Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten Çiftçiye 2 müjde! Hayvancılıkta Kredi Müjdesi. Bakan Çelik, hayvancılıkta kredi için gereken 10 baş hayvan sayısını en az 5 başa düşürüldüğünü, çiftçinin kredi için evini arabasını ipotek etme devrinin sona ereceğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Teke Yöresi 2. Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’nın açılışını yaptı. Bakan Çelik, hayvancılıkta kredi için gereken 10 baş hayvan sayısını en az 5 başa düşürüldüğünü, çiftçinin kredi için evini arabasını ipotek etme devrinin sona ereceğini söyledi.
GL Platform Fuarcılık tarafından Burdur’da gerçekleştirilen Teke Yöresi 2. Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı kapılarını açtı. Uzay Çatı altındaki Burdur Fuar Alanı’nda düzenlenen fuara, Türkiye’nin dört bir yanından birlik ve Oda başkanları katıldı. Büyük ve küçükbaş hayvanların sergilendiği fuar, çiftlik ekipmanları ve teknolojileri, genetik alanındaki son yenilikleri, yem sektöründeki gelişmeleri gözler önüne serdi. 100’ün üzerinde firmanın katıldığı fuar, vatandaşlarını ilgisi ile karşılaştı. Fuarda sektörün önde gelen firmaları, birlikleri, kooperatiflerin açtığı stantlar önünde kuyruklar oluştu.
Burdur’un yanı sıra Denizli, Afyonkarahisar, Isparta ve Antalya’yı da kapsayan fuarın açılışını gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiftçilere iki müjde verdi. Bakan Çelik, damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde, faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullandırılabilmesi için üreticilerin işletmelerinde bulundurmaları gereken manda veya damızlık süt sığırı sayısının 10 baş ve üzerinden, en az 5 başa düşürüldüğünü açıkladı. Bakan Çelik, bu gelişmenin aile işletmeleri için çok önemli olduğuna da dikkat çekti.
KREDİDE YENİ DÖNEM
Bir diğer müjde için de çalışmaların son hale geldiğini anlatım (ifade) eden Bakan Çelik, “Vatandaş kendisine hayvan alacağı zaman ipotek yolunda çözüm arıyordu. Evini, arabasını ipotek ettiren vardı. Biz ‘hayır arkadaş’ dedik. Ziraat Bankası ile önümüzdeki salı günü işi bitireceğiz. Daire değil hayvan rehin verilecek ve kredi de alınacak. Aynı uygulamaları meyve ağaçları için de gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
AKADEMİSYENLERE TARLA DAVETİ
Fuarı gerçekleştiren, elini taşın altına koyan tüm kesimi kutladığını belirten Bakan Çelik, tarım ve hayvancılığın daha ileriye taşınması için gereken neyse yapılacağını söyledi. Bu noktada mutlaka bilimin esas alınacağına dikkat çeken Bakan Çelik, üniversitelerde ofisinde oturan hoca değil tarlaya gelen hoca istediklerini açıkladı. Çelik şunları söyledi:
“Ofisinde oturuyorsa, üniversitede zaman geçirip tarlaya, ahıra gelmiyorsa, bu yanlış bir bilim adamlığıdır. Keşfettiklerini, bulduklarını tarımla uğraşan herkesle paylaşmak durumundadırlar. Eğer bunu yaparsak tarım ve hayvancılıktaki yanlış uygulamalardan kurtuluruz.”
“BABAMDAN BÖYLE GÖRDÜM DEVRİ BİTTİ”
Gelişen teknolojinin tarım ve hayvancılığı yakından ilgilendirdiğini anlatım (ifade) eden Bakan Çelik, “‘Ben böyle gördüm babamdan’ diyen bir tarım uygulamasının geleceği olamaz. Suyu, gübreyi ne kadar kullanacaksınız bunu bilmemiz gerekiyor, bilimsel olarak da kullanmamız gerekiyor” dedi.
GL Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara olan yoğun ilginin, Burdur’un ufkunu gösterdiğini söyleyen Çelik, fuarın üreticileri yeni teknolojilerle buluşturduğunu söyledi.
KALİTELİ FUAR KALİTELİ GELECEK
GL Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan ise yoğun bir çalışmanın ardından sektörün tüm kesimlerine hitap eden bir fuar gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’nin dört bir yanından sektörün tüm paydaşlarının fuarda yer aldığını, tarım, hayvancılık ve yem sektöründe hem son yenilikleri görme fırsatı elde edildiğini ayrıca yeni pazarların da temelini atma imkanı sunulduğunu anlatım (ifade) eden Ceylan, “Kısa süre öncesine kadar bunları yapabilmek için diyar diyar dolaşmak gerekiyordu. Şimdi Burdur Fuarı ile bu üreticinin ayağına geldi. Ona sahip çıkmak demek, Burdur’un, Teke yöresinin geleceğine sahip çıkmak demektir” diye konuştu.
Milli ekonominin temelinin tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyen Ceylan, “Milli ekonominin bu temelini sağlamlaştıracak en önemli unsur ise fuarcılık sektörüdür. Fuarcılığın yüksek standartlara ulaşması demek; üreticinin, çiftçinin de yüksek standartlara ulaşması demektir. Kaliteli fuarlar, kalkınmanın lokomotifidir. Bu lokomotif tüm kesimin güçbirliğiyle artık hareket etti” dedi.
EN GÜZELİ SEÇİLDİ
Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin düzenlediği 11. Burdur Damızlık İnek Güzellik Yarışması’nda ise aka (büyük) heyecan yaşandı. 4 laktasyonda yapılan yarışmanın sonunda birinci olanlar arasında yapılan değerlendirmede şampiyonlar şampiyonu kadın üretici oldu. Emine Çelik’e ait Ceren adlı inek, şampiyonlar şampiyonu ilan edildi. Öte yandan ilk kez profesyonel jürinin yanında halk jürisi de değerlendirmeye alındı. Vatandaşlar yaptığı oylamada şampiyonlar şampiyonunu tahmin etti. Bu tahminler arasında yapılan çekilişle 4 bin liralık para ödülü ise Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’e çıktı. Ercengiz para ödülünü, veterinerlik fakültesinde okuyan öğrencilere burs olarak bağışladı.
Yarışmada, 1’inci Laktasyon’da Çetin Varol’a ait Sementa; 2’nci Laktasyon’da Emine Çelik’e ait Ceren; 3’üncü Laktasyon’da Bahri Çakmak’a ait Dilek; 4’üncü Laktasyon’da İffet Yavuz’a ait Hadise birinci oldu.
Yorum Yazın