Tarım Bakanı Kirişci Venezuelalı mevkidaşına “Siz bu merayla hayvancılıkta dünyada bir numara olmalısınız. Biz hayvanlarımıza sanki pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp yediriyoruz” diye övgüler yağdırırken, Türkiye’nin bütçeden tarım Ar-Ge’sine ayrılan payın sürekli azaldığı ortaya çıktı. Ar-Ge’ye bütçeden ayrılan pay 15 yılda yüzde 2.82’den yüzde 0.55’e düştü.
Halktv.com.tr'den Nuray Tarhan'ın haberine göre; Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, buğday üretimi yapma projesinin detaylarını görüşmek için arazi bakmaya gittiği Venezuela’nın tarımına övgüler yağdırırken, Türkiye’de tarımın araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına bütçeden ayrılan payın 15 yılda yüzde 2.82’den yüzde 0.55’e düştüğü ortaya çıktı. Tarım sektörünün gelişmesinde dünyada Ar-Ge harcamaları önemli bir yer tutarken, bizde son bir yılda Ar-Ge harcamaları yarıdan fazla azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ar-Ge harcamalarına göre tarım sektörünün bütçesi son bir yılda yüzde 56 azaltılarak 326 milyon liradan 145 milyon liraya düşürüldü. Kirişci, önceki gün Venezuela’da helikopterle seyahat sırasında mevkidaşı Wilmar Castro Soteldo’ya, “Siz bu merayla hayvancılıkta dünyada bir numara olmalısınız. Biz hayvancılık yapıyoruz. Hayvanlarımıza sanki pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp yediriyoruz. Burada her şey hazır” demişti. Soteldo da Twitter hesabından Kirişci'nin yaptığı ziyarete dair bir video paylaştı.
Tarım dünyada bir numaralı gündem haline geldi
Pandemi ile başlayan, Ukrayna ve Rusya savaşı ile devam eden süreçte gıda fiyatlarının yükselmesi sonucu tarım sektörü dünyanın bir numaralı gündemi haline geldi. Bunun sonucu olarak ülkeler gıda güvenliklerini ve gıda bağımsızlıklarını sağlamak için yerinde üretim modeline geçerek tarım sektörüne yönelik yatırımlarını artırdılar.
‘Bu destekle ancak 100 yıl geriden geliriz’
CHP Genel Başkanı Tarım Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “2008 yılından beri açıklanan verilere baktığımızda tarımsal Ar-Ge harcamaları son 15 yılda azalarak, 2022 yılında yüzde 0.55 payla en düşük orana sahip oldu. 2015 yılında 94 milyon dolar ayrılan tarım Ar-Ge harcamaları her yıl azalarak bugünkü dolar kuru ile 2022 yılında 9.6 milyon dolara düştü. Nerede ise 10’da 1 oranına düşürüldü. Dünya tarımda 4.0 konuşurken tarımsal Ar-Ge’ye verilen bu destekle ancak biz 100 yıl geriden geliriz” dedi. Tarımsal girdilerde dışa bağımlı olduğumuzu ifade eden Sarıbal, şunları söyledi:
“Ülkemizin tarımsal girdilerde olan bağımsızlığı teknolojik yatırımlarla çözülebilir. Bugün ithal ettiğimiz girdiler yanında teknoloji de ithal ediyoruz. Ülkemizin tohum sektörünün, tarım makinalarının bir yere gelmesi, analiz araçları gibi birçok sektörün dünya ile rekabet etmesi için tarımsal araştırmalara destek verilmelidir. Bugün tarımda dışa bağımlığımızın en büyük nedeni AKP ve tek adam saray keyfi yönetimidir. Sonbaharda enerji fiyatlarında artışa bağlı olarak gübre ve mazot fiyatlarının artması bekleniyor. AKP yönetimi, dışa bağımlı olduğumuz tarımsal girdilerdeki yükü azaltmak için tarım Ar-Ge desteklerini arttırmak yerine daha da düşürüyor. Tarım sektörüne bir darbe daha vuruyor.”
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın