Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İsmail ALTINTAŞ ve ilgili teknik personel eşliğinde sahada incelemelerde bulundu.
Yazıören köyü Muhtarı Abdulllah ÖZKAN'ın Mısır tarlasında ürün gelişimi incelenirken, ÖZKAN; geçen yılki verim ve kazanç oldukça iyi olduğunu ve bunun akabinde bu yıl için 76 dekarlık bir alanda danelik mısır ekimi gerçekleştirdiğini belirtti. Yem fabrikaları sayesinde Pazar sorunu yaşamadığını belirten ÖZKAN, danelik mısır üretiminden son derece memnun olduğunu belirtti.
İl Müdürü İzzet MURAT; Bolu coğrafi konumu ve özellikle kanatlı üretim potansiyeli ile yem bitkileri ekimine oldukça müsait, muhtarımızın da belirttiği gibi pazar ve pazarlama sorunu yok yeter ki üretelim ifadelerinde bulundu.
Sonrasında Civril Ayşe fasulyesindeki çıkım ve gelişimi gözlemlemek amacı ile fasulye bahçesi ziyaret edilirken bahçede devam eden çapalama ve sırık yerleştirme işlemleri ile ilgili de bilgiler alınırken Ziraat mühendisleri tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgiler aktarıldı. İl müdürü İzzet MURAT, üreticilerle sohbet ederken ürünlerde ki gelişime hayran olduğunu belirtti.
Fasulye tarlası sonrası nohut tarlası ziyaret edildi. Üründeki gelişim memnuniyetle karşılanırken, bitki sağlığının da yerinde olduğu gözlemlendi. Üreticiye karşılaşabileceği sorunlar ve çözüm yolları aktarılırken herhangi olumsuz bir durumda İl Müdürlüğü ile irtibata geçilmesi hususu belirtildi. Son olarak daha önce ekimi gerçekleştirilen Yenicepınar köyündeki nohut tarlası ziyaret edilirken buradaki üründe gelişimin normal seyrettiği gözlemlendi.
Ziyaret hakkında değerlendirmede bulunan İl Müdürü İzzet MURAT;
"Tarlalarımızı ziyaret ettik. Ürünlerimizi inceledik. Gördük ki Bolu toprakları emeğin karşılığını fazlasıyla veriyor. Yeter ki gereğini yapalım. Ziyaretimiz esnasında gerek mısır tarlamızda, gerek fasulye gerekse nohut tarlamızda olsun ürün gelişimlerinin oldukça iyi durumda olduğunu gözlemledik. Bilindiği üzere Fasulye ve nohut özel İdarenin desteği ile üreticilerimize dağıtıldı. Yöresel ürünlerin yaygınlaştırılması kapsamında üreticilerimize dağıtımı yapılan Civril ayşe fasulyesi 300'ün üzerinde üreticimize dağıtılırken talebin oldukça yoğun olması artı bir mutluluk kaynağımız oldu. Tohumu almakla iş bitmiyor tabii bunları toprakla buluşturmak, bir emek vermek gerek tabi ki de. Bu bağlamda üreticilerimizin de daha bilinçli olduğu ve severek yaptıklarını gözlemlemekteyiz. Mısır 1500, Civril Ayşe Fasulyesi 550 kg, Nohut 250 kg ile maşallah Türkiye ortalamasının üzerinde potansiyele sahip topraklara sahibiz. Bizlere düşen bu toprakların hakkını vererek birlikte koordineli bir şekilde çalışarak birim alandan maksimum düzeyde ürün alabilmektir. Toprak her zaman emeğin karşılığını vermiştir. Bunu elde edilen verim rakamları göstermektedir. Elde edilen bu verimlerle Bolu toprağı gerçek anlamda fark yaratmaktadır. Çiftçilerimize bereketi kazancı bol bir üretim sezonu dilerim" dedi.
Yorum Yazın