Şekerbank

Bursa Siyahı'nın ihracat yolculuğu 'sancılı' başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bursa Siyahı'nın ihracat yolculuğu 'sancılı' başladı
İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla 'dünyanın en kaliteli inciri' kabul edilen Bursa Siyahı'nın dalında olgunlaşmadan kuruyarak dökülmesi nedeniyle yüzde 30-40 rekolte kaybı bekleniyor

İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla "dünyanın en kaliteli inciri" kabul edilen Bursa Siyahı'nın hasadı "sancılı" başladı.

Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğünce kurulan "Taze Bursa Siyah İnciri Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu"nun bahçe incelemeleri sonucu Bursa Siyahı'nın hasadına 18 Ağustos, ihracatına ise 20 Ağustos'tan itibaren izin verildi.

Ekonomik değeri yüksek olan ve 1990 yılında tescil edilen incirin kesimine, il genelinde yetiştirildiği yaklaşık 40 mahallede başlandı. 

Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın hamilelik döneminde tüketmesinin de etkisiyle ihracatında rekorların kırıldığı Bursa Siyahı'nda, ürünün dalında olgunlaşmadan kuruyarak dökülmesi nedeniyle yüzde 30-40 rekolte kaybı bekleniyor.

Sezona ciddi rekolte kaybı endişesiyle başlayan üreticileri, kilogram başına verilen 5 liralık fiyat teselli etti.

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, incir bahçelerinde ortalama yüzde 30 ürün kaybı olduğunu, bunun ilekleme (dölleme) veya soğuk hava koşullarından olabileceğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesine başvurduklarını, oradaki deneme bahçelerinde de bu durumun söz konusu olduğunu ve konuyu araştırdıklarını ifade eden Ekim, "Şu an 5 lira civarında piyasa açıldı fakat bu, burada gider diye bir şey söz konusu değil. Geçen sene incirdeki yıllık ortalama 2,63'lerdeydi, bu yıl da 1 avro yani 3,00-3,10 gibi ortalamaya gelirse çiftçimizin rahat edeceğini düşünüyorum" dedi.

Ekim, Türkiye Ziraat Odaları Birliğine de konuyu taşıyacaklarını belirtti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün geçen yıla ilişkin verilerine göre, iç piyasa ve ihracat olmak üzere üretimin 30 bin tonu bulduğunu kaydeden Ekim, "Bu sene yüzde 30'luk kayıp düşünürsek, bu miktar 20 bin tonlara düşer. Kaybı bazı bahçelerde yüzde 60-70, bazı bahçelerimizde daha az yani ortalama yüzde 30 gibi düşünüyoruz. Üretici şu anda 5 liradan memnun fakat ürün yok. Henüz tonajlı bir hasat yapılamadı. Bu nedenle çiftçi için sezonun tamamında gerçekleşecek ortalama fiyat önemli" ifadelerini kullandı.

- "Rekolte çok düşük"

Gündoğdu Mahallesi Muhtarı ve incir üreticisi Erkan Kötökli de Bursa Siyahı'nda rekolte kaybı yüzünden üreticilerin zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Kötökli,  resmi izinlerin verilmesinin ardından çiftçilerin araziye çıktığını dile getirerek, "Ürün bulanlar getirdi, firmalara teslim etti ama çok sıkıntılı bir yıl. Rekolte çok düşük. Bahçe bahçe yüzde 80'lere varan ama bu ortalamada yüzde 30'un altına kesinlikle düşmez, yüzde 30'un üzerine çıkabilecek bir rekolte düşüklüğü var. Bu da ülkemiz için gelir, döviz kaybı, bizler için zaten içler acısı bir durum" şeklinde konuştu.

Rekolte kaybının genelde ileklemeden kaynaklandığını ancak bu yıl farklı bir durumun yaşandığını anlatan Kötökli, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Fakültesi yetkililerinin konuyu araştırdığını bildirdi.

Kötökli, şöyle devam etti:  

"İleklerin sağlıksız oluşu söyleniyor ama örneğin 3-4 ayrı mevkide ufak bahçeleri olan bir çiftçiyim. Aydın yöresinden gelen aynı ileği aldım, bakmadan 4 bölgeye de astım. İki bahçe çok kötü, iki bahçe normal yıllardaki gibi iyi. Bu demek ki sadece ilekten değil, bu yoğun bir kış döneminden olabilir, hava akımından olabilir, bölgedeki sanayinin etkisi olur mu onu bilemiyorum. Bursa artık bir sanayi kenti, her ne kadar tarımda dirensek de kuvvetli bir sanayi kenti. Bunun etkisi mi vardır, bunu bizler bilemeyiz. Ziraat Fakültesi önderliğinde araştırılmasını talep ettik ve araştırılıyor."

- "Hesapların altüst olduğu bir yıl"

Bursa Siyahı'nın sadece Bursa için değil, Türkiye için önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Kötökli, bundan dolayı çiftçilerin zirai kredi borçlarının ertelenmesini istedi.

Bölge çiftçisinin çok kötü durumda olduğuna işaret eden Kötökli, şöyle konuştu:

"Şu anda yüzde 30-40'lara varan bir ürün kaybı var. Zeytincilikte zaten sıkıntılarımız büyüktü. Zeytinde de ürün kayıpları mevcut. Sıfırın altında 9-10'ları gören bir bölgedeyiz şu anda. 'Göz yanığı' dediğimiz hatta ağaç yanıklarına kadar varan ağır kış koşullarından çıktık. Bu koşullardan dolayı mıdır incire de bunun yansıması bilemiyoruz ama yani devletten de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden de destek bekliyoruz. Bu yıl köylünün elinden tutulması gerekir. Hakikaten çok zor. Bütün hesapların altüst olduğu bir yıl."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Sulama Beydağ Barajı’nın Doluluk Oranını DüşürdüÖnceki Haber

Tarımsal Sulama Beydağ Barajı’nın Dolulu...

Kuru gıdada, bereket yılı...Sonraki Haber

Kuru gıdada, bereket yılı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar