Arıcılığı geliştirme projesi kapsamında Artvin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce alımı yapılan % 50 hibe destekli plastik polen tuzaklı taban altlığı Arhavi ilçesinde düzenlenen tören ile çiftçilere dağıtıldı.
Törene Artvin Vali Yardımcısı Önder Coşğun, Arhavi Kaymakamı Şeref Aydın, İl Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Cavunt, Tarım Kredi Bölge Müdürü Ergin Çubukçu, Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necmi Yazıcı, bazı daire amirleri ve çiftçiler katılmıştır.
Arhavi İlçesinde yapılan polen tuzağı dağıtım töreninde açıklamalarda bulunan Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğİu ''İlimiz Ülke arıcılığı yönünde önemli bir yere sahiptir. Bunun en önemli etkenleri; sahip olduğu flora ve Kafkas Arı Irkı gen merkezi konumunda olmasıdır. Kafkas Arısı saf ırkını korumak ve gelişmesini sağlamak için Bakanlık olarak önlemler alınmıştır. İlimize dışardan sadece Ardahan İlinden arı girişine izin verilmektedir. Aynı şekilde arıcılarımızda yazlatmak için arılarını Ardahan İline getirebilmektedir. Böylelikle Kafkas arısını dolayası ile İl arıcılığını koruduğumuz gibi geliştirmeliyiz de. Bunu yapmak içinde değişik projeler hazırlayarak uygulamaya çalışmaktayız. En son hazırladığımız proje ile 2015 yılında arıcılarımıza 4.000 adet termal tabanlı polen tuzağı dağıtımı gerçekleştirdik. Böylelikle arıcılarımız bal satışı yanında polen satışlarına da başlamış oldular. Yaptığımız araştırmalarda gördüğümüz üzere bir kovandan yaklaşık olarak ortalama 5 kg polenden toplam 20.000 kg polen elde edilmiştir. 1 kg kilosu 50 TL den satılmak üzere toplam 1 Milyon TL gibi ciddi bir ek gelir arıcılarımıza sağlanmıştır. Ayrıca dağıtılan polen tuzakları sayesinde arı kovanlarında gözüken varroa zararlısının da görünme olasılığı düşmüştür. Arıcılarımızdan gelen yoğun talep doğrultusunda polen tuzaklarının yanı sıra güneş enerjili eloktrokşok çit sistemi ile ana arı dağıtımı yapmaktayız.
İl Müdürlüğümüze başvurusu olan Birlik üyesi 175 adet arıcımıza % 50 hibeli 5.900 adet polen tuzağı dağıtımı yaparak yılda ortalama 50.000 kg polen üretimi hedeflemekteyiz. Bunun maddi karşılığı da 3 Milyon TL'sını bulmaktadır.
Arıcıları en önemli sorunlarından biri olan yabani hayvan saldırılarına karşı önlem alınması istekleri doğrultusunda Birlik üyesi 196 adet Arıcımıza % 50 hibeli 300 adet güneş enerjili eloktrokşok çit sistemi dağıtıyoruz. 2015 yılında 30 adet dağıtmıştık.
İlimizin Kafkas Arısı Gen Merkezi konumunda olması, saf ırkın korunmasının devamı ve arı yenilemesi içinde tüm Birlik üyelerimize % 100 hibeli 1.000 adet damızlık ana arı dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Tüm bu faaliyetlerimizin toplam proje tutarı 300 Bin TLdir.
Tüm bu hizmetlerimizi İlimiz ve Ülkemiz Arıcılığına hayırlara vesile olmasını dilerim." dedi.
Yorum Yazın