Şekerbank

Arı ekmeğinin faydaları saymakla bitmiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Arı ekmeğinin faydaları saymakla bitmiyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) AB Merkezi Ofisi Başkanı ve İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, arı ekmeğinin doğal vitamin ve mineral kaynağı olduğunu söyleyerek, " Zengin içeriğiyle, vitamin ve mineral eksikliklerinde vücuda ilave destek olarak kullanılabilir. Vücudun güçlendirilmesi ve fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olur" dedi.

İTÜ’de görev yapan Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, arı ekmeğinin çok faydalı olduğunu anlattı. Arı ekmeğinin normal bala göre oldukça yüksek fiyatlara sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Boyacıoğlu, bunun en büyük nedeni olarak ise arı ekmeğinin zor yapılmasını gösterdi. Arı ekmeğinin temel olarak; polen, bal ve arıların tükürük bezi salgılarından meydana geldiğini anlatan Prof. Dr. Boyacıoğlu, “Arılar tüm bileşenleri petek gözlerinde toplar ve bu karışımı balmumu ve bal ile kapatarak sağlamlaştırırlar. Bu toplanan ve korunan polenler petek gözünde arının enzimleri sayesinde laktik asit fermantasyonuna uğrar. Fermente polenler yeni bir ürüne dönüşür ve bu ürüne ‘Arı ekmeği' denir” dedi.

Arı ekmeğinin, polenden daha yüksek miktarda besin içeriğine ve zengin bir kimyasal kompozisyona sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Boyacıoğlu “Sindirilebilirliği polene kıyasla daha yüksektir. Arı ekmeğinin bileşenleri kısmen fermente olduğundan insan vücudu tarafından daha etkili bir şekilde absorbe edilebilmektedir. Arı ekmeği oldukça fazla miktarda peptit ve serbest aminoasit içerir. Zengin içeriğiyle, vitamin ve mineral eksikliklerinde vücuda ilave destek olarak kullanılabilir. Vücudun güçlendirilmesi ve fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olur. Tüm temel aminoasitleri bileşiminde barındırdığından, hayvansal proteinleri içeren pek çok değerli gıdadan daha iyi bir bileşime sahiptir. Arı ekmeği ayrıca vücuttan toksinlerin atılmasında etkilidir. Arı ekmeğinin bileşiminin biyokimyasal açıdan polenle benzer olduğu bilimsel kaynaklarda yer almaktadır. Fakat, arı ekmeğinin içerisinde yer alan enzimler ve polen kılıfının olmayışı sebebiyle polenden farklılıklar göstermektedir ve bu yönüyle insan vücudunda daha kolay sindirilmektedir” dedi.

KOLAY SİNDİRİLEBİLİR

Arı ekmeğinin zihinsel aktiviteyi artırmak amacıyla insanlarda yararlı bir gıda maddesi olarak kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Boyacıoğlu, arı ekmeğinin yaklaşık yüzde 30 oranında protein içerdiğinin, taze polende bulunmayan ‘K vitamini’ açısından zengin olduğunun, aynı zamanda yüksek miktarda B vitamini içerdiğinin bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını belirtti. Arı ekmeğinin bileşiminde yüksek miktarda bulunan, karbonhidratlar, yağlar, mineraller ve yüksek orandaki serbest aminoasitler nedeniyle, polenle karşılaştırıldığında biyolojik aktivitesi daha yüksek ve daha kolay sindirilebilir özellikte olduğunu ifade etti.

ARI EKMEĞİNİN FAYDALARI

– Doğal bir vitamin ve mineral kaynağıdır,
– Mide ve bağırsak florasını düzenleyici, zihinsel aktiviteyi arttırıcı, bağışıklığı destekleyicidir,
– Çocukların büyüme ve gelişmesine önemli bir destektir,
– Konsantrasyonu artırır, hafızayı güçlendirir,
– Sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenler,
– Alerjik reaksiyonları azaltıcı etkisi vardır,
– Kandaki kolesterol seviyesini düzenler, toplam lipid içeriğini düşürür. Bu sebeple, antiaterosklerotik aktiviteye sahip olduğu ve kalp için de faydalı olduğu belirlenmiştir,
– Bileşiminde yer alan antioksidanlar dolayısıyla anti-aging ve anti-anemik etkiye sahiptir. Hücre yenilenmesi sağlar.
– Karaciğeri koruyucu olarak kullanılır; detoksifiye etkileri vardır.
– K vitamini içerdiği için, her türlü ekstravazasyonun tedavisinde ve ayrıca korunmada ve kan damarlarındaki problemlere karşı da yardımcı olarak kullanılabileceği ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esnaf lokantasına fabrikasyon yemekÖnceki Haber

Esnaf lokantasına fabrikasyon yemek

Milli Tarıma Hektaş DesteğiSonraki Haber

Milli Tarıma Hektaş Desteği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar