Ülkemizde en erkenci karpuzu üretilen Adana'da, hasadı devam eden karpuzun, karpuz fiyatları, olgun karpuzun nasıl anlaşıldığı, karpuz alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve kabak aşılı karpuzların zararının olup olmadığı gibi soruların cevaplanması amacıyla Adana Karataş İlçesi Tuzla yöresinde, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet SÖĞÜT açıklamalarda bulundu.
Adana’nın Türkiye karpuz üretiminin % 20’sini karşıladığını belirten İl Müdürü Ahmet SÖĞÜT, Adana’da senenin ilk karpuz hasadının Karataş İlçesi Tuzla yöresine bağlı Kapı köyünde başladığını açıkladı ve hasadın halen devam ettiğini söyledi.
Son 10 yılda Türkiye karpuz üretiminin 3,7- 4,2 milyon ton arasında değişim gösterdiğini ifade eden SÖĞÜT, konuşmasına şöyle devam etti; “2015 yılı Türkiye üretimi yaklaşık 3.9 milyon ton olup, Adana üretimi ise 121.200 da alanda 781.716 ton olarak gerçekleşmiştir.
Adana’da dekara karpuz verimi de Türkiye ortalamasının % 50 üzerindedir. Bu yıl yaptığımız gözlemlerde örtüaltı üretimde dekara verim ortalama 4-6 ton civarında olmuştur. Açığa ekilen tarla karpuzlarında ise ortalama 6-10 ton arasında verim alınmaktadır. Adana, Türkiye karpuz üretiminin % 20’sini karşılamakta olup, en çok üretim 40.000 da alanda 275.000 ton ile Yüreğir ilçesinde beklenmektedir. Bu ilçemizi 32.000 da ekili alan ile Karataş, 17.680 da alanla Seyhan ve 10.300 da alanla Ceyhan ilçelerimiz takip etmektedir”.
Geçen sene Adana'da 15 Mayıs’ta başlayan hasadın, bu sene uygun hava koşulları ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık sebebiyle 2 Mayıs’ta Karataş İlçesine bağlı Bahçe köyünde seçme olarak başladığını belirten SÖĞÜT, “Adana’da daha çok erken üretim söz konusu olduğundan hasat Mayıs’tan Ağustos’a kadar devam etmektedir. Örtüaltı karpuzlarında yoğun olarak hasat 10-15 Mayıs tarihlerinde başlayıp 15 Haziran’a kadar devam eder. Açığa ekilen karpuzlarda ise hasat Haziran sonunda başlar, Temmuz-Ağustos aylarına kadar devam eder” dedi.
SÖĞÜT, Adana'da turfanda karpuzun ilk olarak Karataş ve Yumurtalık İlçesinde; tarla karpuzu olarak da Ceyhan, Seyhan ve Yüreğir İlçelerinde üretildiğini söyleyerek, “Şu an tarla başında fiyatı 1 ila 1,25 lira./kg.’dan satılan karpuz genellikle tüccarlara kabala usulü dekara 3 bin – 3,6 bin TL. karşılığında satılmaktadır” şeklinde konuştu.
SÖĞÜT, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da erken karpuz kırımını önlemek için Valiliğimizin oluları ile kurulan İl komisyonumuz tarafından hasat takipleri yapılmaktadır. Bunun yanında ilçelerimizde de kurulan komisyon marifetiyle her gün kontrole çıkılarak, olgunluk uygunsa kırma için izin verilmektedir” diyerek, üreticilere İl Müdürlüğü teknik personeli tarafından “hasadın olgunlaşmış karpuzlar seçilerek yapılması, olgunlaşmamış olanlar için hasat zamanının beklenmesi” yönünde eğitimler verildiğine, bu konudaki denetimlerin sürdürüldüğüne ve İlçe Müdürlükleri tarafından gerekli duyuruların yapıldığına dikkat çekti.
Erken hasat yaparak fazla para kazanmak amacıyla karpuzun ham olarak piyasaya sunulmasının büyük sıkıntı yarattığını vurgulayan Ahmet SÖĞÜT, “Bu nedenle ham karpuz kırımını engellemek için İl Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü teknik elemanlarının katılımıyla oluşturulan komisyon hafta sonu da dahil her gün kontroller yapmaktadır. Ham hasat edilen karpuzun imha edileceği tüm üreticilere ilan edilmiştir. Komisyon haricinde İlçe Müdürlüklerimiz teknik elemanları tarafından da hem tarlada hem de yol boyunca rutin kontroller yapılmaktadır” dedi.
Ayrıca İlimizde turfanda olarak karpuzların tamamına yakın bir kısmının aşılı kabak karpuz olarak üretildiğini ifade eden İl Müdürü, kabak aşılı karpuzların insan sağlığına bir zararının olmadığını da belirtti. Konuşmasının devamında “Geçmiş yıllarda rastgele anaç kullanılması nedeniyle karpuzların özelliği bozulmaya başlamış ve tüketiciler tarafından tat ve aroma ile ilgili şikayetler olmuştur. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından üreticilerle yapılan toplantılarda karpuzun özelliğini bozmayan anaçların kullanımının pazarlama safhası için önemli olduğu, fide kullanımında bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerektiği yönünde tavsiyede bulunulmuştur. Bunun üzerine son yıllarda daha uygun kabak anaçları kullanılmaya başlanmış ve karpuzun tadı ve aroması daha iyi hissedilmeye başlanmıştır” dedi.
Yorum Yazın