Şekerbank

Bakan Eker, 'Tarımda elde ettiğimiz başarı doğru strateji, politika, bilgi ve teknoloji ile ilgili'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Eker, 'Tarımda elde ettiğimiz başarı doğru strateji, politika, bilgi ve teknoloji ile ilgili'
0

Vodafone Çiftçi Kulübü Yeni Dönem Tanıtım toplantısı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katılımlarıyla Korkuteli ilçesi Küçükköy mahallesinde gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Antalya Valisi Muammer Türker, Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu,  Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt ile Küçükköy halkı katıldı.

Türkiye'nin tarımda kaydettiği başarının büyüklüğüne işaret eden Bakan Eker bu başarının arkasında doğru strateji ve politikaların uygulanması ile bilgi ve teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çekti.

Tarım sektörünün giderek daha çok bilgi ve teknolojinin kullanıldığı bir sektör haline geldiğini kaydeden Bakan Eker, "Bundan sonra bilgi ve iletişim teknolojilerinin daha iyi kullanıldığı bir sektör haline dönüşecek. Vodafone olarak bu alanda projeler üretilmesini, çiftçilere bu teknolojilere nasıl katkı sağlayabiliriz bunun üzerinde çalışması noktasında telkinde bulundum. Bunun üzerine bir proje hazırladıklarını ve çiftçi kulübünü hayata geçireceklerini ifade ettiler. Biz de bu uygulamaya açık olduğumuzu söyledik. Ve bu proje 2009 yılında faaliyete başladı" dedi.

Dünya bizim projemizi örnek aldı, demek ki vizyonumuz doğru

Vodafone'nun merkezi Londra'da bulunan uluslararası bir şirket olduğunu aktaran Bakan Eker, vodafonun bu proje ile ödül aldığını ve şu anda 5 ülkede uygulandığını belirtti. Bakan Eker şöyle devam etti; "Bu bizim için önemli. Hem tarımın geleceğini daha iyi tasavvur edebiliyoruz. İkincisi bilgi teknolojilerini daha iyi kullanmaya imkan tanımış oluyoruz. Demek ki vizyonumuz doğru ve başarılı insanlar eliyle de bu başarılı sonuçlar üretiyor ve dünya örnek almaya başladı. Dünya, Türkiye'ye ait olan bu tasavvuru benimsedi ve 5 ülkeye yayıldı".

Türkiye'nin 32.5 milyon tarım parseli var, hepsine kimlik numarası verdik

Tarım sektörünü biz bu vizyoner anlayışla ele aldıklarını kaydeden ve hayata geçirdikleri bazı önemli projeler hakkında bilgi veren Bakan Eker, "Tarıma ayrılan desteklemeleri 5 kattan daha fazla arttırdık. 1 milyar 800 bin lira iken şu anda 10 milyar lira çiftçiye nakit karşılıksız hibe destek ödeme yapıyoruz. Yılın ilk 7 ayında bu paranın 7.5 milyarını hibe destek olarak ödedik. İkincisi bilgi ve teknolojiyi daha fazla kullanıyoruz. Verimliliği arttırdık. Bizim şu anda TARSEY diye bu sene başlayan bir projemiz var.40' ın üzerinde veri tabanını birleştirdik ve çiftçiye bunlar üzerinden bilgi veriliyor. Bir çok teknolojiyi başlattık. Tarım havzalarını bir model üzerinde bir araya getirdik. Hangi havzada hangi ürün hangi verimlilikte üretilmekte bunu biliyoruz. Türkiye'nin hangi ili, hangi ilçesinde, hangi köyünde, hangi ürün ne düzeyde yetiştirilebilir bunu biliyoruz. Bir diğeri arazi parsel tanımlama sistemini 2012 yılında kurduk. Türkiye'nin 32.5 milyon tarım parseli var. Üzerinde tarım yapılan arazi. Bunun her birinin bütün özelliklerini biz biliyoruz. Her birine bir kimlik numarası verdik. Bundan sonraki safhada o parsel ile ilgi yapılacak işlemlerde bu numaradan gereken bilgiler temin edilecek. İlaç ve gübre de dahil olmak üzere bundan sonra o parsel numarası üzerinden bilgi alınacak. Tarım envanteri takip sistemini kurduk. Vodafone bizim burada partnerimiz. Burada 10 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekimimiz köylerde üretim ile ilgili her türlü veriyi anlık olarak tablet bilgisayarlarına kaydedip merkeze göndermekte. Anlık olarak bu envanter değişimini takip ediyoruz. Yani bununla şunu yapıyoruz. Hangi ayda ne kadar arpa buğday hasat edeceğiz. Önümüzdeki yıl ne kadar kurbanlığımız olacak. Tüm tarımsal bilgileri ediniyoruz" diye konuştu

Vodafone ile 3G teknolojisi ile ilgili bir anlaşma yaptıklarını kaydeden Bakan Eker tören alanında yer alan istasyon ile ilgili bilgi verdi. Bakan Eker şunları söyledi, "Burada ölçüm yapılmakta. Bu istasyon konuşabilmekte, duyabilmekte, kayıt yapmakta. Bu şekilde 400 tane istasyon kurduk. Bunların sayısını bin 200 e çıkaracağız. Tüm veriler buraya girmekte.İşte bunların tamamı bilgi ve teknoloji işi".

Tarımda elde ettiğimiz başarı strateji, bilgi ve teknoloji kullanımı ile ilgili

Verimi ve verimliliği de modern teknolojiyi en iyi bilen illerden birinin Antalya olduğuna işaret eden Bakan Eker, "Antalya hem tarihi varlıkları hem tarımsal varlıkları hem de turistik varlıkları ile Türkiye'nin en güzel, en muhteşem yörelerinden birisi. Biz bütün tarımda yaptığımız bu değişikliklerle Türkiye'yi önemli düzeye getirdik. Bu Türk çiftçisinin de başarısıdır. On sene önce bu stratejiyi uygulamaya başladığımızda Türkiye'nin üretebildiği tarımsal hasıla 23 milyar dolardı.Bununla Türkiye dünyanın 12.si, Avrupa'nın 4.büyük ülkesiydi.Son 8-9 yıldır Türkiye aynı araziden 60 milyar dolar tarım hasılası elde etmekte.Bunun Türk üreticisi yapıyor.Artık dünya sıralamamız 7., Avrupa sıralamamız ise birinci.Fransa Almanya, İspanya ve İtalya'nın önüne geçmiş durumdayız. Bu birincilik pozisyonunu da 8-9 yıldır muhafaza etmekte. Bu tabi bir strateji, politika, teknoloji, bilgi ve tarım politikalarının doğru kullanılması ile ilgili bir husus" diye konuştu.

Tarım artık endüstri haline geldi

Türkiye'nin 4 milyar dolarlık tarım ihracatını 18 milyar dolara çıkardıklarını belirten Bakan Eker,  "Tarım artık endüstri haline geldi. Türkiye artık seralarda ihtiyaç duyulan sebze hibrit tohumunu kendi karşılıyor. On sene önce böyle değildi. Sadece yüzde 10'unu karşılıyorduk. Dünyaya sattığımız tohum miktarı aldığımızdan daha fazla. 200 milyar dolar üzerinde tohum ihracatı yapıyoruz. Tarım endüstrisi gelişti gelişiyor. Dünyanın gerçekten gözde tarım ülkesi haline geldi. Bu Türkiye'nin yetiştiricilerinin başarısıdır. Bu başarının en önemli aktörü onlardır. Ama Tarım Bakanlığı çalışanlarının da hakkını yememek lazım. Onlar da sahada çalıştılar. Onlara da şükran borçluyum" dedi.

Türkiye'nin tarımsal ürün hasılasında ve ihracatında en önde gelen illerinden birinin Antalya olduğuna işaret eden Antalya Valisi Muammer Türker, bu tür teknolojik uygulamaların üretim ve pazarlamada hizmet sunacağını belirtti. Türkiye'nin tarım arazileri bakımından sahip olduğu potansiyelin büyüklüğüne dikkat çeken Vali Türker, bu potansiyelin en üst düzeyde kullanılabilmesi için örgütlenmenin gereği gibi yapılması ve teknolojinin etkin biçimde kullanımı ile biyolojik ve organik olandan fedakarlık etmeden üretim yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Vodafone Çifti Eğitim Tırı ile Türkiye'de 250 bin kilometre yol kat ettiklerini kaydeden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, üreticilerimize doğru bilgiyi doğru anda aktararak verimliliklerini ve kazançlarını arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Dünyanın 5 ülkesinde çiftçi kulübü uygulamasının hayata geçirildiğini belirten Öğüt, çiftçi kulübüne 1 milyon 300 bin kişinin üye olduğunu aktardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, konuşmaların ardından toplu resim çekildi. Resim sonrası toplu olarak iftar yemeği yiyen Bakan Eker, yemek sonrası çiftçilerin sorularını ve yazılı dilekçeleri aldı. Vodafone Çifçti Kulübünün ilçedeki en eski üyelerine tablet hediye eden Bakan Eker ve beraberindekiler daha sonra 52 yaşında vefat eden Murat Mermer'in evine giderek taziye çadırını ziyaret edip başsağlığı diledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şiran’da çiftçilere fidan dağıtıldıÖnceki Haber

Şiran’da çiftçilere fidan dağıtıldı

Göletlerimiz Balıklarla CanlanıyorSonraki Haber

Göletlerimiz Balıklarla Canlanıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar