Türkiye'nin en önemli yağ bitkilerinden olan ayçiçeği, elektrik üretimine de katkıda bulunacak.
Kırklareli'de kurulacak biyokütleye dayalı elektrik üretim santralinde odun ve ayçiçek sapları yakılarak elektrik üretilecek.
Zeus Enerji, Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 12 megavat kurulu gücünde biyo kütleden elektrik enerjisi üretim santrali kuracak.
Proje için hazırlanan tanıtım dosyasına göre, tesiste hammadde olarak kullanılması ve yakılarak enerji elde edilmesi planlanan toplam biyokütle miktarı yıllık yaklaşık 100 bin tonu buluyor. Bu kaynağın 91 bin tonluk kısmı orman ürünlerinden, 9 bin tonluk kısmı ise ayçiçek sapından sağlanacak.
Tesiste, Kırklareli bölgesi ve çevre illerde orman ürünleri ve tarım ürünlerinin işlenmesinden ortaya çıkan biyokütle yakacak hammaddesi olarak kullanılacak.
Atıkların yataklı reaktörde yakılmasıyla elde edilecek buharın, buhar tribününden geçirilmesiye elektrik enerjisi üretilecek. Elde edilecek elektrik enerjisi, Kırklareli OSB şebekesine verilecek.
Projeyle şimdiye kadar değerlendirilmemiş, biyokütle olarak tanımlanan orman artıkları ve tarımsal nitelikli artıklar, elektrik enerjisine çevrilecek ve enerji piyasasına katma değer sağlanacak.
Bölgedeki orman yoğunluğunun fazla olması, orman ürünlerinin işlenmesinden kaynaklanan biyokütle atıklarının fazlalığı ve mevcut sistemde değerlendirilmemesi bu bölgenin proje alanı olarak belirlenmesinde etkin rol oynadı.
Proje kapsamında, inşaat aşamasında 15, işletme aşamasında ise 45 kişinin çalıştırılması planlanıyor.
Yorum Yazın