Aronyalar İlk Meyvelerini Verdi
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen "Uzaklarda Arama Aronya Meyvesi Yalovada" projesi ile İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından desteklenen "Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi" projesi kapsamında projelerin gerçekleştirildiği aronya yetiştiricilerine Çiftlikköy ve Altınova köylerindeki Aronya bahçeleri gezdirildi.
Aronya Yetiştiriciliği hakkındaki bilgilerini artırmak ve Aronya Bahçelerini yerinde görmelerini sağlamak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen teknik geziye İl Müdürü Suat Parıldar, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Osman Halis Özen, Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden aronya konu uzmanı Sevgi Poyraz, teknik personeller ve aronya yetiştiricileri katıldı.
Altınova ilçesine bağlı Karadere ve İlyasköy ile Çiftlikköy ilçesine bağlı Elmalık köylerindeki aronya bahçelerine götürülen aronya yetiştiricilerine konu uzmanı eşliğinde teknik tavsiyeler ve bilgiler verildi.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün 2012 yılında başlattığı araştırmalar sonucunda 2 Aronya çeşidinin üreticilere tanıtılması ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Yalova’da 2017-2018-2019 yıllarında Bakanlığın Kadın Çiftçiler Yeniliklerle Buluşuyor Programı ve İl Özel İdaresi Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında 23 çiftçiye toplam 41 dekar alanda aronya bahçeleri kuruldu. İl Müdürlüğünce bu alanların 20 dekarlık kısmında organik tarım çalışmaları başlatıldı. Bu yıl ikinci senesinde olan bahçelerden yaklaşık 500-600 kg ürün alınması hedefleniyor. Aronya fidanları önümüzdeki yıllarda tam verime geçtiğinde yıllık 1-1,5 ton civarında ürün alınacak.
Aronya meyvesi hem gıda hem de eczacılık sanayiinde kullanılmakta olup taze ve kuru meyve olarak da değerlendiriliyor. Meyve suyu, çay, sos, reçel, dondurma gibi farklı şekillerde de işlenebiliyor. Ayrıca potansiyel sağlık yararları araştırılmış çok yüksek miktarda antosiyanin ve flavanoidler içerdiği tespit edilmiş. İçerdiği bu kimyasalların kalp hastalıkları ve kanseri önleme potansiyeli olduğu belirtiliyor. Antosiyanin miktarı 100 gr meyvede Çilekte 30mg, Böğürtlende 160mg, Maviyemişde 165mg ve de Mürverde 519 mg iken bu oran Aronya meyvesinin 100 gr.daki Antosiyanin miktarı 800 mg. Bu nedenle hastalıkların tedavisinde kullanılıyor, pazarda yüksek talep görüyor. Aronya bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmanın direncini artırıyor. Beyin ve sinir sistemini besliyor. Ve yaşlanmaya karşı mücadele için yüksek antioksidan kapasitesine sahip bir meyve.
Yorum Yazın