Diyarbakır GAP UTAEM tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında ıslah edilen ve "Arda" ismi verilen nohut çeşidiyle, verimde en az 2 kat artış sağlanması bekleniyor.
Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezince (UTAEM) yürütülen çalışmalar kapsamında ıslah edilen ve "Arda" ismi verilen nohut çeşidiyle verimde en az 2 kat artış sağlanması hedefleniyor.
GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar ıslah ettikleri 41 tarımsal ürün çeşidini üreticinin hizmetine sunduklarını söyledi.
"Bölge çiftçilerimiz şimdiye kadar nohut tarımında genelde 90 ile 120 kilogram arasında bir verim alıyordu, ama son yıllarda yaptığımız ıslah çalışmalarıyla özellikle teşhir ettiğimiz "Arda" çeşidimizle verimlerini 3 kata kadar çıkarmaları mümkün." diyen Sümerli, bu yıl deneme tarlalarında ekimini yaptıkları bu çeşitle 400 kilogramın üstünde verim elde ettiklerine dikkati çekti.
Çiftçinin bu çeşitle çok rahat bir şekilde 350 kilogram verim alabileceğini ifade eden Sümerli, bu yüksek verimin çiftçilerin hem kazancını artıracağını hem de yüzünü güldüreceğini söyledi.
"Dünyaya nohut buradan yayıldı"
Bölgede yaklaşık 7 bin yıldır nohut tarımı yapıldığını aktaran Sümerli, şöyle devam etti:
"TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 360 bin hektar alanda nohut tarımı yapılmakta. Bu ekim alanlarıyla dünyada Türkiye 3. sırada yer alıyor. Türkiye'de ekim yapılan alanın yaklaşık yüzde 13'ü de bizim bölgemizde. Bölge, nohutun gen merkezi. Dünyaya nohut buradan yayıldı. Halen Karacadağ bölgesinde yabani nohut görmek mümkün. Nohut kendi vatanında çok daha yüksek verimli çeşitleri hak ediyor. Biz de bu yönde çalışmalarımızı yürütüyoruz."
Yorum Yazın