TÜRKİYE’nin taze fasulye ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Burdur’da bu yıl üreticiler fiyatlardan yana dertli. 1.20- 1.50 lira arasında mal ettikleri fasulyeyi kilosu 70- 80 kuruşa sattığını söyleyen üretici, mağdur olduklarını anlattı.
Burdur merkeze bağlı İnsuyu Bölgesi’nde 20 yıl önce yaklaşık 1000 dekar arazide başlayan fasulye üretimi, bugün 12 bin dekar alana ulaştı. Türkiye’nin taze fasulye ihtiyacının yüzde 30’luk kısmının karşılandığı bölgede temmuz ayı başında hasada başlayan üreticiler, maliyetin altında satış yapmaktan dert yandı.
Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, 1 kilo taze fasulyenin üretim maliyetinin 1.20 TL civarında olduğunu belirterek, "Binbir zahmetle üretilen fasulye pazara geldiği zaman 80 kuruş gibi fiyattan alıcı buluyor. Çok büyük zahmetlerle üretilen fasulye gerçek değerini bulmadığı için çiftçimiz mağdur oldu. Girdi maliyeti çok yüksek. Çiftçimiz ithal tohum kullanıyor ve profesyonel olarak üretim yapıyor ama emeğinin karşılığını alamıyor" dedi.
Burdur’un Türkiye’nin taze fasulye üretiminin yüzde 30’unu karşıladığını aktaran Demir, bölgedeki Halıcılar, Lengüme, Bayındır, Kayaaltı, Çine, Taşkapı ve Çatağıl köylerinden İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi kentlere günde 400 ton fasulye gönderildiğini vurguladı. Çiftçinin emeğinin karşılığını almasını istediklerini anlatan Demir, "Büyük zorluklarla ürettikleri ürünleri bu yıl para etmiyor. Çiftçimizin mağduriyetine çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.
Geçen yıl üreticinin fasulyeyi 1.70 liradan sattığını kaydeden İbrahim Demir, 3 aylık hasat döneminde Burdur’da 32 bin 200 tonun üzerinde fasulye üretimi gerçekleştirildiğini belirtti. Demir, kentte tesis kurması için konserve fabrikalarıyla da görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
15 yıldır fasulye üreticiliği yaptığını anlatan 38 yaşındaki Sedat Bozdemir, "Bu yıl fasulye ekimi çok olduğu için para etmiyor. 1.20, 1.30 liraya mal ettiğimiz fasulyeyi tüccara 70- 80 kuruşa satıyoruz. Bu yıl mağdur olduk" dedi. Üreticilerden 38 yaşındaki Ahmet Tuna yüksek maliyetler yüzünden bu yıl zor durumda olduklarını kaydetti. 55 yaşındaki Osman Avcı ile 50 yaşındaki Şaban Durmaz da fasulye fiyatlarının düşüklüğünden yakınarak, bu yıl borçlarını ödemekte güçlük çekeceklerine işaret etti.
Yorum Yazın