Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği pamuğa gümrük vergisi getirmesiyle hammadde fiyatlarını yüzde 2-3 civarında artırması bekleniyor.
Türkiye’nin ABD menşeli ithal pamuğa damping nedeniyle yüzde üç oranında gümrük vergisi getirmesinin ardından ABD’li pamuk üreticileri ve tüccarları temsil eden Ulusal Pamuk Kurulu (NCC) karar ile mücadele edeceğini açıkladı.
Resmi Gazete’de Pazar günü yayımlanan tebliğe göre, dampingli ithalat nedeniyle kesin önlem kararı alınarak ABD menşeli pamuğa sigorta ve navlun dahil fiyatı (CIF) üzerinden yüzde üç gümrük vergisi getirildi.
Damping soruşturmasını 2014′ten bu yana yürüten Ekonomi Bakanlığı’nın Şubat ayında ABD’den pamuk ithalatının yerel üretime zarar verdiğini tespit etmesinin ardından koruma önlemi getirileceği tahmin ediliyordu.
NCC tarafından yapılan açıklamada, “Gümrük vergisi getirilmesine karşı çıkmaya devam edeceğiz ve kararın geri alınması için DTÖ mekanizmaları ve Türk hukuk sistemi dahil olmak üzere hangi yolları kullanabileceğimizi araştıracağız” denildi.
ABD’li üreticilerin verdiği bilgiye göre, Türkiye yılda 1.5-2 milyon balya (340,000-454,000 ton) ile ABD pamuğunun ikinci büyük müşterisi konumunda bulunuyor.
ABD menşeli pamuğa getirilen yüzde üç ek vergi, tebliğde yer alan Türkiye’nin uygulayabileceği azami vergiyi gösteren damping marjlarının altında kaldı.
Tebliğde ABD’den pamuk ithalatının büyük bölümünü gerçekleştiren Cargill için yüzde 3.16, LDC için yüzde 7.91, Noble için yüzde 5.89, Staple için yüzde 5.84, diğer firmalar için yüzde 5.83 (CIF) oranında damping marjı tespit edildi.
Tebliğde, “Soruşturma konusu ürün tekstil sektörünün önemli bir hammaddesi niteliğinde stratejik bir üründür. Bu kapsamda… zararı ortadan kaldıracak daha az oranlı bir önlem uygulanmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir” denildi.
Azami seviyelerin altında gümrük vergisi getirilmesi bazı ABD’li pamuk tüccarlarının rahatlatırken, tüccarlar Türkiye’ye ihracatın yavaşlayacağını ancak tümüyle durmayacağını tahmin ediyorlar.
NCC yönetim kurulu üyelerinden Eastern Trading şirketinin ortağı Jordan Lea, “İşler için pek iyi değil, ama daha kötü de olabilirdi” dedi.
FİYATLAR YÜZDE 2-3 ARTAR
İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, “Tekstil üreticilerinin hammadde maliyetlerini yüzde 2-3 oranında artıracak bir karar, ihracatçıların fiyat rekabet avantajını da bir miktar etkileyecektir. ABD pamuğu üretimde özellikleri olan bir pamuk, vazgeçilecek bir ürün değil, sektör bu maliyeti kaldırmak zorunda” dedi.
ABD’nin Türk tekstil sektörü için bir numaralı pamuk kaynağı olduğunu belirten Gülle, “Devletin uygun gördüğü bir konuya artık maliyet gözüyle bakmıyoruz. Ama buradan çıkarılacak ders şu olmalı. ABD gibi gelişmiş bir ülke pamuğa hâlâ destek verip ürettiriyor, biz ise üretimden vazgeçiyoruz. Pamuk üretiminin desteklenerek eskisi gibi yılda 1 milyon ton seviyesine çıkarılması gerekiyor” dedi.
Yorum Yazın