Türkiye'de tahıl üretiminde 3. sırada yer alan Şanlıurfa'da yağış miktarının geçen yıla göre ciddi oranda düşmesi nedeniyle hububatta ürün kaybının yüzde 70'leri bulması bekleniyor.
Türkiye tahıl üretiminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da yağış miktarının geçen yıla göre büyük oranda azalması nedeniyle hububatta ürün kaybının yüzde 70'leri bulacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'de tarım alanı büyüklüğü bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa'da 6 milyon 393 bin dekar alanda mercimek, arpa ve buğday üretimi yapılıyor.
Geçen yıl yağışlar sayesinde hububatta bolluk yaşanan Şanlıurfa'da, bu yılkuraklık nedeniyle beklenen verim alınamayacak. Yağışların azalması nedeniyle bölgede, hububat veriminde yüzde 70'leri bulan ürün kaybının yaşanacağı öngörülüyor.
"Kente düşen yağış miktarı geçen yıllara nazaran yüzde 77 azaldı"
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente düşen yağış miktarının geçen yıllara nazaran yüzde 77 azaldığını belirtti.
Geçen yılki yağışlar sayesinde hububatta verimli bir dönemin geride kaldığını anlatan Kaya, ancak bu yıl yağış miktarlarının mevsim ortalamalarının altında kaldığını söyledi.
Yağış azlığının hububat rekoltesine de yansıdığını dile getiren Kaya, şunları kaydetti:
"Hububat yetiştiriciliğinde ürün gelişiminin olduğu kasım, aralık ve şubat aylarında ilimize düşen yağış miktarı uzun yıllar ortalamasına göre yaklaşık yüzde 77 azaldı. 2014-2015 üretim sezonunda 868 bin ton buğday, 335 bin ton arpa, 104 bin ton kırmızı mercimek üretimi gerçekleşti. Yaşanan bu kuraklıkta Şanlıurfa hububat üretiminde yüzde 60-70 ürün kaybı yaşanacağını tahmin ediyoruz."
Kuraklıktan özellikle sulama alanı az olan Suruç, Ceylanpınar, Viranşehir, Halfeti, Birecik ve Karaköprü'nün etkilendiğini ifade eden Kaya, pamuk üretiminin de bundan nasibini aldığını dile getirdi. Kaya, "Bunun yanında yağışların yetersiz olması taban suyunu da etkilediğiden pamuk rekoltesinin yüzde 20 düşeceğini tahmin ediyoruz." dedi.
Yorum Yazın