Şekerbank

Böbreklerini korumak istiyorsanız bunları tüketin!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Böbreklerini korumak istiyorsanız bunları tüketin!
Beyin ve kalp kadar hayati öneme sahip olan böbrekleri korumaki çin doğru besinleri tüketmek gerekiyor. Uzm. Dyt. Nilay Keçeci, taze meyve ile karıştırılan yoğurt ve maydanoz gibi gıdaların bolca yenilmesini öneriyor.

Karın boşluğunun üstarka kısmında, omurganın her iki tarafında bulunan böbrekler çok popüler olmasa da hayati öneme sahip... Vücudun kendi kendine ürettiği veya dışarıdan sızan zararlı ve yabancı maddeleri süzerek bedenden uzaklaşmasını sağlayan böbrekler aynı zamanda şeker ve hormon dengesini, kandaki asit-baz ile elektrolit dengesinin kurulmasını sağlıyor. Böbreklerin görevlerini yerine getirememesi halinde, kişinin hayatı tehlikeye giriyor. Böyle durumlarda, diyaliz tedavisi veya böbrek nakli ihtimalleri ortaya çıkıyor. Böbrekleri iyi korumak gerektiğini söyleyen Diyetisyen Nilay Keçeci, böbrek dostu besinleri şöyle sıralıyor...

KABAK ÇEKİRDEĞİNİN TEMİZLEYİCİ ETKİSİ VAR

Çinko ve demir zengini kabak çekirdeği, Omega 3 etkisi ile böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir. Şeker dengeleyici ve böbrek sistemlerini temizleyici etkisi oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyon ve kronik halsizliğe iyi gelir.

SU DENGESİ İÇİN MAYDANOZ ÖNEMLİ

C vitamini etkisi yüksek olan maydanoz, böbrekleri temizleyip çalıştırır. Özellikle böbrek hastalıklarında su durumu ve dengelenmesinde vücuda yardımcı olur.

SOMON TEDAVİ EDİCİ BİR ROLE SAHİP

Omega 3 içeriği yüksek balık grupları, böbrek hastalıklarında toparlayıcı ve tedavi edici role sahiptir. Hasta olmadan önce de hastalıktan koruyucu ve böbreğin rahat bir şekilde tüm fonksiyonları gerçekleştirmesi için gerekli olan tüm mineralleri içerir. Çinko ve demir içerikleri böbreklerin çalışması ve hastalıkların seyrinin olumlu yönde değişmesi konusunda yardımcı olur.

SAVAŞÇI MÜRDÜM ERİĞİ

Vücutta demir emilimine yardımcı olan mürdüm eriği, A-B-C vitaminleri açısından zengindir. Böbrek başta olmak üzere, kalp ve kolesterol hastalıklarına da iyi gelir.

BAL KABAĞI TAŞTAN KORUR

Bal kabağı özellikle böbrek taşı sorunlarına karşı etkili bir besindir. Balkabağı içerisinde yer alan kalsiyum, böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.

KIRMIZI ELMA YİYİN

Özellikle kırmızı elma, böbrek hastalıklarının tedavisine destek verdiği gibi koruyucu bir kalkan görevi de üstlenir. Böbreği temizler, süzme işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olur. Günde orta boy bir elma böbrek sağlığı için önemlidir.

YEMEK ARASINDA YOĞURT

Kalsiyum ve D vitamini içeriği ile yoğurt, böbrek sağlığında önemli besinlerden biridir. Özellikle yemek aralarında tüketilen yoğurdun böbrek sistemini düzenleyici ve çalışmasına yardımcı etkisi mevcuttur. Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.

HANGİ TESTLER YAPTIRILMALI?

Tansiyon yüksekliği kronik böbrek hastalığının en sık ve erken belirtilerinden birisi olduğundan, kan basıncımızı düzenli olarak ölçtürmeliyiz. Bunun dışında basit bir idrar tetkiki ve kanda kreatinin ölçümü böbrek hastası olup olmadığımızın büyük oranda belirlenmesini sağlayacaktır.

TUZU AZALTIP KİLO VERİN

Sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak böbrek hastalığından büyük oranda korunmamızı sağlar. Buna göre; düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve ideal kilomuzu korumalı, tuzu azaltmalı, yeterli sıvı almalı, ağrı kesici ilaçlardan kaçınmalı, kan basıncımızı ve 40 yaşından sonra da kan şekerimizi düzenli ölçtürmeliyiz. Eğer şeker, tansiyon, kalp-damar hastalığımız veya ailede böbrek hastası varsa, kilomuz fazla veya yaşımız 60'dan büyük ise böbreklerimizi yılda en az bir kere kontrol ettirmeliyiz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
O borçlara af yoldaÖnceki Haber

O borçlara af yolda

Işıltılı bir cilt için adaçayı tüketinSonraki Haber

Işıltılı bir cilt için adaçayı tüketin

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar