Çanakkale'de domates güvesi zararlısına karşı toplu mücadele projesi başarıya ulaştı
Geçtiğimiz sezon domates yetiştiriciliğinde yaşanan sorunlar ve özellikle Domates Güvesi popülasyonundaki artış nedeniyle ürün kayıpları yaşanmıştı.
Çanakkale'de domates güvesine karşı toplam 15 bin dekar alanda toplu mücadele kararının alınmasının ardından Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Kumkale Ovası ve civarındaki köylerde biyoteknik mücadele uygulaması hasat sonuna kadar devam etmektedir.
İlk, orta ve son turfanda domates yetiştiriciliği yapılan Çanakkale'de, ilk turfanda domates fiyatlarının düşük olması nedeniyle yeterli ilgiyi göremeyen Çanakkale domatesine talep giderek artıyor. Üreticiler sezon başından itibaren proje kapsamında su tuzaklarını koyarak domates güvesine karşı gerekli mücadeleyi yapmalarının karşılığını almaya başladı. Kumkale'de üreticilerle yapılan sohbette son turfanda domates fiyatlarının 1,5 ₺'ye ulaştığı ve bu fiyatın ikiye katlanacağını bildirdiler. Diğer illerde yoğun Tuta zararlısının olduğunu ve toptancıların sağlam domates bulamadıkları için Çanakkale'ye yöneldiklerini, talebi karşılamakta zorlandıklarını söylediler. Domates güvesi ile mücadele projesi kapsamında kimyasal kullanımının azaldığı ve yürütülen projeden memnun kaldıklarını beyan eden üreticilerimiz projeden fayda gördüklerini ve ileriki yıllarda da uygulamaya devam edilmesinin biz üreticiler için çok iyi olacağını dile getirdiler.
Yorum Yazın