TOFİDAS

Çin, Kanada'ya Tarım Tarifeleriyle Misilleme Yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çin, Kanada'ya Tarım Tarifeleriyle Misilleme Yaptı
Çin, Kanada'nın ticaret önlemlerine misilleme olarak 2,6 milyar dolarlık tarım ürünlerine yeni tarifeler uygulayacağını duyurdu. Kanola hariç tutulurken, seçimler öncesi ilişkilerin geleceği belirsizliğini koruyor.

Çin, Kanada'nın Ekim ayında yürürlüğe koyduğu ticaret önlemlerine karşılık olarak, 2,6 milyar dolar değerindeki Kanada tarım ve gıda ürünlerine yeni tarifeler uygulayacağını duyurdu. 20 Mart'ta yürürlüğe girecek olan bu tarifeler, ABD politikalarının etkisiyle artan ticaret gerilimlerinde yeni bir aşama olarak değerlendiriliyor.

Kanada'nın ikinci en büyük ticaret ortağı olan Çin, bu adımıyla Kanada'nın Çin elektrikli araçlarına, çelik ve alüminyumuna uyguladığı %100 ve %25'lik ithalat vergilerine yanıt vermiş oldu. Ancak, önemli bir Kanada ihracatı olan kanolanın tarife listesinden çıkarılması, müzakere kapısının hâlâ açık tutulduğu şeklinde yorumlanıyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, Reuters'e yaptığı açıklamada, Kanada'nın eylemlerinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını ciddi şekilde ihlal ettiğini ve tipik bir korumacılık örneği teşkil ettiğini belirtti. Bakanlık, bu önlemlerin Çin'in meşru hak ve çıkarlarına zarar verdiğini savundu.

Yeni tarifeler kapsamında, Çin, 1 milyar dolar değerindeki Kanada kolza yağı, yağ kekleri ve bezelye ithalatına %100, 1,6 milyar dolar değerindeki Kanada domuz eti ve deniz ürünlerine ise %25 vergi uygulayacak.

Analistler, Çin'in bu hamlesinin zamanlamasının stratejik olduğuna dikkat çekiyor. Singapur'daki Eurasia Group'un Çin direktörü Dan Wang, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Çin, şimdi harekete geçerek Kanada'ya Amerikan ticaret politikalarına yakın durmanın bedelini hatırlatıyor" dedi. Wang, Çin'in gecikmeli yanıtının, ticaret bakanlığının ABD ve Avrupa Birliği ile olan anlaşmazlıklarla meşgul olmasından kaynaklandığını ve Kanada'nın bu nedenle sırasını beklemek zorunda kaldığını belirtti.

Kanada, Başbakan Justin Trudeau'nun Çin'in "devlet destekli aşırı kapasite politikası" olarak nitelendirdiği duruma karşı, ABD ve Avrupa Birliği'nin benzer adımlarını takip ederek bu tarifeleri uygulamaya koymuştu.

Eylül ayında Çin, Kanada kanola ithalatına yönelik anti-damping soruşturması başlatmıştı. Kanada'nın kanola ihracatının yarısından fazlası Çin'e yapılıyor ve 2023'te bu ticaretin hacmi 3,7 milyar doları buldu. Tarım danışmanlığı şirketi JCI'den analist Rosa Wang, Pekin'in kanolayı tarifelere dahil etmeyerek müzakere için bir kapı araladığına işaret etti.

Kanada'da Ekim ayında yapılacak olan federal seçimler öncesinde, bazı uzmanlar Çin'in hükümet değişikliğinin ilişkileri iyileştirme potansiyelini değerlendirdiğini düşünüyor. Trivium China'dan tarım analisti Even Pay, Pekin'in seçimleri ve lider değişikliğini Avustralya ile olduğu gibi ilişkileri yeniden kurma fırsatı olarak göreceğini öngörüyor.

Çin, 2020'de Avustralya'nın Covid-19'un kökenlerine ilişkin soruşturma çağrısının ardından Avustralya ihracatına ticaret kısıtlamaları getirmişti. Ancak, Başbakan Anthony Albanese'nin göreve gelmesinden bir yıl sonra, 2023'te bu kısıtlamalar kaldırılmıştı.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadın Çiftçiler Sarımsak Ekimi Yaptı, Bakan Yumaklı Destek İçin YanlarındaydıÖnceki Haber

Kadın Çiftçiler Sarımsak Ekimi Yaptı, Ba...

İtalya Tarım Bakanı Hindistan ile Ticaret Bağlarını Güçlendirmek İstiyorSonraki Haber

İtalya Tarım Bakanı Hindistan ile Ticare...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar