UÇARLI GENÇLİK DERNEĞİNİN KATKILARIYLA, DİYARBAKIR’IN LİCE İLÇESİNE BAĞLI UÇARLI KÖYÜNDE ÇİFTÇİLERE, DİCLE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. MİKDAT ŞİMŞEK TARAFINDAN ORGANİK CEVİZ, BADEM VE ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ KONUSUNDA EĞİTİM VERİLDİ.
Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Uçarlı köyünde, çiftçilere organik tarım hakkında eğitim verildi.
Uçarlı Gençlik Derneği’nin katkılarıyla, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Uçarlı köyünde çiftçilere, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mikdat Şimşek tarafından organik ceviz, badem ve Antep fıstığı yetiştiriciliği konusunda eğitim verildi. Lice’de Uçarlı köyüne giden Şimşek’e, Uçarlı Gençlik Derneği Başkanı Atilla Habat Altuntop ve dernek üyeleri eşlik etti. Eğitim hakkında bilgi veren Şimşek, çiftçilerin organik meyve yetiştiriciliği hakkında hemen hemen hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını, sadece yanmış ahır gübresinin kullanılmasıyla organik yetiştiricilik için yeterli olduğunu düşünenlerin çoğunlukta olduğunu belirtti. Şimşek, "Organik meyvecilik denildiğinde, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde devamlılığı sağlayan, hastalık ve zararlıları kontrol altına alarak canlıların sürekliliğini oluşturan, doğal kaynakların ve enerjinin optimum kullanımı ile optimum verimlilik alınan bir sistem. Bu yüzden, meyve yetiştiricilerine organik üretim hakkında eğitimlerin verilmesi gerekiyor" dedi.
Çiftçilerin, meyve fidanı dikiminden ürünün hasadına kadar ve daha sonraki aşamalarda bile uzmanlara danışmaları halinde, karlı bir üretime geçeceğini belirten Şimşek, danışılacak uzmanların herhangi bir fidan şirketiyle ilgisi olmayanlardan seçilmeleri halinde, daha doğru bilgilendirip yönlendirebileceklerini belirtti. Şimşek, "Kalite ve verimi yüksek olan, ilgili ekolojiye uyum sağlayan çeşitlerin ve ihtiyaç halinde doğru tozlayıcılarla organik meyve bahçelerinin tesis edilmesi halinde konvansiyonellerine göre daha fazla kazanç sağlayacaklar. Bu yüzden çiftçilerin organik meyve yetiştiriciliğine geçiş yapmaları için gerekli girişimleri ilgili kuruluşlara bir an önce yapmaları yararlarına olacaktır" diye konuştu.
Organik maddelerin yararlarına da değinen Şimşek, "Toprak taneciklerinin bir araya gelerek agregat oluşturarak dayanıklılık sağlıyor. Toprağa tamponluk kazandırarak, toprağın su ve besin maddesi tutma kapasitesini artırıp, toprağı daha iyi havalandırıyor. Toprak erozyonunu azalttığı gibi, toprağın kolay ufalanabilir hale getirerek daha kolay işlenebilmesini sağlıyor. Toprağın pH’sını olumlu etkiler, toprağın rengini koyulaştırarak toprak sıcaklığını artırır, bitki besin maddelerinin kaynağı olarak görev yaparak yarayışlıklarını artırır, topraktaki organizmalar için besin ve enerji kaynağıdır. Tarım ilaçlarının absorbsiyonuna ya da deaktivasyonuna veya her ikisine birden etkilidir" şeklinde konuştu.
"ORGANİK ÜRETİME ELVERİŞLİ"
Bu bölgedeki bir çok köyde meyve bahçesi tesis edilebilecek alanlarda Antep fıstığı, badem, ceviz, erik, kiraz, kayısı ve incir başta olmak üzere pek çok meyve tür ve çeşidini organik olarak üretmenin mümkün olduğunu kaydeden Şimşek, "Ayrıca, sözleşmeli tarım, planlı üretimin gerçekleştirilmesi, çiftçiye üretimin nasıl yapılacağı konusunda danışmanlık hizmetinin verilmesi, pilot bölge olarak bu yörenin seçilmesi, AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmesi ve bu çalışmaların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Her aşamada kontrollerin yapılması, sertifikalandırılması ve elde edilecek ürünün satış garantisinin sağlanması gerekiyor" dedi.
Yorum Yazın