DAP (Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi) ve TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) ile ortak yürütülmekte olan, bölgeye has ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve Endüstriyel ürünlere dönüştürülmesine ilişkin yapılmakta olan araştırma gezileri çerçevesinde Tatvan Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.
DAP (Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi) ve TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) ile ortak yürütülmekte olan, bölgeye has ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve Endüstriyel ürünlere dönüştürülmesine ilişkin yapılmakta olan araştırma gezileri çerçevesinde Tatvan Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.
TÜSSİDE Araştırma görevlileri Bilal ÜRÜM, Batuhan DEMİR ve DAP İdaresi Uzmanları Muhammed ÜNALDI ile Ayhan SİRKE’nin ziyaretinde, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İhsan BAKIRHAN, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz ŞAHİN, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Rahime YILMAZ ACET, Bitlis Tarım ve Hayvancılık Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mesut ARABOĞA hazır bulundu.
Bölgeye has ürünlere ilişkin yapılan görüşmede karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulunuldu. Halı hazırda Tarım Müdürlüğünün üzerinde çalışmakta olduğu 2 Milyon adet Ceviz fidanı ekimi ile ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda cevizin yanı sıra İl için büyük öneme haiz olan arıcılık-balcılık, domates ve patatesin katma değerinin yükseltilmesine ilişkin yatırımların desteklenmesi, turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, madencilik alanında ponza ve perlit yatırımlarının ön plana çıkarılması noktasında görüşmeler yapıldı.
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı BAKIRHAN yaptığı açıklamada "DAP İdaresine bağlı 14 il içerisinde Bitlis’in en dezavantajlı illerden biri olduğunu, DAP’ın kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışması ile bunları avantaja çevirmesi gerekir. Ne kadar dezavantajlı görünse de gerek konum açısından gerekse hammadde bakımından oldukça avantajlı bir noktadayız. Bizim dezavantajımız kendimizi yeterince anlatamamak ve organize olamamak. Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak için bugün arkadaşlarla toplantı yapıyoruz. İnşallah gerek tarım gerekse sanayi alanında adımlar atılacaktır. Daha önce Tatvan Kaymakamlığı ve Tatvan Belediyesi ile turizm alanında İran da var olan potansiyeli değerlendirmek için çalışmalar yapmıştık. Fakat malum nedenlerden dolayı ve sınır kapılarının kapanması bu çalışmamızı sekteye uğrattı. Biz bunun meyvesini seneye alabileceğimizi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz ŞAHİN ise yaptığı konuşmada " Sayın Meclis Başkanımın dediği gibi biz birçok konuda avantajlı olmamıza rağmen maalesef bu avantajları kullanamadığımız gibi bize dezavantaj olarak yansıyor. Bölgemiz hammadde konusunda çok zengin. Bu zenginliği kullanamıyoruz. Gerek özel sektör gerekse kamu kurum ve kuruluşları ne yazık ki yeterince yatırım yapmamıştır. İşsizlik oranı oldukça fazla olan ilimizin bu makûs talihini değiştirmek için Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası olarak sürekli adımlar atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz. Devletin kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte özel sektörün artık elini taşın altına sokmanın vakti gelmiş ve hatta geçmiştir. Doğaya zarar vermeden maden alanları tespit edilip bunların ekonomiye kazandırılması, tarım alanlarının artık yonca ekilmekten kurtarılıp kendi kendine yetmekten fazla üretim yapıp bunları en azından çevre illere zamanı gelmiştir. Bu konularda özellikle yıl içinde birden fazla üretim yapılan bölgelerimiz mevcuttur. Bu bölgelere gübre, tohum, fidan ve sulama destekleri sağlanıp çiftçilerimizin desteklenmesi lazım. Burada şunu da belirtmek isterim ki artık bölge insanımızın da adımlar atması gerekir. Çiftçilerimiz kurmuş oldukları kooperatifleri daha aktif biçimde kullanmalıdır. Tarım İl ve ilçe Müdürlüklerinin koridorlarını aşındırmalıdır. Gerek bilgi gerek destek için sürekli iletişim halinde olmalıdır. Bununla birlikte Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası ile bağlantı halinde olup devletin verdiği teşvik, hibe ve yardımlardan haberdar olmalıdır." söyledi.
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Rahime YILMAZ ACET ise "Önümüzdeki ay Adana da TÜYAP tarafından fuar düzenlenmekte. Bu fuara üyelerimizi davet ettik. Oldukça olumlu tepkiler aldık. Bu tarz organizasyonlar üyelerimiz için oldukça olumlu geri dönüşler sağlayacaktır. Yatırımcılarımızın ve üreticilerimizin kendini tanıtma babında eksiklikleri bulunmakta. KOSGEB'in fuarlar için desteği bulunmakta. Bizimle organize çalışmalar içinde olmalarını üyelerimizden rica ediyoruz. Diğer bir alan olan hammadde, bu kalemin mutlaka gerek bizimle gerek diğer kamu kurum kuruluşlarıyla ortaklaşa elle tutulur projelerin çalışmalarını yapıp bunları hayata geçirme aşamasıdır. Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası her zaman olduğu gibi üyelerinin yanında olup üyelerine daima öncelik tanımıştır. Fakat üyelerimizi aşan konular içinde bütün yatırımcılara kapımız açıktır." dedi.
Yorum Yazın