Şekerbank

Çankırı da Bir İlk 'KARABUĞDAY'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çankırı da Bir İlk 'KARABUĞDAY'
0
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile birlikte Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yürüttüğü “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkilerinin Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında bu yıl karabuğday tohumları temin edilerek , çiftçilere ücretsiz olarak dağıtımı yapılmış olup, Çankırı Merkez, Korgun, Eldivan ve Şabanözü ilçelerinde toplam 17 çiftçinin tarlasında ekim yapılmıştır.
Konu ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı Proje ekibinden Ziraat Mühendisleri Ali ULUKÜTÜK ve Engin KIRLANGIÇ Çankırı'da Karabuğday demonstrasyon sahalarında gelişmeleri takip etmek amacıyla Çankırı'da bulundu.
 
Türkiye genelinde Çankırı dahil 25 ilde uygulanan bu projeyi incelemek amacıyla Merkeze Bağlı Değim köyünde İbrahim KARA isimli çiftçinin Karabuğday Tarlasında İl Müdürü Osman ÇAKIR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer DOĞAN ve proje sorumlusu Tekniker Arif AKBAŞ incelemelerde bulundu.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İl Müdürü Osman ÇAKIR; “Özellikle Çölyak  hastalarının beslenmesi için gerekli olan ve arıcılık için çok iyi bir nektar ve polen kaynağı olan, Karabuğday bu yıl Çankırı’da ekildi ve şuan tarlalar bembeyaz çiçek açmış durumda. Kendi kara, çiçeği beyaz bu bitkinin, yaygınlaşması ile Çankırı’nın  Türkiye’de  üretim merkezi haline getirmeyi hedeflemekteyiz.
 
Botanik anlamda buğday ve akrabaları gibi gerçek tahıl olmayan ve gluten ihtiva etmeyen,  ancak tahıllar gibi kullanılan bazı bitkiler vardır. Karabuğday, bazı sirken ve horozibiği türleri ile antik çağlarda bu amaçla kullanılan bitkiler, yalancı tahıllar (Pseodocereals) veya tahıl benzerleri diye nitelendirilmektedir. Tahılların aksine çift çeneklilerden olan bu bitkilerin kullanımı az veya çok günümüze kadar gelmiştir. İçlerinde bugün de geniş ekim alanlarına sahip olanı karabuğdaydır.
 
Karabuğday ülkemizde üretilirse çölyak hastaları ucuz ve güvenilir bir besin kaynağına kavuşmuş olacak, hastaların yaşam kaliteleri artacak ve fazla ödemelerden de kurtulacaklar.
Karabuğdayın yaygın olarak kullanıldığı yerlerden bahsedecek olursak bazıları şunlardır; kabuğu alınmış karabuğday taneleri, karabuğday kahvaltı gevreği ve kabuğu alınmamış karabuğday taneleri şeklinde kullanılır. Karabuğday unu ve unlu mamulleri iyi bir diyet ürünüdür. Karabuğday unu ile buğdaydan yapılan kek, ekmek, makarna, şehriye, kraker, kurabiye, krep vb her türlü mamul yapılabilmektedir. Tohumların un randımanı % 60-75’tir.
 
Karabuğday ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmemektedir ve üretim çalışmalarına yeni başlanmıştır. Bitkinin vejetasyon süresi 50–80 gün kadar olup, yazlık ekilir. İkinci ürüne de elverişlidir; ancak, sıcaklık olumsuz etki yapabilir. Karabuğday ülkemizde üretilirse çölyak hastaları ucuz ve güvenilir bir besin kaynağına kavuşmuş olacaktır. Bu sayede hastaların yaşam kaliteleri artacak, fazla ödemelerden de kurtulacaklardır.
 
Ayrıca arıcılık yapan çiftçilerimizin arıları için Karabuğday tarlaları bal deposu görevi yapmaktadır. 30-40 gün çiçekte kalması ve bölgemizde diğer çiçeklerin az olduğu dönemde çiçek açması arıcılık açısından çok önemlidir. Yerinde yaptığımız inceleme ve tespitlerde tarlalarda arıların yoğun olarak nektar topladıkları görülmektedir.” dedi. 
Çankırı'da 140 dekar alanda ekimi yapılan karabuğday tarlalarında, hasada yaklaşılmış olup tarla şartlarında kontrollerimiz devam etmektedir.
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Göletlerimiz Balıklarla CanlanıyorÖnceki Haber

Göletlerimiz Balıklarla Canlanıyor

Pestil ve Pekmez Yarışması YapılacakSonraki Haber

Pestil ve Pekmez Yarışması Yapılacak

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar