yağını eritir. Beyaz ve karadut meyvesi vücudu kuvvetlendirir, iştah açar, kan yapar. Karadut meyvesi ve şurubu ağız ve boğaz iltihaplarına çok iyi gelir. Şeker hastalığına karşı karadut yaprağı kaynatılıp içilmeye devam edilmelidir. Sonuç olarak sağlık için dut pekmezi çok faydalıdır."
Yorum Yazın