Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Milli Tarım Projesi" toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Ziraat Odaları Birliği başkanı Şemsi Bayraktar, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama, sivil toplum kuruluşları, bakanlık personelleri ve çiftçiler katıldı.
Açılış tanıtım videosunun gösterimi ile başladı. Gösterimden sonra konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik bugüne kadar yapılan ve Milli Tarım Projesi ile yapılacakları anlattı.
Konuşmasın Bakan Çelik, ilk olarak sektörün temsilcileri ile bölgesel ortak akıl toplantısı yaparak tarımın fotoğrafını çektiklerini ifade etti. Gelecekte nüfusun artmasından dolayı gıda ihtiyacının artacağından dolayı üretimin en az %60 artırılması gerektiğini ifade etti.
Ülkemizde tarımsal hasılanın 150 milyar dolar, tarımsal ihracatın 2023 de 40 milyar dolar hedefe ulaşmaya çalışacaklarını söyledi. Tarımsal üretimde Türkiye 941 havzaya ayrıldığını belirten Bakan Çelik çiftçinin en iyi verimle emeğinin karşılığını alması gerektiğini söyledi.
Lisanslı depoculukta hedefin 3,5 milyonluk depolamaya geçileceğini ve burada çiftçinin depolama yaparak istediği zaman ürünün piyasaya sürerek fiyatını koruyacağını belirtti.
Arazi toplulaştırmada 7 milyon hektar arazinin 2023 e kadar toplulaştırılacağını ifade ederek toplulaştırma ve sulama işinin tek elden yürütüleceğini söyledi
SEBZE VE MEYVE TOHUMUNA 10 KAT DESTEK
Bakan çelik sebze ve meyve tohum üretiminde 10 kat destek vereceklerini ifade etti. Bundan sonra kendi tohumumuzu üreteceğiz diyerek ithal tohumun önüne geçileceğin i fade etti.
ORGANİK GÜBRE SÜREÇİ BAŞLIYOR
Bakan Çelik üretimde artık organik gübre kullanımına geçileceğini ifade etti. Her havzada kullanılacak gübre programının belli olduğunu ifade etti.
Mazot ile ilgili olarak yarsı devletten yarısı sizden diyerek 2017 yılında uygulanmaya konulacağını ifade etti.
Her işletmeye bir Ziraat Mühendisi veya Veteriner Hekim atandığını belirten Bakan Çelik artık bakanlık olarak sahada olacağız dedi.
Hayvancılık konusuna da değinen Bakan Çelik et ihtiyacının karşılanmadığının bu yüzde buzağı ölümlerinin önüne geçmek için buzağı teşviklerinin artırıldığı ve bu konu da eğitimler verileceğini belirtti. Ayrıca damızlık düve üretimi ile yerli hayvan sayısını artırarak hayvan sayısının yükseltilerek ithal hayvancılığın önünü geçileceğini söyledi.
Süt konusunda Et ve Süt kurumunun regülasyon görevinin devam edeceğini ifade etti
KANATLI SEKTÖRÜNE MÜJDE
Kanatlı sektöründe etçil anaç tavuk ihtiyacının yurt dışından sağlandığını belirterek bunun artık 2017 yılında yerli anaç tavuğu üretilerek piyasaya girileceğini ifade etti.
Yorum Yazın