Adana'da beyaz altın olarak adlandırılan pamuk, yerini artık sarı altın olarak adlandırılan ayçiçeği ve mısıra bıraktı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, "Eskiden Adana'da milyonlarca dekar ekili alanda pamuk vardı. Bu sene ise bu alanlar 300 bin dekara kadar geriledi. Terk edilen kuru pamuk alanlarının yerini ayçiçeği aldı" dedi.
Pamuğun yüksek üretim maliyeti ve düşük getirisi son yıllarda üretimini azalttı. 1980'li yılların başına kadar Adana'da milyonlarca dekar alanda pamuk ekilirken, şuan pamuk üretim alanı 300 bin dekara kadar geriledi. Pamuğun yerini ise girdi maliyeti düşük olan mısır ve papatyagiller familyasının dünya üzerinde en çok yetiştirilen üyelerinden ayçiçeği aldı. Ekonomik değeri yüksek bir bitki olan ayçiçeği, dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de tarımsal üretimde önemli yer tutuyor. Geçen yıl yaklaşık 540 bin dekarda ekilen ve 190 bin ton ürün alınan ayçiçeğinde bu sene ekim alanı yaklaşık 625 bin dekara yükseldi.
"Terk edilen kuru pamuk alanlarını ayçiçeği aldı"
ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada pamuk üretim alanlarının son 15 yılda Türkiye'de 3 milyon dekar gerilediğini, ayçiçeği üretim alanlarının ise 2 milyon dekar arttığını belirterek, "2002 verilerinden yola çıktığımız zaman pamuk alanlarımız 7 milyon 200 bin dekardan 4 milyon 100 bin dekara gerilerken, ayçiçeğindeki ekim alanları 5 milyon 500 bin dekardan 7 milyon 200 bin dekara çıktığını görmekteyiz. Burada iki tane temel sebep var. Bunlardan bir tanesi üreticilerin özellikle Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü bazlı tarımsal politikalardan dolayı özellikle maliyetlerin yüksek olması sebebiyle pamuk alanlarını terk etmesi. Terk edilen kuru pamuk alanlarını ayçiçeği aldı" diye konuştu.
"Türkiye'nin yüzde 6'lık üretim ihtiyacını karşılamaktayız"
Ham yağ ihtiyacını karşılamada kullanılan ayçiçeğine Türkiye'de çok ihtiyaç da olduğunu kaydeden Karademir, "Ham yağ ihtiyacını karşılamakla ilgili uygulanan ayçiçeği politikası sonuçlarını vermeye başlıyor. Ayçiçeğinde daha önce yurt dışından çok ciddi anlamda ithalatlar yaparken, bu ithalatların önünü engellemekle ilgili ayçiçeğine yapılan destekleme fiyatları nedeniyle ayçiçeği ekim alanları Türkiye'de olduğu gibi Adana'da da artmış bulunmakta. Ayçiçeğinde Türkiye'nin yüzde 6'lık üretim ihtiyacını karşılamaktayız" ifadelerini kullandı.
Pamuğun 2016 yılına göre bu sene desteklerinin arttığını belirten ZMO Adana Şube Başkanı Karademir, "2016 yılında 75 kuruşluk olan destekleme pamuk fiyatının bu yıl 80 kuruşa çıkartılmış olması, pamukta bir miktar daha artışların olacağını söyleyebiliriz. Pamukta çok ciddi tarım girdileri kullanılmakta. Bu girdiler karşısında üreticiler alın terlerinin karşılığını alamadıkları zaman girdisi çok daha düşük olan ürünlere yönelmektedir ki ayçiçeği bunlardan bir tanesidir" şeklinde konuştu.
"Başka bitkiye toprak uygun olsa pamuk bu kadar ekili olmaz"
Adana'da 40 yıl öncesine kadar pamuk ağaları olduğunu ve milyonlarca dekar pamuk ekili araziler bulunduğunu, şuanda ise en fazla 300 bin dekar pamuğun olduğunu belirten Karademir, "Normal koşullarda 1980 yılı öncesinde Çukurova'da pamuk alanları milyonlarca dekar ile ifade edilirken, bu yıl bu alanlar 250-300 bin dekar seviyesine kadar geriledi. 250-300 bin dekarda pamuğun olması bizim Çukurova topraklarında taban suyunun yüksek olduğu yerlerde toprağın yapısından dolayı pamuk ekiyorlar, yoksa bu tarım alanları pamuk dışında başka bir bitkiye uygun olsa bu kadar pamuk bile ekili olmaz" dedi.
Karademir, devletin yapacağı teşvikler sayesinde pamuk üretiminin tekrardan Adana'da canlanabileceğini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın