Türkiye’de çay üretiminin yüzde 60’ını elinde bulunduran ve 70 ülkeye ihracat yapan Çaykur, ana vatanı Güney Amerika ülkeleri olan ve kalori içermemesi nedeniyle ‘sağlıklı tatlandırıcı’ olarak anılan stevia (şeker otu) üretimini yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Günlük 6 bin ton olan çay işleme kapasitemizi, 9 bine çıkardık. Bir iki yıl içinde de 10 bin tona çıkarmak için uğraşıyoruz” dedi.
Sütlüoğlu, ürün yelpazelerini de sürekli geliştirdiklerini, soğuk çay gibi katma değeri yüksek yeni ürünleri önce iç piyasaya sonra da dış piyasaya sunduklarını dile getirdi. Sütlüoğlu, son 3 yılda iç pazarın her yıl yüzde 50 büyüdüğünü, 70 ülkeye de ihracat yaptıklarını ifade etti.
Sağlıklı ürünler
Hedeflerinin bütün dünya ülkelerine ihracat yapmak olduğunu anlatan Sütlüoğlu, daha sağlıklı ürünlerle büyümeye devam edeceklerini söyledi. Sütlüoğlu, bu ürünler arasında meyve ve bitki karışımı çayların yanısıra ‘sağlıklı tatlandırıcı’ olarak anılan şeker otu (stevia) bitkisinin yer aldığını bildirdi. Sütlüoğlu, şunları kaydetti:
“Stevia üretimini yaygınlaştıracağız. Stevianın ana vatanı Güney Amerika’dır. Şekerden 300-400 kat daha tatlı olmasına rağmen kalorisi olmayan çok sağlıklı bir bitki. Yani hem tatlıdan vazgeçmiyorsunuz hem de zararlı şeyleri bünyenize almıyorsunuz. Şeker otu ile ilgili çalışmaları araştırma bahçelerimizde yürütüyoruz. Bir dönüm tarladan 4 ton şeker otu alınıyor. Şu an henüz piyasası oluşmadı. 4 yıldır bu ürünün deneme ekimlerini yapıyoruz. Biz şu an tarlada bitkinin davranışlarını gözlemliyoruz, ama çayın iki katından fazla ürün elde edebiliyoruz. Bir dönüm tarladan bir buçuk ton çay elde edilirken, bu bitkiden 4 ton ürün elde ediliyor. Çayla fiyatı aynı olsa bile yine çaya göre iki kat daha ürün elde ediliyor.”
Yorum Yazın