Şekerbank

Denizli'de Pamuk Hasadı Başladı: 'Beyaz Altın' Üretimi Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denizli'de Pamuk Hasadı Başladı: 'Beyaz Altın' Üretimi Devam Ediyor

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte pamuk hasadının başladığını duyurdu. Pamuk, ülkemiz için stratejik tarım ürünlerinden biri olarak öne çıkarken, Denizli'nin Sarayköy, Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde geniş alanlarda üretimi yapılmakta. Özellikle "Beyaz Altın" olarak anılan pamuk, Denizli tarımında önemli bir yer tutuyor.

Dünya Pamuk Üretimi ve Türkiye'nin Yeri

2021 yılı FAO verilerine göre, dünya genelinde 31,4 milyon hektar alanda 24,5 milyon ton pamuk lifi üretilmiştir. Bu alanda Çin, Hindistan, Brezilya ve ABD başı çekerken, Türkiye 477.438 hektar alanda 2.100.000 ton pamuk üreterek dünya sıralamasında 6. sırada yer alıyor.

Denizli ise Türkiye'deki pamuk üretiminde dikkat çeken iller arasında. Şehirde yaygın olarak Beyaz Altın 1011, 404, 911, 1010, May 455 ve Olivia gibi pamuk çeşitleri yetiştiriliyor.

Aşağışamlı'da Pamuk Hasadı Etkinliği

Denizli'deki pamuk hasadı, Merkezefendi ilçesine bağlı Aşağışamlı Mahallesi'nde gerçekleştirilen bir etkinlikle başladı. Etkinliğe Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Merkezefendi Kaymakamı Abdullah Demir, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, ilçe müdürlüğü personeli ve çiftçiler katıldı.

Geçmişte elle yapılan pamuk hasadının, günümüzde modern tarım makineleri ile yapılması sayesinde işçilik ve zaman yönünden büyük tasarruf sağlandığı vurgulandı. Denizli Valisi Coşkun, “Bu yıl pamuk hasadına başladık ve tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum. Denizli'de yaklaşık 12 bin hektar alanda pamuk ekimi yapıyoruz ve 58 bin tondan fazla ürün elde ediyoruz. Üreticilerimiz tarlalarının başında üretime devam ediyorlar. Sezonun bereketli geçmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Denizli, Türkiye'de Pamuk Üretiminde 8. Sırada

İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, 2024 hasat sezonunun devam ettiğini belirtti ve şunları ekledi: “2023 yılında Sarayköy, Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde 123 bin 790 dekarlık alanda 57 bin 856 ton pamuk elde ettik. Denizli, Türkiye'deki pamuk üretiminde 8. sırada yer alıyor. Bu yılki ortalama verim ise 470 kilogram civarında. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum.”

Pamuk hasadı, tüm katılımcılarla birlikte şenlik havasında kutlanırken, etkinlik hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Amerikalı şefler, Türk genç şeflerle mutfağa girdiÖnceki Haber

Amerikalı şefler, Türk genç şeflerle mut...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar