“Fıstık İstasyonu” adıyla 1937 yılında kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gaziantep’teki Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, genel olarak antepfıstığı ve badem; bölgesel olarak ise bağ, ceviz, zeytin, nar gibi meyve türlerinin yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek ve çiftçilerin fidan ihtiyacını karşılamakla görevli kritik öneme sahip bir kurum.
O FİDANLARDA HASTALIK ÇIKTI
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’nün yetiştirdiği asma ve badem ağaçlarına hazırlanan bir rapor ve sonrasındaki iddialar dikkat çekiyor.
Odatv'den Fethi Yılmaz'ın haberine göre; Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’nün damızlık bitki türlerinin 3 uzman tarafından incelendiğini belirterek, raporunu 11 Ağustos 2018 tarihinde Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gönderdi.
Raporun Gaziantep İl Tarım Müdürlüğü’ne ulaşması sonrasında, Müdürlük 16 Ağustos 2017 tarihinde Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’ne bir genelge gönderdi. Genelgede, il müdürlüğü ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nün incelemesi sonucunda Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’ne ait asma ve badem ağaçlarında bulaşıcı hastalığa neden olan virüs bulunduğu belirtildi. Genelgede,“Alınan numuneler sonucunda bulaşık bulunan infekteli Asma ve Badem çeşitlerine ait ağaçların ve omcaların imha edilmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanılarak, 7 gün içinde itiraz hakkı bulunduğu, aksi takdirde de 23 Ağustos 2017 Çarşamba günü imha işleminin gerçekleşmesi gerektiği belirtildi.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü bağlı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre, asma çeşitleri olan; Sergi Karası, Kabarcık, Dımışkı, Besni, Hönüsü, Dökülgen ve Horoz Karası’nda “Domates halkalı leke virüsü” hastalığı çıktı. Raporda hastalıklı bu omcalarında derhal imza edilmesi gerektiği söylendi. Rapordaki, Ferraduel ve Ferragnes isimli badem çeşitlerinde de “Erik Cücelik Hastalığı”, “Prumas Nekrotik Halka Leke Hastalığı” ve “Domates halkalı leke virüsü” hastalığı olduğu söylenerek bu ağaçlarında imha edilmesi gerektiği ifade edildi.
VİRÜSLÜ FİDANLAR ÇİFTÇİLERE Mİ SATILDI
İddiaya göre, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, virüslü oldukları raporlarca da tespit edilen asma ve badem fidanlarını imha etmeyerek aylarca bekletti ve çiftçilere sattı.
HASTALIKLI FİDANLAR O VAKIFIN BAHÇESİNDE Mİ YETİŞTİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara Tohumluk Tescil ve Sertivikasyon Merkez Müdürlüğü, 23 Ağustos 2017 tarihinde Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gönderdiği genelgede, hastalıklı bitkilere ilişkin raporun yanı sıra “Antepfıstık arş. Tutana” eki dikkat çekti.
O tutanakta AKP’ye yakınlığıyla bilinen Bülbülzade Vakfı’na dikkat çekiliyor. İddiaya göre, Bülbülzade Vakfı’na ait Gaziantep, Şehitkamil’deki Kurtuluş mevkiinde yer alan parsel, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü ait badem damızlık parseli gibi gösterilerek, devlete ait gübre, araç, teknik personel burada kullanıldı ve çalıştırıldı. Ancak Tohumluk Tescil ve Sertivikasyon Merkez Müdürlüğü, 5 Temmuz 2017 tarihli tutanağında bu alanın damızlık olarak kullanılmasının uygun olmayacağını ifade etti. Raporda hastalıklı çıkan “Ferraduel” ve “Ferragnes” isimli badem çeşitlerinde Bülbülzade Vakfı’na bu parsel de yetiştiği öne sürülüyor.
Bir diğer iddia ise, Bülbülzade Vakfı’na ait parselin damızlık olarak kullanılmaması gerektiği tutanakta belirtilmiş olsa da Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Bülbülzade Vakfı’nın bahçesini damızlık fidan üretim merkezi olarak kaydetti.
ANTEPFISTIĞI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ NEVZAT ASLAN ODATV’YE KONUŞTU
Telefonla ulaştığımız Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, iddiaları Odatv’ye değerlendirdi. Bakanlığın izni olmadan detaylı bir açıklama yapamayacağını söyleyen Nevzat Aslan, hastalıklı fidanların çiftçiye satıldığı iddialarını yalanladı. Bir yıl önce kontrolden geçen fidanların şimdi satıldığını, bu yıl kontrolden geçen fidanlarında 2019’da satılacağını ifade eden Nevzat Aslan,“kesinlikle çiftçimize hastalıklı fidan satılmamıştır” ifadelerini kullandı. Aslan, hastalıklı çıkan asma ve bademlerinde imha edildiğini ifade etti.
Bülbülzade Vakfı’na ait parselle ilgili iddialara da yanıt veren Nevzat Aslan, damızlıkların yeterli olmaması nedeniyle farklı parselleri kullandıklarını söyledi. Nevzat Aslan, Bülbülzade Vakfı’na ait parselin önce kullanılmasının Bakanlık tarafından uygun görüldüğünü sonra ise kullanılamayacağı söylendiğini belirterek, Bülbülzade Vakfı’na ait parselin de kullanılmadığını ifade etti ve çıkan iddiaların doğru olmadığını söyledi.
Yorum Yazın