MERSİN'in Anamur İlçesi'nde yaklaşık bir ay önce toprakla buluşan çilek fidelerine 'kardeşleme' adı verilen tekniği uygulayan kadın işçiler, verimi arttırmak için ter döküyor.
Yaprakları genişledikten sonra, uzayan dallarının en güçlüsünü toprakla buluşturan işçiler, böylece bir dönümden daha fazla çilek üretmeyi amaçlıyor. Bu yöntemle meyve veren dalların sayısı arttırılarak alınacak ürün miktarı da çoğalıyor. Günlük 50 TL yevmiye ile çalışan kadın işçilerden Giresun Üniversitesi Alucra Turan Bulutçu Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Mezunu 24 yaşındaki Yasemin Dak, ev ekonomisine destek olmak için tarlalarda çalıştıklarını belirtti. Yaselin Dak şöyle konuştu:
"Kardeşleme yaptığımızda fide tekrar çoğalıyor, verimi güçleniyor. Çilek hem sağlıklı bir ürün hem de Anamur'un geçim kaynaklarından biri. Bu tekniği bir çok yerde uygulayıp çalışıyoruz. Yazın üretilen fidelerin yanındaki kardeş fideler de aynı şekilde önümüzdeki günlerde çilek verecek."
Çalışmaları sırasında yöresel türküleri de dillerinden düşürmeyen kadınlar, bereketli topraklara hayat veriyor. İlçe Tarım Müdürlüğü verilerine göre 2015'te Anamur'da 18 bin dekar alanda 140 bin ton çilek, 24 bin dekarda ise 120 bin ton muz üretildi.
Yorum Yazın