Türkiye'de buğday üretiminin, geçen üretim yılına göre yüzde 34 artış göstererek, 23 milyon 225 bin ton olarak gerçekleşebileceği belirtildi.
Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, Türkiye Geneli Aylık Hububat Raporu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bu yıl yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini, bunun da buğday rekoltesini artıracağını anlatan Sade, ülke genelinde sonbahar yağışlarının uzun yıllar ortalamasının yüzde 35, geçen üretim yılının ise yüzde 60 üzerinde olduğunu ifade etti.
Yağışların buğday üretiminde önemine dikkati çeken Sade, "En düşük yağış artışı yüzde 8 ile Karadeniz, yüzde 15 ile Marmara ve yüzde 18 ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde belirlendi, en yüksek artış yüzde 22 ile İç Anadolu, yüzde 27 ile Akdeniz ve yüzde 32 ile Ege'de oldu. Yağışlı yıllarda azot; verim ve kalite açısından kritik besin elementi olmaktadır. Bu yıl yağışların ortalamanın üzerinde olmasının yanında azotlu gübre uygulaması da kaliteyi, dolayısıyla ürünün pazar değerini artıracak" diye konuştu.
Yağışlı koşullarda toprağa azotlu gübre uygulanması gerektiğini vurgulayan Sade, şöyle konuştu:
"Bu uygulamanın verim ve kalite değerlerini artıracağı unutulmamalıdır. Bu açıdan sektör paydaşı sivil toplum kuruluşları, kurum ve kuruluşlar, kaliteli üretime yönelik çiftçi bilgilendirme çalışmalarını etkin ve yoğun şekilde yapmalıdır. Ülke buğday üretimi, bundan sonraki süreçte önemli iklim değişimi olmaması koşuluyla rekor düzeyde artış gösterebilir. Ülke genelinde buğday üretiminin, geçen üretim yılına göre yüzde 34, uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 14 artış göstererek, 23 milyon 225 bin ton olarak gerçekleşebileceği öngörülmüştür. Üretim, uzun yıllar ortalamasına göre Marmara Bölgesi'nde yüzde 15, Ege'de yüzde 20, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 17, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 13, Karadeniz'de yüzde 6, İç Anadolu'da ise yüzde 16'nın üzerinde artacak. Doğu Anadolu'da ise aynı kalacak. "
Yorum Yazın