Şekerbank

Bakan Pakdemirli: ‘Uluslararası Uzay İstasyonu’ İle Bir İlki Gerçekleştirdik; Kendi Ekipmanımızla Gerçekleşen İlk Görüşme!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, uzaya gönderilmiş en büyük uzay aracı olan ‘Uluslararası Uzay İstasyonu’ ile amatör telsiz görüşmesi gerçekleştirdi. Astronot Victor Glover ile görüşmeye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve öğrenciler de tanıklık etti.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, uzaya gönderilmiş en büyük uzay aracı olan ‘Uluslararası Uzay İstasyonu’ ile amatör telsiz görüşmesi gerçekleştirdi. Astronot Victor Glover ile görüşmeye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve öğrenciler de tanıklık etti.

Kendisi de bir Amatör Telsizci olan Bakan Pakdemirli, görüşmenin, uzay istasyonu ülkemiz üzerinden geçerken ‘kendi ekipmanımızla yaptığımız ilk görüşme’ olması açısından oldukça önemli olduğunu söyledi. “Gerçekleştireceğimiz telsiz görüşmesi; bu uzay istasyonu ülkemiz üzerinden geçerken, kendi kurduğumuz ekipmanlarla gerçekleşecek! Ve bu görüşme, ilk kez bir Kamu Kurumu tarafından organize edilmiş olacak! Bu bakımdan Bakanlık olarak heyecanlı ve mutluyuz!” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da astronotlar ile gerçekleştirilen görüşmenin heyecan ve mutluluk verici olduğunu belirtti; “Buradaki on beş öğrencimizin Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları ile yapacağı telsiz görüşmesi ülkemizde doğrudan bağlantı yöntemi ile gerçekleştirilen ilk görüşme olacak. Böyle özel bir ana şahitlik edeceğiz ve bundan da büyük bir mutluluk duyuyorum. Bugün dünyadan binlerce kilometre uzaklıktaki bir uzay istasyonu ile iletişime geçebilen öğrencilerimizin, bir gün oraya hatta daha uzaklara da gideceklerini de biliyoruz. Biz bu hayale sahibiz. Sizlerin hayalleri ve cesareti bizden elbette bizi aşmalı bizden daha ileri gitmelisiniz” dedi.

Ardından, Bakanlar Pakdemirli ve Selçuk ile öğrenciler, Astronot Victor Glover ile o görüşmeyi gerçekleştirdi. Astronot Glover, çocukların heyecan dolu sorularını da yanıtsız bırakmadı.

“Bugüne Kadar Uzaya 100’den Fazla Meteorolojik Uydu Fırlattık”

O tarihi görüşmenin ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Uzay teknolojilerinin, Bakanlığı için de oldukça özel ve önemli bir yere sahip olduğunu; özellikle meteoroloji alanında yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Pakdemirli; “Bugüne kadar uzaya 100’den fazla meteorolojik uydu fırlattık. Bu uydularla hem atmosfer ve hava tahmini yaptık, hem de tarım, turizm, iklim, enerji, orman yangını gibi birçok alanda da çok önemli veriler sağladık” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 7/24 anlayışıyla; tarım, havacılık, savunma, ulaştırma ve turizm gibi sektörlere, tahmin, uyarı ve veri hizmeti sağladığını da ifade eden Bakan Pakdemirli, son 2,5 yılda yapılan çalışmalardan örnekler verdi. “Anlık hava durumu bilgi ve tahminlerinin, daha hızlı sunulması için, ülke genelinde, tam 168 Meteoroloji Gözlem Sistemi kurduk. Böylece hava tahmin tutarlılığını yüzde 90’ların üzerine çıkardık. Antalya’da, dünyada sayılı havalimanlarında bulunan Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemini kurduk. “3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi”ne meteoroloji personelimizi dâhil ederek, Antarktika’da Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonunun kurulmasını sağladık. Yine bir başka güzel haber; yerli otomobilimiz TOGG’a meteorolojik verilerin entegrasyonu konusunda önemli bir çalışma başlattık” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bu tarihi günde bir işbirliğine de imza attılar.

