AB Türkiye Büyükelçisi Şanlıurfa'da İŞKUR Hizmet Noktası ve Tarımsal Becerileri Geliştirme Programı'nı ziyaret etti.
28 Mayıs'ta AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, paydaş ve yararlanıcılarla tanışmak ve Türkiye İş Kurumu Hizmet Noktasını (İŞKUR) ve Tarımsal Beceri Geliştirme Programını ziyaret etmek için Şanlıurfa’yıziyaret etti. Her ikisi de, Avrupa Birliği’nin cömertçe sağladığı 11 milyon ABD doları hibeyle, FAO tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortaklaşa uygulanmaktadır.
Ziyaretin açılışını yapan, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, son tam kapanmanın ardından ülkenin kısmen yeniden açılmasıyla mümkün olan ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen etkinliğe katılan 80'den fazla katılımcıya teşekkürlerini sundu.
Etkinliğe; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Türkiye'deki Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı Libor Chlad ,Şanlıurfa Vali Yardımcısı Metin Esen; Tarım ve Orman Bakanlığı AB işleri ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan, Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Daire Başkan Vekili sürer Kır, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Dış İlişkiler ve projeler Daire Başkan Yardımcısı Uğur Tunç ve il müdürleri katıldı.
Gutu, "Herkes için farklı şekillerde de olsa çok zorlayıcı olan COVID-19 salgınının en çok tarımda çalışan kırılgan bireyleri etkilediğini" söyledi. Kriz döneminde gıdanın sofralarımıza ulaşmasında gösterdikleri büyük çabadan dolayı tarım işçilerine teşekkür eden Gutu, Suriyeliler ve Türk halkının kullanabileceği imkanları artırarak tarım-gıda ve hayvancılık sektörlerinde iş bulmalarına yardımcı olan istihdam hizmet noktalarının ve Tarımsal Becerileri Geliştirme Programı'nın olumlu etkisine de vurgu yaptı.
Gutu’nun açıklamalarına katılan AB Büyükelçisi, projenin söz konusu ihtiyaçları karşılamak için uygun bir konumda olduğunu ifade etti. Büyükelçi, Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye hükümetinin istihdam alanındaki çabalarına ve özellikle AB ile Türkiye Hükümeti arasındaki işbirliğinin ana öncelikli alanlarından biri olan mültecilerin tarımsal istihdamına katkıda bulunmaktan gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.
Ziyarette AB Heyeti Başkanı Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde kurulan İŞKUR hizmet noktasını ziyaret etti. FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal GÜvenlik bakanlığı ile birlikte on farklı ilde İŞKUR hizmet noktalarının kurulmasını destekledi. Bu hizmet noktalarının sağladıkları fırsatlar, birçok Suriyelinin ve Türk'ün kendilerini hükümetin istihdam kayıtlarına geçmelerine, işverenlerle ve şirketlerle bağlantı kurmasına, resmi iş bulmasına ve eğitim almasına yardımcı olacaktır.
Büyükelçi ayrıca, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ndeki ‘Tarımsal Becerileri Geliştirme’ programını ziyaret ederek, ilde ikamet eden geçici koruma altındaki 50 Suriyeli tarafından üstlenilen ‘Ağaçlandırma ve Fidan Bakım’ı programı çalışmalarını inceledi. Bu program, yerel topluluk varlıklarının geliştirilmesine ve rehabilitasyonuna katkıda bulunurken, on ilde geçici koruma altındaki yaklaşık 1.500 kırılgan Suriyeliye, uluslararası koruma başvuru sahiplerine ve statü sahiplerine (IPASH) kısa vadeli istihdam ve gelir desteği sağlamaktadır. Bu 50 günlük Tarımsal Becerileri Geliştirme programı, yararlanıcıların tarım sektöründe iş bulma şanslarını artırarak becerilerle donatılmasına yardımcı olmaktadır. Etkinliğin sonunda Büyükelçi, Türk hükümet yetkilileriyle birlikte barış ve işbirliğinin sembolü olarak zeytin ağaçları dikti.
FAO tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığında hayata geçirilen ab destekli bu proje, tarım-gıda ve hayvancılık sektörlerinde teknik destek sağlanarak sosyo-ekonomik entegrasyonu desteklemek ve geçim olanakları yaratarak, Geçici Koruma altındaki 6.000 Suriyelinin ve Türkiye'deki ev sahibi toplulukların dayanıklılığını artırmayı amaçlamaktadır.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın