Osmaniye'nin 2015 yılında dahil olduğu ÇATAK programının tanıtımı için Merkez Sakızgediği Köyü'nde Tarla Günü düzenlendi.
Programın uygulandığı bir mısır tarlasında yapılan tarla gününe Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait ÇENET, Ziraat Odası Başkan Vekili Hüsamettin KESKİNER, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, sektör temsilcileri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ile çiftçiler katıldı.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim SAĞLAM yaptığı konuşmada; "ÇATAK yani Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı ülkemizde 2006 yılından bu yana uygulanıyor. İlimiz ise 2015 yılı itibari ile ÇATAK programına dahil edilmiştir. Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programının amacı, toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması olarak tanımlayabiliriz. Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) programını tercih eden üreticilere 3 kategoride destekleme uygulaması yapılacaktır.
Birinci kategori tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılmasını kapsamaktadır. Toprak sürülmeden ve anız yakılmadan doğrudan anıza ekim yapılması işlemine yılda bir defa olmak kaydıyla toplam üç yıl dekar başına 30 TL yani 30+30+30 şeklinde destekleme ödeniyor.
İkinci kategoride toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, taş toplama, kireç uygulaması, malçlama gibi konular için dekar başına 60 TL destekleme veriliyor.
Üçüncü kategoride ise Organik Tarım, İyi Tarım Uygulamaları, Çevre Dostu Tarım Teknikleri ve Kültürel Uygulamalar, kontrollü ilaç ve gübre kullanımı ile birlikte damla sulama gibi uygun sulama tekniklerinin kullanımı için de dekar başına 135 TL destekleme ödeniyor.
İlimizde uygulama 2015 yılında yeni başladığı için 3500 dekar alan tahsis edildi. Bunun yaklaşık 2800 dekarı için sözleşme yapıldı. Sorunlu arazilerin yoğun olduğu ilçelerimize daha fazla pay ayrıldı. Sonraki yıllarda kotamızı arttırarak bu desteklemeyi sürdüreceğiz." dedi.
SAĞLAM konuşmasında toprağın önemine değinerek sulama sırasında yaşanan toprak kayıplarının çok fazla olduğunu, bir cm toprağın oluşması için yaklaşık 1000 yıl gerektiğini belirterek toprağımızı korumaya yönelik olarak hazırlanan bu programı çok önemsediklerini belirtti.
Verilen bilgilerin ardından konuklara haşlanmış mısır ve çeşitli ikramlar sunularak ÇATAK dâhilindeki damla sulama uygulanan mısır tarlasında ve taş toplama işlemi uygulanan tarlada inceleme yapıldı.
Yorum Yazın