“Bir Sıçrama Olacaksa, Bilgi ile Pratik ve Teorinin Birlikteliğiyle Olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolleri imzalandı.

Tarım-Orman sektörünün bilime ve bilgiye dayalı bir sektör olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, bir sıçrama olacaksa, bunun ancak bilgi ile pratik ve teorinin birlikteliğiyle olacağını ifade etti. Bu kapsamda eğitime, Ar-Ge çalışmalarına büyük önem ve destek verdiklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, bu yıl içerisinde hayata geçen Tarım-Orman Akademisi başta olmak üzere, yapılan çalışmalardan örnekler verdi. “İlk dersini benim verdiğim Tarım-Orman Akademimizde; bugüne kadar 70’ten fazla akademisyen ve uzman ders verdi. Uzman kadromuzca hazırlanan onlarca videoyu ve özellikle de interaktif dersleri sadece üreticilere değil, gençlerimizin, öğrencilerimizin ve tüm vatandaşlarımızın istifadesine sunduk. Ayrıca sistem içinde yer alan Dijital Tarım Kütüphanesinde de, merak edilen binlerce kitabı erişime açtık. Tarım bilimleri, araştırma ve uygulamaları için, üniversitelerimizle ortak çalışmalar yürütüyoruz. “Çocuklar Doğanın Dilini Öğreniyor” projesi kapsamında gençlerin doğa sevgisini artırmak adına ülke genelinde tabiat eğitimleri düzenliyoruz. Yine “Fidanlar Fidanlarla Büyüyor” projemizle; ilk ve ortaokulda okuyan 10 milyon öğrencimizin kendi adına bir fidan dikmesini sağladık. Lider Çocuk Tarım Kampı projemiz ile ilköğretim 4. Sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tarladan sofraya, gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla çeşitli etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.”

“Meteorolojik Okuryazarlığı Artıracağız”

Bakan Pakdemirli, İklim değişikliğinin de etkisiyle, meteorolojik bilginin öneminin daha da arttığını belirtti. Ancak Meteorolojik bilginin öğrenilmesi kadar, nasıl kullanılması gerektiği de önemli bir husus. Bakan Pakdemirli, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan son protokollerin detaylarını paylaştı; “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü” ile imzalanacak bu protokolle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarındaki öğrenci, öğretmen, kursiyer ve çalışanların meteoroloji, iklim ve hava olayları hakkında farkındalıklarının artırılmasını hedefliyoruz. Afet ve acil durumlar dışında da meteorolojik okuryazarlığın artırılması için oluşturulan “Mobil Gözlem ve Tahmin Merkezinin” (Meteoroloji Tırı) protokol kapsamında aktif olarak kullanılmasını planlıyoruz” dedi.

“Bilim Ve Sanat Merkezlerine Meteorolojik Gözlem Sistemleri Kuracağız”

Bir diğer işbirliği protokolü de; “Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü” ile imzalandı. Bakan Pakdemirli, “Bu protokol ile bilim ve sanat merkezlerine meteorolojik gözlem sistemleri kuracağız. Böylece özel yetenekli öğrencilerin hava olayları, iklim ve iklim değişikliği konuları ile ilgili bilgileri uygulamalı olarak öğrenmelerini, bu kapsamda proje çalışmaları yapmalarını sağlamış olacağız. Ayrıca bilim ve sanat merkezlerindeki öğrenci ve öğretmenlerin gelişimleri için teorik ve uygulamalı eğitimler verilmesini de planlıyoruz” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalya Tarım Müdürlüğü Sektörü DinlediÖnceki Haber

Antalya Tarım Müdürlüğü Sektörü Dinledi

Azerbaycan balıkçılıkla ilgili FAO-Türkiye Ortaklık Programı projesini resmi olarak onayladıSonraki Haber

Azerbaycan balıkçılıkla ilgili FAO-Türki...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar