Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri kapsamında, Türkiye'de İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ilk Yayım Projesidir.
Çankırı İli Merkez Germece köyünde yapılan Korumalı Tarım Projesi kapsamında Anıza Ekim Demonstrasyon etkinliğine Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman ÇAKIR, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Öztekin URLA ve Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr.Muzaffer AVCI, TZOB Başkan Vekili Nejat GAMZELİ ,İlçe Ziraat Odası Başkanları ve üyeleri, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, köy muhtarları Germece köy halkı, Çankırı Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmen ve öğrencileri katılmışlardır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri kapsamında, Türkiye'de İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ilk Yayım Projesidir. Bu Proje ile 2015 ekim sezonu için Merkez İlçede ve Kızılırmak ilçemizde Korumalı Tarım (Anıza Ekim) Projesi kapsamında 4 Demonstrasyon ve Yayım Programı dahilinde 1 Demonstrasyon olmak üzere 5 Demonstrasyonda Buğday ekimi gerçekleştirilmiştir.
Merkez Germece Köyü'nde örnek çiftçilerinden Ahmet GAMZELİ' ye ait demonstrasyon sahasında yapılan ekim çalışması öncesi Proje Yürütücüsü Ziraat Mühendisi Levent TURAN Proje hakkında bilgi verdi.
Daha sonra Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr.Muzaffer AVCI, konu ile ilgili teknik bilgi sundu.
Devamında konuşan Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman ÇAKIR;
''Korumalı (Anıza Ekim) tarım sisteminin uygulanması, toprağı ve bitkiyi koruyan sürdürülebilir uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve erozyon nedeniyle yok olmasının engellenmesine önemli katkı sağlayan bir sistemdir. Bu sayede anız yakmanın önüne geçilecek para işgücü zaman, yakıt, toprak canlıları, toprak suyu, strüktürü, ve besin maddeleri gibi unsurların da korunma ve tasarrufuna imkân sağlayacaktır.
Girdi, zaman ve işgücünden tasarruf sağlayarak çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkân sağlayan en ekonomik üretim sistemlerinden olan korumalı (Anıza Ekim) tarım uygulamasının Çankırı ili şartlarında yaygınlaştırılması ve yeni geliştirilen, bölgeye uyumlu çeşitlerin çiftçilere tanıtılması amacıyla ;
Merkez ve Kızılırmak ilçesinde her yıl 2 şer köyde 4 demonstrasyon olmak üzere 2 yılda toplam 8 adet demonstrasyon kurulacaktır. (Ayrıca İl Yayım Programı Kapsamında Merkez ilçede 1 demonstrasyon) 2015 yılında 90 da alanda demonstrasyon kurulmuştur.
Demonstrasyon kurulan arazi 2 parçaya ayrılarak yarısı geleneksel yöntemlerle (Pulluk, kazayağı ile ikileme üçleme) torak işlemesi yapılmıştır, diğer yarısı işlenmeden sadece mayıs ayında ve temmuz ayında yabancı ot ilaçlaması yapılmıştır.
Ağustos ayında parsellerden toprak numuneleri alınarak analizleri gerçekleştirilmiştir.
Ekim ayında her tarlaya geleneksel yöntemlerle ve doğrudan anıza ekim mibzeri ile ayrı ayrı ekim yapılmıştır.
Ekimden sonra ilkbaharda parselin her iki kısmına da aynı şekilde gübreleme ve yabancı ot durumuna göre ilaçlama yapılacaktır.
Kurulan demonstrasyonların tohum, gübre, akaryakıt ve yabancı ot ilaç giderleri kurumumuzca karşılanmıştır.
2016 Yılı Temmuz ayında ürün hasat edilip maliyet ve verim analizleri yapılacak hasat tarla gününde çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurulacaktır.
Projenin İlimizde uygulanmasını destekleyen Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'na, Projenin uygulamasında destek olan Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüze ve bu projenin İlimizde uygulanmasına talip olan örnek çiftçilerimize teşekkür ederim'' dedi.
Daha sonra anıza ekim mibzeri ile katılımcılara anıza ekimin nasıl yapıldığı tatbiki olarak gösterildi.
<!--EndFragment-->
Yorum Yazın