Kırşehir'in Kaman ilçesinde emekli bir memur, 13 yıl önce ektiği Antep fıstığı çekirdeğinden ilk ürünü almanın sevincini yaşadı.
Kırşehir'in Kaman ilçesinde emekli bir memur, 13 yıl önce ektiği Antep fıstığı çekirdeğinden ilk ürünü aldı.
Antep fıstığının İç Anadolu iklim koşullarında yetişip yetişmeyeceğini denemek isteyen emekli memur Menderes Atay, 13 yıl önce saksıya Antep fıstığı çekirdeği ekti. Atay, 4 yıl sonra Antep fıstığını fide haline gelince bahçesine dikti.
Gaziantep'teki üreticilerden teknik destek alan Atay, yıllar süren bakım ve ilaçlama çalışmalarının sonunda ürün almayı başardı.
Atay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antep fıstığı fidesini, iklim koşullarına uyum sağlayabilmesi için 4 yıl saksıda beklettiğini anlattı.
Fideyi 1 metre 30 santimetre olduktan sonra toprağa aldığını dile getiren Atay, şöyle konuştu:
"8 yılın sonunda meyve vermeye başladı ama yenecek olgunlaşmada değildi. Bu süre içerisinde meyve verse de içini doldurmuyordu, iklime tam uyum sağlaması ve ürünün içinin olgunlaşması gecikti. 12 yıl sonunda ürün verimi yüzde 65'i yemiş olarak yenilebilir haline geldi. Ağacın ürünün artırılması için aşılama yapılması gerekiyor. İlçemizde iklim koşullarının ağır olması, ağacın döllenme yolu ile çiçek tozlaması için bir ağacın erkek olması gerekiyor. Son 3 yıldır ürünün içini doldurması ağır ilerledi. Bu yıl elde edilen ürün yüzde 60 yenilebilir hale geldi."
Ürünü ilçede yetiştirmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Atay, "İsteyen üreticilere tavsiyem sabırlı olmaları, fidan dikimlerinde köklere zarar vermemeleri, aşılama yapmaları, ağacın suyunu ağustos ayına kadar vermeleridir. Eylülde su verilmemelidir. İlaçla mücadele için ilçe tarım müdürülüğünün tavsiye ettiği ilaçların alınması gerekir." diye konuştu.
Yorum Yazın