Ülkemiz için önemli ve stratejik sektörler olan tarım ve hayvancılığın tüm paydaşlarını buluşturan, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 15 farklı ülkeden 200’den fazla firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile gerçekleşecek olan fuarın, 200 bine yakın kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor. Önceki yıllarda olduğu gibi fuarın yeni iş bağlantıları ve ortaklık anlaşmalarına sahne olması öngörülüyor.
Ülkemizin en büyük 5 tarım fuarından biri olan Bursa Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ve Bursa Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı 4 - 8 Ekim tarihleri arasında Tüyap ve TARMAKBİR iş birliği ile Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. 200’ün üzerinde katılımcı firma sayısıyla başta tarımsal mekanizasyon olmak üzere, geniş ürün yelpazesi ile dikkati üzerine çeken fuarda, ziyaretçiler tarım ve hayvancılık konusundaki son trendleri, gelişmeleri ve yenilikleri keşfederken ağırlıklı olarak yerli üretim ürünlerle buluşacak. Ziyaretçiler ayrıca düzenlenen etkinliklerle etkileşimli bir fuar deneyimi yaşayacaklar.
Yedi iklim coğrafyasına hitap eden tek fuar olarak da tanımlanan, modern tarımın tüm süreçlerinin yer aldığı her iki fuarda açık alanda traktör ve ekipmanları, 4 ayrı salon ve fuayeden oluşan kapalı alanda ise tohumdan sulama sistemlerine, hayvancılık ekipmanlarından tarımsal mekanizasyona, zirai ilaçlamadan gübreye, sebze-meyvecilikten, ekolojik tarıma, bitki beslemeden fide-fidana kadar geniş ürün grubu yer alıyor.
Toplam 50 bin m2 sergileme alanına sahip fuara T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Bursa Ticaret Borsası, Bursa Ziraat Odaları, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi de destek veriyor.
Değeri 100 binden TL’den başlayıp 5 milyon TL’ye kadar giden traktör ve ekipmanları Fuar Arena’da görücüye çıkıyor
Fuarda bu yıl ikinci kez Agro TV iş birliğiyle düzenlenecek Fuar Arena etkinliği yer alıyor. Her gün farklı bir traktör markası deneyiminin sunulacağı, kullanım tekniğinin ve yeteneklerin ön plana çıkacağı Fuar Arena, geçtiğimiz yıl Bursa Tarım Fuarı’nda 150 yarışmacıya ev sahipliği yapmıştı. Çiftçilerin traktörleri kullanarak çeşitli yarışmalara katıldığı Fuar Arena, Türkiye’nin her tarafından gelen ziyaretçilerden de büyük ilgi görüyor.
Tarım makineleri sektörü, makine sektörler sıralamasında 22 segment arasında 5. sırada
Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Derneği (TARMAKBİR) verilerine göre, tarım makineleri sektöründe 2022 yılı Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatımız, 2021 yılı seviyesine göre yüzde 5,5 artmış ve 903 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Bu verilerle sektör, makine sektörler sıralamasında 22 segment arasında 5. sırada yer almıştır. Tarım makineleri sektöründe serbest bölgeler dahil 2022 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracatımız, 2021 yılı seviyesine göre yüzde 4 artmış ve 867 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde tarım makinaları ithalatımız bir önceki yıla göre yüzde 17 azalmış ve 450 milyon dolar olmuştur. Bu verilere göre anılan dönemdeki dış ticaret fazlası 193 milyon dolardır. Rekora koşan tarım makineleri sektörü Bursa’da yeni ihracat bağlantıları sağlamak için fuar kapsamında binlerce yabancı ziyaretçiyle bir araya gelecek.
Fuarda Balkan ülkelerinin tamamı, Avrupa’nın belirli bölgelerinden; Rusya-Ukrayna bölgesi, Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya ülkeleri, Körfez ülkeleri, Kuzey ve Orta Afrika ülkeleri ve İran’dan çok sayıda ziyaretçi ile Türkiye’den de 60’ın üzerinde şehirden ziyaretçi geleceği öngörülüyor.
Fuar, beş gün boyunca sadece son gün 17.00’ye kadar olacak şekilde 9.30 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Detaylı bilgiye https://burtarim.com fuar web sitesinden erişilebilecek.
TÜYAP Hakkında: Tüyap, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Bülent Ünal tarafından kuruldu. Türkiye’de fuarcılığın gelişiminin öncüsü olan Tüyap Fuarcılık Grubu kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde 1.827, yurt dışında ise 39 ülkede 200 fuar gerçekleştirdi. Geride bıraktığı 42 yılda Tüyap, 127 ülkeden 337 bin 913 firmaya hizmet verdi ve düzenlediği fuarlarda 213 ülkeden 67 milyon 133 bin 226 ziyaretçiyi ağırladı. Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını organize eden şirket, halen yılda ortalama 10 yurt dışı fuara Türk milli katılımı organize ediyor. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, profesyonel kadrosu ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 6 fuar merkezi ve 4 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiriyor. Yeni dönemde ‘ticaret için önce sağlık’ mottosuyla fuarlarını düzenleyen Tüyap, Türk Standartları Enstitüsü’nün COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirerek TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk fuarcılık şirketi olmanın sorumluluğuyla, dijital olanaklarını da seferber ederek hibrit fuarlar düzenlemeyi sürdürüyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın