Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca ekonomik yatırımların desteklenmesi programı kapsamında verilen destekle Başkent Ankara’ya tarımsal ürün işleyen yeni tesisler kazandırılırken, bazı işletmeler daha modern tesislere kavuşuyor, bazı tesisler ise kapasitelerini artırıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca ekonomik yatırımların desteklenmesi programı kapsamında verilen destekle Başkent Ankara’ya tarımsal ürün işleyen yeni tesisler kazandırılırken, bazı işletmeler daha modern tesislere kavuşuyor, bazı tesisler ise kapasitelerini artırıyor.
Türk tarım sektörünün üretim sorununun olmadığının altını çizen Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, tarımsal ürünlere katma değer sağlayarak tüketiciye sunan işletmelerin az olduğunu vurgulayarak, “Bakanlığımız bu sorunu ortadan kaldırmak için 2006 yılında Ekonomik Yatımların Desteklenmesi Projesi’ni ortaya koydu. Ankara’da 8 yılda 103 işletme bu proje kapsamında destek aldı. Kimi işletmeler bu destekle sıfırdan kurulurken, kimi işletmeler üretim kapasitelerini artırdı, kimi işletmeler de ihracata başladı. Bu destekler ile kurulan işletme ve kapasite artırımlarıyla 1.432 kişiye yeni istihdam alanı açıldı. Bu proje kapsamında Ankara’nın tarımsal sanayisine 115 milyon TL yatırım yapılırken bunun 53 milyon TL’si Bakanlığımızca karşılandı” dedi.
Geçen yıl 19 işletmenin bu destekten faydalanmaya hak kazandığını belirten İl Müdürü Temel, 16 işletmenin faaliyetlere başladığını, 3 işletmenin ise tüm hazırlıklarını tamamlayarak faaliyete geçmek için ruhsat ve izin işlemlerinin tamamlanmasını beklediklerini kaydederek, geçen yıl 14,5 milyon TL’lik yatırım karşılığında 6,5 milyon hibe verdiklerini söyledi.
Destek alan 19 işletmenin faaliyet alanları hakkında da bilgiler veren Temel, “Destek alan işletmeler arasında Ankara’nın tarımsal üretiminde önemli paya sahip olduğu kuru soğan, havuç, vişne ve hububat gibi ürünlerin işlenmesi ve depolanmasına yönelik işletmelerin yanı sıra, yem ve tohumculuk sektöründe de destek alan işletmelerimiz var. Özellikle bir firmamız aldığı destekle ihracat yapacak düzeye gelerek, Ankara’nın lezzetli havuçlarını Ruslara tanıtacak. Vişne üretiminin yoğun olduğu Çubuk bölgesinin bir meyve depolama tesisine ihtiyacı vardı. Bu desteklerle Çubuk, ihtiyaç duyduğu meyve işleme ve depolama tesisine de kavuşmuş oldu” ifadesini kullandı.
Tıbbi aromatik bitkiler, yumurta, et ve bal sektöründe faaliyet gösteren işletmelere kapasitelerinde önemli artışlar meydana getirecek destekler verildiğini ve bu yıl verilen desteklerle 458 kişiye de istihdam sağlandığını kaydeden Temel, önemsedikleri bir desteğin de alternatif güneş enerjisi projesi olduğunu vurgulayarak, Polatlı’dabir işletmeye,ihtiyacı olan elektrik enerjisini güneşten üretmesi için destek verdiklerini kaydetti.
Türkiye’de tarımsal gelişmenin artarak devam etmesi, tarımsal alanda faaliyet gösteren üretici ve işletmelerin büyüyerek güçlenmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çok çeşitli ve önemli destekler sağladığını belirten İl Müdürü Temel, bu destekler ile tarım sektörünün rekabet gücünün artacağını, sektörde faaliyet gösteren çiftçi ve işletmelerin daha fazla gelir elde edeceğini, aynı zamanda da titizlikle yürütülen gıda güvenliğinin sağlanması konusuna katkı sağlayacağını sözlerine ekleyerek, 2015 yılında da 43 yatırımcının sözleşme imzalamaya hak kazandığı müjdesini verdi.
Yorum Yazın