Denizli'nin Çal ilçesinde iki girişimcinin başlattığı projeyle badem ithalatının önüne geçileceği belirtildi.
Üzüm üretimiyle öne çıkan Çal'da, iş adamları Bülent Akşit ve Gökhan Tosun'un ortaklığıyla başlatılan badem üretim projesi kapsamında, 15 bin dönüm arazi üzerinde hazırlık ve ağaç dikim çalışması devam ediyor.
Hançalar Mahallesi yakınlarında devam eden çalışmada şimdiye kadar 600 dönümlük arazide ağaç dikim işlemi tamamlandı. 2017 yılı itibarıyla 1,5 milyon ağacın dikileceği dev plantasyonda ilk ürünün 2020 yılında alınacağı, tam kapasiteye ulaşıldığında 22 bin ton üretimin beklendiği ifade edildi.
Bülent Akşit yaptığı açıklamada, Türkiye'nin badem üretimi için çok uygun arazilere sahip olduğunu, dünyada talebi artan ve değerli bir tarım ürünü olan bademin Denizli'nin verimli ovalarında yetiştirilmesi için ilk adımı attıklarını ifade etti.
Arazi hazırlama ve dikim işlemleri devam eden yatırımla dönüm başına 1,5 ton üretim beklendiğini, proje tam kapasiteye ulaştığında işleme tesislerinin de devreye alınacağını anlatan Akşit, şu bilgileri verdi:
"Türkiye'nin en büyük badem bahçesini burada kuracağız. Dönüme 100 badem ağacı dikeceğiz. Ağaç başı ortalama 15 kilogram ürün almayı planlıyoruz. Ağaçlar olgunlaştığında yıllık 22 bin tonluk üretim bekliyoruz. Ağaçlar iki yıl içinde dikilmiş olacak, ilk hedefimiz ithalatın önünü kesmek. Burada mevsimine göre 100 kişi çalıştırmayı düşünüyoruz. Biz buraya işleme tesisleriyle beraber 75 milyon lira harcama yaptık. Bu projenin ülkemizde ilk olduğunu biliyorum. Türkiye'nin badem açığını karşılayabilirsek yurtdışına da ihracat yapacağız. Fakat önceliğimiz yurtiçi piyasası."
FIRSAT BÜYÜK
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yatırımın Türkiye'nin badem ithalatını önemli ölçüde azaltacağına işaret etti.
Tüketimi hızla artan bademde son yıllarda girişimcilerin devlet desteklerini de kullanarak yeni üretim projelerine adım attığına işaret eden Bayraktar, bademde bir dekardan elde edilen gelirin 2-3 katına kadar ulaşmasının da cazip bir fırsat olarak algılandığını dile getirdi.
Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil ise yatırımın ilçenin kaderini değiştirecek nitelikte olduğuna dikkati çekti.
Badem plantasyonunun ilçenin sulu tarımdan uzak kıraç alanlarında hayata geçirileceğini aktaran Çil, Çal'ın bademiyle ünlü bir yer haline geleceğini kaydetti.
TÜİK rakamlarına göre, 2014 yılında 270 bin dekar alanda 73 bin ton badem üretimi yapılıyor. Üretimin iç talebi karşılayamaması nedeniyle aynı yıl 74 milyon dolar bedelle 13 bin 580 ton badem ithal edilmişti. Yatırımla planlanan 22 bin tonluk üretime ulaşılması halinde badem açığının önemli ölçüde kapanacağı tahmin ediliyor.
Yorum Yazın