Şekerbank

Baharatçılar dünya ile rekabet için destek istiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Baharatçılar dünya ile rekabet için destek istiyor

Türkiye’de kimyon, susam, rezene, anason başta olmak üzere baharatların destek kapsamında olmaması dünya ile rekabetçiliklerini olumsuz etkiliyor, rekabet edemeyen baharat üreticileri sektörden çıkıyor.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın baharat üretimini destekleme programı kapsamına almasını talep etti. Hemsi, “Türkiye baharat üretimini destekleme kapsamına alırsa hem üretim artar, hem de rekabetçiliğimiz artar bu sayede baharat ihracatımız da yükselişe geçer” diye konuştu.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Hemsi, son 6-7 yıllık süreçte Türkiye’nin kimyon üretiminin 15 bin ton’dan 5 bin ton seviyelerine, anason üretiminin 10 bin tondan, 6 bin tona, susam üretiminin ise 20 bin tondan 15 bin tona gerilediğini kaydetti.

Kimyon, anason, rezene ve susamın yıllık ürün olduğuna dikkati çeken Hemsi, “Bu ürünlerde kilogram başına 1 TL destekleme verildiği takdirde ilk aşamada üretim artar, sonrasında ise Türkiye, dünyadaki rakipleri ile fiyat rekabeti yapabilir noktaya gelir ve ihracatımız artar. 2011 yılında bu dört üründe 40 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımız 32 milyon dolar seviyelerine geriledi. Destekleme ile 50 milyon dolara ulaşırız” şeklinde konuştu.

Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatının yolu açıldı

Geçtiğimiz süreçte Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatında bir tıkanıklık yaşandığını anlatan Hemsi, Ekonomi Bakanlığı ve diğer kurumlarla ortak yürüttükleri çalışmalar sonucunda sorunun aşıldığını Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatının yolunun açıldığını dile getirdi. Hemsi, Dahilde İşleme Rejimi ile ilgili sektörde yaşanan sorunların çözümü için de çaba gösterdiklerini söyledi.

Tarım ürünleri üretiminde ilaç kalıntısı sorunu yaşadıklarını da ifade eden Hemsi şöyle devam etti: “İlaç kalıntısı sorununu aşmak için üreticilerimizin daha duyarlı olması gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da eğitim ve denetimlerini bu yöne yoğunlaştırması şart.”

2016 yılının Dünya Bakliyat Yılı ilan edildiğini de hatırlatan Hemsi, “Türkiye’nin önemli ihraç kalemi olan bakliyatta artık ithalatçı konumuna geldik. Bakliyat üretiminin artması ve tekrar ihracatçı pozisyonuna gelmemiz için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üretimi arttıracak tedbirleri alması gerekir” diyerek sözlerine son verdi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Genel Kurulu’nda 2016 yılı bütçesi ve iş programı kabul edildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ABD pamuğuna getirilen vergi maliyetleri artıracakÖnceki Haber

ABD pamuğuna getirilen vergi maliyetleri...

Türk zeytin ve zeytinyağı Kanada yolcusuSonraki Haber

Türk zeytin ve zeytinyağı Kanada yolcusu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar