CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, hasat döneminin üzerinden 40 günden fazla zaman geçtiği halde badem alım fiyatının belirsiz kaldığını kaydeden Sarıbal, “Badem üreticisi tüccarın insafına terk edilmiş durumda. Tarım Kredi Kooperatifi piyasaya müdahale ederek, çiftçinin maliyetlerini de hesaba katarak bir fiyat açıklamalı. Bu da en az kabuklu badem için kilo başına 16,5 lira olmalıdır” dedi.
CHP Genel Başkanı Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı Sarıbal, Meclis’te yaptığı basın toplantısında Adıyamanlı badem üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. Adıyaman’ın badem üretiminde ülke birincisi olduğunu anımsatan Sarıbal, bu yıl 18 bin ton badem rekoltesi beklendiğini söyledi. Sarıbal, badem fiyatlarının belirsizliğini üreticiyi çaresizliğe ittiğini, tüccara ürünü maliyetinin altında satmaya zorladığını ifade ederek “Adıyaman’ın iki temel ürünü var biri tütün, biri badem. Adıyamanlı üreticiler ‘tütüne darbe yapıldı şimdi de bademe darbe yapılıyor’ diyorlar” diye konuştu.
Ülkemizin ciddi bir badem ithalatçısı olduğunu kaydeden Sarıbal, şunları söyledi:
Para üretici yerine ithalata veriliyor
“Ülkemizde geçen yıl 160 bin ton badem üretildi ama 30 bin ton badem de ithal edildi. AKP döneminde 290 bin ton badem ithal edilerek karşılığında 1,3 milyar dolar para ödendi. Geçen yıl ithal edilen 30 bin ton bademe karşılık 121 milyon dolar ödendi. Para var ama bu çiftçiye verilmek yerine ithalata veriliyor.
Adıyamanlı üreticiler Tarım Kredi Kooperatifinin alım fiyatı açıklamasını bekliyor. Tarım Kredi alım fiyatı açıklamadığı takdirde tüccarlar istediği gibi fiyat belirliyor. Çiftçi zararına ürünü elden çıkarmak zorunda kalıyor.
Üreticinin yanında olun
Üreticilerin talebi kabuklu badem için 16,5 lira, iç badem için ise 55 lira. İstenen aşırı bir fiyat değil. Geçimini sağlayacak bir fiyat talep ediyor. Bunun için de Tarım Kredi Kooperatifinin devreye girip Adıyaman’da badem alımına başlaması kabuklu badem için 16,5 lira, iç badem için 55 lira belirlemesi gerekiyor.
Bugün Adıyaman’ın yanında değilseniz, badem üreticisinin yanında değilseniz, ithalata önem veriyorsunuz demektir.”
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın